State Department: Στη μαύρη λίστα και πρόσωπα στην Ελλάδα που αντιστρατεύονται τη Συμφωνία των Πρεσπών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σκόπια, 18 Ιουνίου 2021 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ – Νίκου Φραγκόπουλου)

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Voice of America” στην γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας, που αναμεταδίδεται ήδη από το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, “MIA”, αλλά και μεγάλο μέρος των τοπικών ΜΜΕ ο εκπρόσωπος του State Department δήλωσε στην ανωτέρω ιστοσελίδα ότι το εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων κατά εκείνων που υποτιμούν τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου και αν βρίσκονται.

Ειδικότερα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει τα εξής: «Όσοι αντιστρατεύονται τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε χώρες έξω από τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, δήλωσε στη “Voice of America” ο εκπρόσωπος του State Department, απαντώντας σε ερώτηση εάν η διοίκηση του Μπάιντεν σχεδιάζει να επεκτείνει τις κυρώσεις και προς πρόσωπα από άλλες χώρες, και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, η οποία είναι υπογράφουσα της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξαιτίας του οποίου γεγονότος υπόκειται σε ορισμένες υποχρεώσεις ως προς την εφαρμογή της».

«Το εκτελεστικό Διάταγμα 14033 επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων κατά εκείνων που υποτιμούν τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου και αν βρίσκονται, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα σχετικά κριτήρια στοχοποίησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department.

Ο ίδιος, απαντώντας προς τη “Voice of America” στην αρχή αυτής της εβδομάδας, είπε επίσης ότι οι αποφάσεις για την προσθήκη νέων ονομάτων στη “μαύρη λίστα” είναι «αντικείμενο μίας προσεκτικής, μεθοδικής διαδικασίας που εφαρμόζεται μόνο στις πλέον σοβαρές περιπτώσεις».

Σε ερώτηση εάν το εκτελεστικό διάταγμα Μπάιντεν καταλαμβάνει και πολίτες που αντιτίθενται δημόσια στη Συμφωνία των Πρεσπών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η πρόθεση των ΗΠΑ δεν είναι να παρεμποδίζονται τα ιδιωτικά πρόσωπα από το να εκφράζουν τις απόψεις τους. Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη ζωηρή συζήτηση και τον διάλογο μεταξύ των πολιτών παγκοσμίως και στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο ίδιος τόνισε ότι «το εκτελεστικό διάταγμα είναι ένα εργαλείο για να στοχοποιηθούν εκείνοι οι οποίοι υπονομεύουν τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και συμβάλλει στην ισχυροποίηση των θεμελίων για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Το εκτελεστικό διάταγμα αφορά σε πράξεις οι οποίες υποτιμούν τις δημοκρατικές διαδικασίες, σε απόπειρες παραβίασης, παρεμπόδισης ή απειλής στην εφαρμογή διεθνώς συμφωνιών ειρήνης και στη συμμετοχή σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σε πράξεις διαφθοράς, μεταξύ άλλων ενεργειών», είπε ο Εκπρόσωπος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην προαγωγή της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης στα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με τα στάνταρ που τα κράτη πρέπει να επιτύχουν για να εκπληρώσουν τον στόχο τους για πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε στις 9 Ιουνίου εκτελεστικό διάταγμα για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για πρόσωπα που αποτελούν απειλή στην ασφάλεια και την ειρήνη σε κάθε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν και σε εκείνα τα πρόσωπα, τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνα ή συμμετέχουν στην παρεμπόδιση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών του 2018 και της ειρηνευτικής Συμφωνία της Οχρίδας του 2001, της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον του 1995 και του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσόβου.

Το εκτελεστικό διάταγμα θα καταλαμβάνει και πρόσωπα τα οποία άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς, κατάχρησης δημοσίων πόρων, δωροδοκίας, κ.ά.

ertnews.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κάτι σαν μαύρα πρόβατα δηλαδή…Μεγάλη τιμή να υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου και να μπαίνεις σε μαύρες λίστες…Αλήθεια…οι Αμερικανοί πολίτες ξέρουν προς τα που πέφτουν τα Βαλκάνια; Ξέρουν την Ιστορία τους; Άρα λοιπόν ποιοι θα βάλουν Έλληνες πολίτες σε μαύρες λίστες; Και στο κάτω κάτω κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι θα ταράξουν τη μακαριότητα των Νεοελλήνων σε ότι έχει να κάνει με τα εθνικά θέματα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα