O Joe Biden ως ο μεγαλύτερος υπερασπιστής των Κούρδων που πέρασε από τον Λευκό Οίκο-Οι κρίσιμοι ρόλοι που κατείχε για την επίλυση του Κουρδικού

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Aykan Erdemir* και   Philip Kowalski**
The National Interest.
«Δεν μου αρέσουν οι Κούρδοι», δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον. Δύο φορές μέχρι στιγμής, ο Τραμπ διέταξε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία, αφήνοντας τους Σύρους Κούρδους συμμάχους της Ουάσινγκτον να φροντίσουν τους εαυτούς τους, παρά τις βαριές θυσίες που έκαναν κατά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν διεξαχθούν εκλογές σήμερα, οι ψηφοφόροι πιθανότατα θα αντικαταστήσουν τον Τραμπ με τον πιο φιλοκουρδικό πολιτικό που έχει υπάρξει ποτέ στον Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια δεκαπέντε ετών ως κορυφαίος Δημοκράτης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας -συμπεριλαμβανομένων δύο θητειών ως πρόεδρος- ο Joe Biden έδειξε μια ιδιαίτερη ανησυχία για τους Κούρδους, ειδικά εκείνων στο Ιράκ, μια χώρα που επισκέφθηκε είκοσι τέσσερις φορές ως αντιπρόεδρος. Ένας Κούρδος-Αμερικανός ακτιβιστής έχει γράψει: «Εάν οι Κούρδοι είναι η ανησυχία σας, ο Biden θα γίνει καλός πρόεδρος».

Οι Κούρδοι είναι σίγουρα μια ανησυχία για την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει περάσει δεκαετίες πολεμώντας μια εξέγερση υπό την ηγεσία του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση. Παρόλο που ο Biden αποκάλεσε το ΡΚΚ “τρομοκρατική ομάδα” και το συνέκρινε με το Ισλαμικό Κράτος, η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα πιστά μέσα ενημέρωσης του απάντησαν με ένα μείγμα εχθρότητας και παράνοιας, συμπεριλαμβανομένων αβάσιμων κατηγοριών το 2016 ότι ο Biden είναι υπέρμαχος των “ακαδημαϊκών που αγαπούν το ΡΚΚ”.

Αυτός ο συνδυασμός θεωριών συνωμοσίας και εκστρατειών δυσφήμησης είναι συνήθης για τον Ερντογάν, ωστόσο καταδεικνύει ότι η ανησυχία του Μπάιντεν για τους Κούρδους θα έχει συνέπειες για την εξωτερική πολιτική του. Αν και ο Τζόναθαν Γκάιερ της Αμερικανικής Προοπτικής έχει επικρίνει την εξωτερική πολιτική του Biden για το γεγονός ότι είναι μια «κενή πλάκα, πάνω στην οποία συχνά συγκρουόμενοι σύμβουλοι από το ίδρυμα εθνικής ασφάλειας θα προβάλλουν πραγματικές πολιτικές», οι κουρδικές πολιτικές του Biden έχουν τη δυνατότητα να σταθούν ως σαφείς και αξιόπιστες. Εάν και όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Biden, η ανησυχία του για τους Κούρδους θα δοκιμαστεί καθώς θα συγκρουστεί με την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, τα οποία όχι μόνο έχουν σημαντικούς κουρδικούς πληθυσμούς και ιστορικό εσωτερικής σύγκρουσης, αλλά και παγιωμένους φόβους για κουρδική αυτονομία ή κρατική υπόσταση.

Αν και ο Biden ήταν ενθουσιώδης υποστηρικτής της εισβολής του 2003 στο Ιράκ, καταψήφισε τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, μια σύγκρουση που είπε ότι θα ήταν ένα “τρομερό λάθος που αυτή η χώρα θα μετάνιωνε για τις επόμενες δεκαετίες”. Ακόμα, ήρθε να μετανιώσει αυτό που αντιλήφθηκε ως απροθυμία του Προέδρου George H.W. Bush εκδιώκοντας τον Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία, δυσφημώντας την «παράξενη ανησυχία του για διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ» και επιτρέποντας στον ιρακινό ισχυρό άνδρα να ξανακατακτήσει τις μη σουνιτικές αραβικές περιοχές της χώρας, που οδηγούν στη «σφαγή των δεκάδων χιλιάδων Κούρδων και σιιτών.»

