Το έγγραφο προσφέρει ένα παράθυρο στην εσωτερική οργή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις πολιτικές του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.
Τα επιχειρήματα στο υπόμνημα διαφωνίας προσφέρουν ένα παράθυρο στη σκέψη πολλών ανθρώπων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εδώ και πολύ καιρό ενοχλείται από την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση δεκαετιών. | Alastair Pike/AFP/Getty Images
6.11.23
Το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησε έντονη κριτική στον χειρισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ένα σημείωμα διαφωνίας που έλαβε το POLITICO, υποστηρίζοντας ότι, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι πρόθυμες να επικρίνουν δημόσια τους Ισραηλινούς.
Το μήνυμα υποδηλώνει μια αυξανόμενη απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ των διπλωματών των ΗΠΑ στην προσέγγιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην κρίση στη Μέση Ανατολή. Αντανακλά τα συναισθήματα πολλών διπλωματών των ΗΠΑ, ειδικά σε μεσαία και κατώτερα επίπεδα, σύμφωνα με συνομιλίες με αρκετούς υπαλλήλους του τμήματος καθώς και άλλες αναφορές. Εάν αυτές οι εσωτερικές διαφωνίες ενταθούν, θα μπορούσε να καταστεί πιο δύσκολο για την κυβέρνηση Μπάιντεν να χαράξει πολιτική προς την περιοχή.
Το σημείωμα έχει δύο βασικά αιτήματα: να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ μια κατάπαυση του πυρός και να εξισορροπήσουν τα ιδιωτικά και δημόσια μηνύματά τους προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των επικρίσεων για τις ισραηλινές στρατιωτικές τακτικές και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων που οι ΗΠΑ γενικά προτιμούν να κρατούν ιδιωτικές.
Το χάσμα μεταξύ των ιδιωτικών και δημοσίων μηνυμάτων της Αμερικής «συμβάλλει στην αντίληψη του κοινού ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας προκατειλημμένος και ανέντιμος παράγοντας, κάτι το οποίο στην καλύτερη περίπτωση δεν προωθεί και στη χειρότερη βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ παγκοσμίως», αναφέρει το έγγραφο.
«Πρέπει να επικρίνουμε δημόσια τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων από το Ισραήλ, όπως η αποτυχία περιορισμού των επιθετικών επιχειρήσεων σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», αναφέρει επίσης το μήνυμα. «Όταν το Ισραήλ υποστηρίζει τη βία των εποίκων και τις παράνομες κατασχέσεις γης ή χρησιμοποιεί υπερβολική χρήση βίας εναντίον Παλαιστινίων, πρέπει να γνωστοποιούμε δημόσια ότι αυτό αντίκειται στις αμερικανικές αξίες μας, ώστε το Ισραήλ να μην ενεργεί ατιμώρητα».
Το σημείωμα φέρει την ένδειξη “ευαίσθητο αλλά μη ταξινομημένο”. Δεν είναι σαφές πόσα άτομα το υπέγραψαν ή εάν και πότε υποβλήθηκε στο Κανάλι Διαφωνιών του τμήματος, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να εκφράσουν διαφωνίες πολιτικής. Δεν είναι επίσης σαφές εάν το έγγραφο αναθεωρήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο πέρα από την έκδοση που έλαβε το POLITICO.
Παρόλα αυτά, τα επιχειρήματα σε αυτό προσφέρουν ένα παράθυρο στη σκέψη πολλών ανθρώπων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εδώ και πολύ καιρό ταλαιπωρείται από την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση δεκαετιών.
Το Στέιτ Ντιπαρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει απευθείας το σημείωμα, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες επικοινωνίες. Παρέπεμψε το POLITICO σε παλαιότερες δηλώσεις του εκπροσώπου Matthew Miller, ο οποίος είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken χαιρετίζει τέτοια επιχειρήματα και τα σταθμίζει προσεκτικά.
«Ένα από τα δυνατά μας σημεία είναι ότι έχουμε ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις», είπε ο Μίλερ για τέτοια μηνύματα κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης τύπου τον περασμένο μήνα. «Τους ενθαρρύνουμε να κάνουν γνωστές τις απόψεις τους».
Πολλά υπομνήματα διαφωνίας για αυτόν τον πόλεμο κυκλοφορούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε προσπάθειες συγκέντρωσης υπογραφών. Αυτές οι επικοινωνίες μπορεί να είναι ή όχι απόρρητες, αλλά το περιεχόμενό τους σπάνια διαρρέει. Το Dissent Channel του τμήματος είναι ένα εδραιωμένη διαδικασία που επιτρέπει στους υπαλλήλους να εκφράζουν ελεύθερα τη δυσαρέσκειά τους για ένα ζήτημα πολιτικής χωρίς φόβο αντιποίνων.
Το σημείωμα που έλαβε το POLITICO συντάχθηκε από δύο στελέχη μεσαίου επιπέδου που έχουν εργαστεί στη Μέση Ανατολή, είπε ένας υπάλληλος του τμήματος που είδε το έγγραφο.
Το σημείωμα παραδέχεται ότι το Ισραήλ έχει «νόμιμο δικαίωμα και υποχρέωση» να αναζητήσει δικαιοσύνη κατά των Παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς, οι οποίοι σκότωσαν περίπου 1.400 Ισραηλινούς σε μια συγκλονιστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι «η έκταση των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν μέχρι τώρα είναι απαράδεκτη» – αναφερόμενος στους χιλιάδες Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι και πολλά παιδιά, που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.
Η «ανοχή» των ΗΠΑ για έναν τόσο υψηλό αριθμό θανάτων αμάχων «εγείρει αμφιβολίες για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη που υποστηρίξαμε εδώ και καιρό», αναφέρει το έγγραφο. Υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να θεωρήσουν υπεύθυνους τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς για τις ενέργειές τους.
Οι απαιτήσεις του σημειώματος είναι απίθανο να υλοποιηθούν με τον Μπάιντεν ή τους κορυφαίους βοηθούς του, τουλάχιστον όχι σύντομα.
Ο πρόεδρος, ο Μπλίνκεν και άλλοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας την επιθυμία του Ισραήλ να διαλύσει τη Χαμάς, η οποία εδρεύει στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς ενσωματώνει το οπλοστάσιό της και τους μαχητές της σε όλο τον άμαχο πληθυσμό, δυσκολεύοντας το Ισραήλ να οριοθετήσει στόχους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τους θανάτους αμάχων, αλλά ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός είναι αναπόφευκτος δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η Χαμάς τοποθετεί τους ανθρώπους και τα περιουσιακά της στοιχεία.
Η ομάδα Μπάιντεν τονίζει όλο και περισσότερο με τα δημόσια μηνύματά της τη σημασία της προστασίας των αμάχων και της τήρησης του διεθνούς δικαίου. Αλλά έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει την άμεση δημόσια κριτική στις ισραηλινές ενέργειες.
Ο Blinken πραγματοποιεί συναντήσεις ακρόασης με ομάδες υπαλλήλων που είναι δυσαρεστημένοι με την πορεία της πολιτικής των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε ένα μήνυμα προς το προσωπικό τον περασμένο μήνα, ο Blinken τόνισε τη σημασία του να επιτρέπονται και να ακούγονται οι διαφωνίες εντός του τμήματος.