Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, ενημέρωσε μια μικρή ομάδα νομοθετών την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει την πιθανή εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία τις επόμενες εβδομάδες, γράφει το αμερικανικό Politico , επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τι διαμείφθηκε.

Σύμφωνα με το Politico, αυτή η συνομιλία αποδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σοβαρές ανησυχίες για την επέκταση της σύγκρουσης. Το έγκυρο περιοδικό υπενθυμίζει τις δηλώσεις και τις απειλές του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν για άνοιγμα διαδρόμου στη νότια Αρμενία, ότι αν το Ερεβάν δεν το κάνει οικειοθελώς, το Μπακού θα το πετύχει με τη βία.

Αν και τα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είναι σχετικά σταθερά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παραβιάσεων της εκεχειρίας, ο επικεφαλής της Αρμενικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τιγκράν Μπαλαγιάν, προειδοποίησε πρόσφατα για πιθανή εισβολή του Αζερμπαϊτζάν σε συνέντευξή του στο περιοδικό Brussels Signal.

«Τώρα βρισκόμαστε υπό την άμεση απειλή επίθεσης στην Αρμενία, γιατί αν η συλλογική Δύση δεν απαντήσει στον Αλίεφ με συγκεκριμένα βήματα, τότε δεν έχει κανένα λόγο να περιοριστεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε ο Μπαλαγιάν.

Politico

«Λέτε ότι φοβόμαστε για άμεση εισβολή. Πόσο άμεση;» απάντησε ο πρέσβης σε αυτή την ερώτηση. – «Αν δεν γίνουν σκληρά βήματα, θα είναι θέμα εβδομάδων».

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας επιβεβαίωσε επίσης ότι τα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είναι ήρεμα αυτή τη στιγμή, αλλά ο Νικόλ Πασινιάν δεν απέκλεισε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάζει κάθε λεπτό.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μπακού και της Άγκυρας για τον «Διάδρομο Ζανγκεζούρ», ο Πασινιάν είπε. «Ας καταγράψουμε ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση σε κανέναν στο πλαίσιο της ορολογίας που χρησιμοποιείται από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχει μια λεπτότητα εδώ, γιατί είναι πολύ σημαντικό πώς γίνεται αντιληπτή η ορολογία, επειδή εμείς στη Δημοκρατία της Αρμενίας, όπως και το κοινό, αντιλαμβανόμαστε ευρέως αυτήν την ορολογία ως μια συγκεκριμένη εδαφική απαίτηση για την Αρμενία και ως αίτημα για έναν εξωεδαφικό διάδρομο.

Οι νομοθέτες προέτρεψαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει δράση κατά του Αλίεφ ως απάντηση στην τελευταία επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ως αποτέλεσμα της οποίας το Αρτσάχ ερημώθηκε σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπλίνκεν είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναζητά τρόπους να καταστήσει το Αζερμπαϊτζάν υπόλογο και δεν σχεδιάζει να παρατείνει την αναστολή του Νόμου για την Ελευθερία. Αυτός ο νόμος απαγορεύει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Μπακού, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ την παρακάμπτει από το 2002. Η προθεσμία για την τελευταία αναστολή έληξε τον Ιούνιο και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει γιατί δεν την ανανεώνει. Το Politico το θεωρεί αποκαλυπτικό γεγονός.

Το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να καταλάβει τη νότια Αρμενία

Ένας από τους βουλευτές που μίλησε με τον Άντονι Μπλίνκεν ήταν προφανώς ο Δημοκρατικός Φρανκ Φάλον, ο οποίος έγραψε πρόσφατα στο μικρομπλόγκ του Χ: – «Στόχος του Αλίεφ είναι να καταλάβει τη νότια Αρμενία. Το καθεστώς του έγινε πιο τολμηρό όταν υπέστη μικρές συνέπειες μετά την εισβολή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κάλεσα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη συνομιλία μεταξύ του Μπλίνκεν και των μελών του Κογκρέσου, αλλά τόνισε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, καθώς και στην επίλυση της σύγκρουσης μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

Azatutyun

Politico: Ο Μπλίνκεν δεν αποκλείει την πιθανή εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία τις επόμενες εβδομάδες