Η ανησυχία του Biden για τους Κούρδους ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα που παρείχε για την ψήφο του, που επέτρεψε  την εισβολή στο Ιράκ, η οποία παρείχε σημαντική ευθύνη και στις δύο εκστρατείες του για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Στο πάτωμα της Γερουσίας, υπενθύμισε στους ακροατές ότι ο Σαντάμ “έχει καταπιέσει βάναυσα ιρακινούς πολίτες- τους Κούρδους στο Βορρά, στη συνέχεια τους Σιίτες στο νότο, και στη συνέχεια τους Κούρδους και πάλι.” Ο Biden ανησυχούσε επίσης ότι αν ο Σαντάμ «έπαιρνε στα χέρια του πυρηνικά όπλα» «θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έναν νέο σπασμό επιθετικότητας εναντίον των γειτόνων του ή των Κούρδων με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι θα αποθαρρύνονται». Αν και ο Biden ήθελε να προστατεύσει τους Κούρδους από την οργή του Σαντάμ, ανησυχούσε επίσης για το ενδεχόμενο χάος που θα μπορούσε να φέρει η πτώση του Ιρακινού ισχυρού άνδρα, το οποίο με τη σειρά του θα «καλούσε τους Κούρδους να καταλάβουν πολύτιμα κοιτάσματα πετρελαίου, με τους Τούρκους να διασχίσουν τα σύνορα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εμφάνιση κουρδικού κράτους”.

Η ισχυρότερη επίδειξη υποστήριξης του Biden για τις ιρακινές κουρδικές φιλοδοξίες ήρθε το Δεκέμβριο του 2002, όταν ο γερουσιαστής επισκέφθηκε την περιοχή με τον συνάδελφό του γερουσιαστή Τσακ Χάγκελ. Διασχίζοντας το Ιρακινό Κουρδιστάν από τα τουρκικά σύνορα, η περιοδεία του Biden κορυφώθηκε με μια ομιλία που απευθυνόταν στο Κοινοβούλιο του Κουρδιστάν στο Ερμπίλ, όπου μετά από θερμή υποδοχή, οι ντόπιοι του είπαν, “αυτό που μαθαίνει κάθε Κουρδικό παιδί είναι: Τα βουνά είναι ο μοναδικός μας φίλος”. Ο Biden, ο οποίος είδε το Ιρακινό Κουρδιστάν ως “την Πολωνία της Μέσης Ανατολής”, δεσμεύθηκε για τη στήριξη της Ουάσινγκτον προς την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), αναφέροντας ότι “τα βουνά δεν είναι οι μόνοι φίλοι σας”.

Ενώ το Βόρειο Ιράκ επωφελήθηκε από την αλλαγή καθεστώτος, η υπόλοιπη χώρα έπεσε στο χάος, επιβεβαιώνοντας τους φόβους του Biden. Ο πόλεμος έγινε όλο και πιο αντιδημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο η απόσυρση θα κινδύνευε να παραδώσει το Ιράκ σε σουνίτες εξτρεμιστές ευθυγραμμισμένους με την Αλ Κάιντα. Μαζί με τη Λέσλι Γκελμπ, ομότιμη πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ο Biden πρότεινε την μεταβίβαση της εξουσίας σε τρεις περιφερειακές κυβερνήσεις — σουνίτες Άραβες, Σιίτες Άραβες και Κούρδοι. Ο Biden πλαισίωσε το σχέδιό του ως αποδοχή της realpolitik, υποστηρίζοντας ότι το “Ιρακινό Σύνταγμα, στην πραγματικότητα, προβλέπει ήδη μια ομοσπονδιακή δομή και μια διαδικασία για τις επαρχίες να συνδυαστούν σε περιφερειακές κυβερνήσεις” και την περαιτέρω άποψη ότι τα πράγματα “ήδη κατευθύνονται προς τη διχοτόμηση: όλο και περισσότερο, κάθε κοινότητα υποστηρίζει τον φεντεραλισμό, έστω και ως έσχατη λύση.” Μία από τις δικαιολογίες του Μπάιντεν και του Γκελμπ για αυτόν τον τύπο φεντεραλισμού ήταν ότι «οι Κούρδοι δεν θα εγκαταλείψουν την 15χρονη αυτονομία τους», γεγονός που απέκλεισε οποιαδήποτε επιστροφή σε μια συγκεντρωτική κυβέρνηση.

Τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ ο Biden ήταν υποψήφιος για πρόεδρος, η Γερουσία ψήφισε 75-23 για να εκφράσει την έγκρισή του για το σχέδιό του να ομοσπονδοποιηθεί το Ιράκ. Ο Biden και ο Gelb απώθησαν τις κατηγορίες ότι επιδίωξαν να διχοτομήσει το Ιράκ, επισημαίνοντας παράλληλα τη Βοσνία ως παράδειγμα για το πώς ο φεντεραλισμός θα μπορούσε να επιτρέψει μια ειρηνευτική συμφωνία. Οι δύο προέβλεψαν, «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να θέσουν αυτήν την ιδέα φεντεραλισμού στο δρόμο, δεν θα έχουμε καμία πιθανότητα για μια πολιτική τακτοποίηση στο Ιράκ και, χωρίς αυτήν, καμία πιθανότητα για την αναχώρηση του Ιράκ χωρίς να αφήσουμε το χάος πίσω.» Η έγκριση της Γερουσίας, αν και ήταν καθαρά συμβολική, θα αποδεικνυόταν το σήμα υψηλού επιπέδου του σχεδίου Biden-Gelb. Ο Biden εγκατέλειψε την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών μετά τις ομάδες της Αϊόβα και, αφού ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο σύντροφο, υιοθέτησε την έκκληση του Ομπάμα για ταχεία αποχώρηση από το Ιράκ.

Ως πρόεδρος, ο Ομπάμα χρησιμοποίησε τον Biden για να επιβλέψει την πολιτική της κυβέρνησης στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Τζέφρι, πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη μεταξύ 2010 και 2012, ο Biden επισκέφθηκε το Ιράκ είκοσι τέσσερις φορές, ενώ άνοιξε το δρόμο για την αποχώρηση των ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος είχε επίσης εβδομαδιαίες τηλεφωνικές κλήσεις με βασικά ιρακινά πολιτικά πρόσωπα. Ο Jeffrey υποστηρίζει, “συχνά αισθάνθηκε πως ο αντιπρόεδρος ήταν ο σαν ένας ιρακινός αξιωματικός.” Ο Biden είχε πραγματικό ενθουσιασμό για το Ιράκ, ενώ ο Ομπάμα άφησε την εντύπωση ότι δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με τη χώρα.

Ο Τζέφρι, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ για τη Συρία, πιστώνει τον Biden για την επένδυση στην προσωπική διάσταση της διπλωματίας. “Ενώ η σχέση του με τον [Ιρακινό Πρωθυπουργό Nouri al-Maliki] ήταν συχνά βραχώδης”, έγραψε ο Jeffrey, “ανέπτυξε πολύ θερμές σχέσεις με τους Κούρδους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Ιρακινού Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπάνι και του Προέδρου της KRG Μασούντ Μπαρζάνι”. Η φιλία μεταξύ Biden και Barzani πηγαίνει πίσω σχεδόν είκοσι χρόνια.

Ενώ η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους αποκάλυψε τους κινδύνους μιας αποχώρησης, ο Τζέφρι περιγράφει τον Biden ως μια φωνή αυτοσυγκράτησης που εκτίμησε την αξία της διατήρησης τουλάχιστον αρκετών χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ωστόσο, ο Ομπάμα διασφάλισε ότι κανένα στρατεύματα δεν θα έμενε πίσω.

Μόλις το Ισλαμικό Κράτος έγινε απειλή που ο Ομπάμα δεν μπορούσε να αγνοήσει, η κυβέρνηση καθιέρωσε ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς τόσο με την KRG στο Ιράκ όσο και με τις Υπό κουρδική ηγεσία Μονάδες Προστασίας του Λαού (GPJ) στη Συρία. Αυτή η αλληλεπίδραση με τους Κούρδους της Συρίας σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή για τον Biden, ο οποίος είχε ασχοληθεί με τους Κούρδους σχεδόν αποκλειστικά σε ιρακινό πλαίσιο. Σύντομα, η σχέση των ΗΠΑ με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού θα εξασφάλιζε ότι ο Biden θα έπρεπε επίσης να υπολογίζει τις τουρκοκουρδικές εντάσεις.

Παρά την προσωπική του σχέση με τον Πρόεδρο της KRG Μπαρζάνι, ο Biden δεν παρείχε ποτέ στήριξη στην εκστρατεία του Μπαρζάνι για ανεξαρτησία της KRG από το Ιράκ.

Στη Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια πολυεθνική δύναμη που συγκεντρώνει τις υπό κουρδική ηγεσία Μονάδες Προστασίας του Λαού, τους Άραβες, τους Σύριους, τους Χαλδάντες Χριστιανούς, και τους Γιαζίντι, παρείχαν τις κύριες επίγειες δυνάμεις στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν αεροπορική δύναμη και άλλες δυνατότητες υψηλών προδιαγραφών. Παρά τη σημασία των SDF υπό την ηγεσία του GPJ για τον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Biden φιλοξένησε τους τουρκικούς φόβους για την αυτονομία των Κούρδων της Συρίας, προειδοποιώντας τις Μονάδες Προστασίας του Λαού να αποφύγουν τη δημιουργία ενός «ξεχωριστού θύλακα στα Συρο-τουρκικά σύνορα» και προτρέποντάς τις να αποσυρθούν στα ανατολικά του Ευφράτη. Αν δεν το έπρατταν αυτό θα κινδύνευαν με διακοπή της αμερικανικής βοήθειας. Από την άλλη πλευρά, ο Biden αρνήθηκε να αποκαλέσει τις Μονάδες Προστασίας του Λαού τρομοκρατική οργάνωση λόγω των δεσμών της με το ΡΚΚ, προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας. Η Άγκυρα δυσανασχετεί επίσης με την παρατήρηση του Biden το 2014 ότι η Τουρκία και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ «έριξαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες, χιλιάδες τόνους όπλων σε όποιον πολεμούσε εναντίον του Άσαντ», συμπεριλαμβανομένων των σουνιτών του τζιχάντ.

Αυτό ήταν περισσότερο από αρκετό για να πείσει την κυβέρνηση του Ερντογάν ότι ο Μπάιντεν ήταν απαράδεκτα φιλοκουρδικός και συνεπώς αντιτουρκικός. Η Άγκυρα είχε καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα όταν ο Ομπάμα επέλεξε τον Biden ως υποψήφιο σύντροφό του το 2008. Τουρκικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν τον Biden “εχθρό της Τουρκίας”, όχι μόνο επειδή είναι φιλοκουρδικός αλλά και φιλέλληνας με ισχυρές δηλώσεις υπέρ των Αρμενίων, αναφερόμενος σε αυτόν ως “τον απρεπή γερουσιαστή”. Το 2016, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας πρόσθεσαν την κατηγορία ότι ο Biden ήταν υπέρμαχος των “ακαδημαϊκών που αγαπούν το ΡΚΚ”, ένας αβάσιμος ισχυρισμός που δείχνει κυρίως το είδος της τακτικής επίχρισμα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Ερντογάν ακόμη και εναντίον ηγετών των συναδέλφων κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Αντίθετα, ο Biden παρέμεινε σε πολύ καλές σχέσεις με τον Μασούντ Μπαρζάνι και την KRG, την οποία ο ίδιος και ο Ομπάμα φιλοξένησαν στον Λευκό Οίκο το 2015. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του Biden στο εξωτερικό ως αντιπρόεδρος, ο Μπαρζάνι αναφέρθηκε σε αυτόν ως “φίλο του κουρδικού έθνους” όταν συναντήθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Τhe Trump Interregnum

Τα όρια της υποστήριξης της Ουάσινγκτον στο KRG έγιναν εμφανή όταν η Βαγδάτη ξεκίνησε μια σύντομη στρατιωτική επίθεση για να εκδικηθεί την απόφαση του Μπαρζάνι, ο οποίος ήθελε να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την κουρδική ανεξαρτησία από το Ιράκ. Ο Μπάιντεν δεν επέκρινε την παθητικότητα της κυβέρνησης Τραμπ, αν και αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει μόνο την παράδοση των πρώην προέδρων και των αντιπροέδρων που παραμένουν ως επί το πλείστον σιωπηλοί σε πολιτικά θέματα.
Ωστόσο, στα τέλη του 2017, ο Μπάιντεν σχολίασε ότι εύχεται οι Ηνωμένες Πολιτείες «να μπορούσαν να έχουν κάνει περισσότερα για τους Κούρδους». Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έκανε περισσότερα ως αντιπρόεδρος, απάντησε «Τουρκία». Αυτό αντικατοπτρίζει την προειδοποίησή του το 2007 στους Ιρακινούς Κούρδους ηγέτες να μην επιδιώξουν την ανεξαρτησία, καθώς «Θα σας φάνε ζωντανούς οι Τούρκοι και οι Ιρανοί που θα σας επιτεθούν, θα υπάρξει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος».

Ο Μπάιντεν προσέφερε περισσότερη υποστήριξη στους κουρδούς εταίρους της Αμερικής τον Οκτώβριο του 2019, όταν η απόσυρση του αμερικανικού στρατού από τον Τραμπ από τμήματα των βόρειων συνόρων της Συρίας έδωσε στην Τουρκία και στους συριακούς ισλαμιστές αντιπροσώπους της ένα πράσινο φως για να ξεκινήσει μια επίθεση εναντίον του SDF. Ο Μπάιντεν έγραψε ότι ο Τραμπ “πούλησε τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις – τους θαρραλέους Κούρδους και τους Άραβες που πολεμούσαν μαζί μας για να συντρίψουν το χαλιφάτο του ISIS – και πρόδωσε έναν βασικό τοπικό σύμμαχο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας”. Ο Antony Blinken, ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής για την προεδρική εκστρατεία του Μπάιντεν, εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για την έλλειψη αμερικανικής παρουσίας στη Συρία και την εγκατάλειψη των Κούρδων.

The other Kurds

Ενώ ο Μπάιντεν υποστηρίζει σαφώς εκείνους τους Κούρδους που υπήρξαν εταίροι της Ουάσιγκτον με την πάροδο των ετών, οι δημόσιες παρατηρήσεις του δεν δείχνουν ότι έχει αντιμετωπίσει το δίλημμα των Κούρδων ως λαού, χωρισμένο γεωγραφικά μεταξύ τεσσάρων κυρίαρχων κρατών και πολιτικά ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα αλληλοσυνδεόμενων φατριών. Υπό αυτήν την έννοια, το μεγαλύτερο τυφλό σημείο του Μπάιντεν αφορά τους Κούρδους του Ιράν.

Ο Μπάιντεν δεν μίλησε ποτέ για την υπεράσπισή τους παρά την καταπίεση της Τεχεράνης. H μόνη φορά που η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετώπισε ένα ιρανικό-κουρδικό ζήτημα ήταν το 2009 όταν ονόμασε το αντι-καθεστώς Free Life Party of Kurdistan (PJAK), θυγατρική του PKK, ως τρομοκρατική οργάνωση. Δεδομένης της προηγούμενης υποστήριξής του για τον φεντεραλισμό στο Ιράκ, ο Μπάιντεν μπορεί να συμπαθεί τον κουρδικό πληθυσμό του Ιράν, του οποίου τα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν συντριπτικά τον φεντεραλισμό στο Ιράν. Ωστόσο, οποιαδήποτε υποστήριξη προς τους Ιρανούς Κούρδους ή τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν ευρύτερα, μπορεί να εξαρτάται από την σταθερότητα της δέσμευσης του Μπάιντεν να αντιστρέψει τη στρατηγική μέγιστης πίεσης του Τραμπ και να επανέλθει στην ”πυρηνική” συμφωνία του 2015.

Ομοίως, εάν ο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει τις τουρκικές, συριακές και ιρακινές κουρδικές κοινότητες, θα πρέπει να πλοηγηθεί στις περίπλοκες σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα και τη Βαγδάτη, μαζί με ένα εχθρικό καθεστώς στη Δαμασκό. Για να πετύχει, ο Μπάιντεν θα έπρεπε να πείσει την Άγκυρα και τη Βαγδάτη να τον αντιληφθούν ως εταίρο ικανό να βοηθήσει με τα αντίστοιχα κουρδικά προβλήματά τους σε αντίθεση με έναν ύποπτο Κουρδόφιλο που πρέπει να συγκρατηθεί μέχρι το τέλος της θητείας του. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, ιδίως δεδομένης της αντιδράσεως της τουρκικής κυβέρνησης σε οτιδήποτε θεωρεί ότι ενισχύει την ιδέα της κουρδικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή. Τελικά, η πραγματική δοκιμασία των φιλοκουρδικών συναισθημάτων του Μπάιντεν θα είναι εάν η ανάγκη διατήρησης της ρεαλιστικής συνεργασίας με την Άγκυρα και τη Βαγδάτη θα τον αναγκάσει τελικά να μετριάσει τη δέσμευσή του στους Κούρδους ότι τα βουνά δεν είναι οι μόνοι φίλοι τους.

*Aykan Erdemir is a former member of the Turkish parliament and senior director of the Turkey program at the Foundation for Defense of Democracies. @aykan_erdemir

**Philip Kowalski is a research associate of the Turkey program at the Foundation for Defense of Democracies. @philip_kowalski

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

infognomonpolitics.gr

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα