Σχεδόν δύο χρόνια μετά το καταστροφικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, το μεγαλύτερο στην ελληνική ιστορία, αναδεικνύονται αυτές τις μέρες λεπτομέρειες που όχι μόνο έχουν αναζωπυρώσει την οργή της ελληνικής κοινής γνώμης αλλά και απειλούν σοβαρά τη θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αλλά αυτή η σιδηροδρομική καταστροφή θα μπορούσε απροσδόκητα να λάβει διαστάσεις διεθνούς σκανδάλου, εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί του Μητσοτάκη ότι κάποιος από τα Σκόπια ενεπλάκη σε αυτή την τραγωδία.
Ακούγεται σχεδόν απίστευτο να ακούς κάτι τέτοιο δύο χρόνια μετά την καταστροφή.
Όμως ο ίδιος ο Μητσοτάκης αποκάλυψε πρόσφατα στον ελληνικό TV Alpha ότι ο ίδιος δεν γνώριζε πολλές λεπτομέρειες για την αιτία του δυστυχήματος, και μια από αυτές είναι ότι «η εμπορευματική αμαξοστοιχία είχε αφετηρία τα Σκόπια» και η τελευταία κατέληξε απροσδόκητα στα Τέμπη, κοντά στη Λάρισα, όπου σημειώθηκε η θανατηφόρα σύγκρουση με την επιβατική αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας.
Η κοινή γνώμη είναι πολύ δύσπιστη για όσα λέει τώρα ο Μητσοτάκης και αναπόφευκτα τίθεται το δίλημμα για το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να παίζει το χαρτί της διάσωσης της πολιτικής του καριέρας με τα Σκόπια.
Να μεταφέρει ευθύνες εκτός Ελλάδας; Να κουνήσει το δάχτυλο σε κάποιον στα κατώτερα κλιμάκια των θεσμών (και στην ελληνική και στη σλαβομακεδονική πλευρά), που με τη συμπεριφορά του παραβίασε τους τελωνειακούς νόμους και τους αυστηρούς νόμους και διεθνείς κανονισμούς που ρυθμίζουν αυτό το θέμα και εξαιτίας αυτού συνέβη το καταστροφικό ατύχημα;
Αλήθεια έφυγε το τρένο του θανάτου από τα Σκόπια;
Γιατί δεν ήταν γνωστό; Τι φορτώθηκε σε αυτό; Τι ήξεραν ή τι δεν γνώριζαν τα στελέχη των τελωνείων και του υπουργείου Εσωτερικών από την προηγούμενη κυβέρνηση του SDSM;
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ;
Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, μετωπική σύγκρουση δύο τρένων σημειώθηκε νότια της κοιλάδας των Τεμπών στην Ελλάδα, στα μισά του δρόμου μεταξύ των ελληνικών χωριών Τέμπη και Ευαγγελισμός, στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η σύγκρουση, στην οποία εμπλέκεται η επιβατική αμαξοστοιχία «Intercity 62» (IC62) και μια διατροπική εμπορευματική αμαξοστοιχία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 57 άτομα. Και στα δύο τρένα επέβαιναν 342 επιβάτες και 12 υπάλληλοι των σιδηροδρόμων. Στο δυστύχημα δεκάδες επιβάτες κινδύνευσαν για τη ζωή τους με τραύματα και σοβαρά εγκαύματα.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η επιβατική αμαξοστοιχία είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει σε λάθος γραμμή και να περάσει σήματα σε κίνδυνο παρά την παρουσία της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας στο ίδιο τμήμα της γραμμής.
Πριν από μια εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μίλησε για το ατύχημα, αφού ο κόσμος άρχισε και πάλι να αναζητά την αλήθεια για το ατύχημα, διαμαρτυρόμενος σε δεκάδες πόλεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπου υπάρχει ελληνική διασπορά.
Οι πιέσεις σε αυτόν εντείνονται, όχι μόνο πολιτικά αλλά και δικαστικά, γιατί έχει ήδη λάβει μήνυση από συγγενείς των θυμάτων.
Η εφημερίδα του Βελιγραδίου «Πολίτικα», μέσω του ανταποκριτή της από την Αθήνα, έγραψε στον Alfa για τη συνέντευξη Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πιθανότατα έπεσε θύμα απάτης και δεν γνώριζε όλη την αλήθεια για τα αίτια του καταστροφικού τρένου.
Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό, ούτε ικανοποιείται από τις καταγγελίες στην έρευνα, ούτε από το πώς διεξάγεται.
Αποκρύφθηκαν βασικά στοιχεία; Κάποιοι δρόμοι οδηγούν και προς αυτή την κατεύθυνση.
Πώς έγινε το «ανθρώπινο σφάλμα» με τη «μεταφορά επικίνδυνων ουσιών» και πώς ξεκίνησε από τα Σκόπια;
Πριν από δύο χρόνια, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, υποσχέθηκε στο έθνος ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν, ότι ήταν «ανθρώπινο λάθος».
Τώρα, με τη νέα έρευνα, ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν γνώριζε ότι η εμπορευματική αμαξοστοιχία περιείχε επικίνδυνες απαγορευμένες ουσίες.
Αν κρίνουμε από όσα είπε σε συνέντευξή του στο Alfa TV, ήταν ξεκάθαρα ενοχλημένος από τις μαζικές διαδηλώσεις σε 130 πόλεις, όπου οι Έλληνες ζήτησαν για άλλη μια φορά την πλήρη αλήθεια και την πολιτική ευθύνη το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, το κοινό εξοργίστηκε ακόμη περισσότερο όταν άκουσε ηχογραφήσεις θυμάτων που ήταν ζωντανά μετά τη σύγκρουση, αλλά στη συνέχεια είτε κάηκαν ζωντανά είτε πνίγηκαν.
Αυτό αφορά τριάντα άτομα και ο Μητσοτάκης λέει ότι δεν γνώριζε για αυτές τις ηχογραφήσεις.
Αυτοί οι άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαθητές και φοιτητές, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν δεν είχε συμβεί η έκρηξη ή οι πολλαπλές εκρήξεις, και στη συνέχεια η φωτιά που ξέσπασε ήταν μοιραία.

«Λυπάμαι για το λάθος μου γιατί αν ήξερα τότε όλα όσα ξέρω σήμερα, δεν θα έλεγα αυτά που έδωσα ως εξήγηση στο έθνος δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις διαβεβαιώσεις του ότι δεν υπήρχαν επικίνδυνες εύφλεκτες ουσίες στο εμπορευματικό τρένο.
Στήριξε τους ισχυρισμούς του, όπως αναφέρουν η «Politika», στις εξηγήσεις του «των Ελληνικών Σιδηροδρόμων» και της διοίκησής του, στις οποίες όλοι πίστευαν απόλυτα και που προφανώς παραπλάνησαν τόσο τον ίδιο όσο και τη Βουλή.
«Αν αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνο φορτίο, η εταιρεία θα έχει όχι μόνο ποινική αλλά και πολιτική ευθύνη», τόνισε ο Μητσοτάκης.
Ο Μητσοτάκης δήλωσε ακόμη: «…το εμπορευματικό τρένο ανήκε σε εταιρεία που διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε ύποπτο φορτίο, αλλά αποδείχθηκε διαφορετικά, (αν αληθεύει) τότε θα είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι στην αλυσίδα της ευθύνης, αν και υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τα τελωνεία, αφού το τρένο έφυγε από τα Σκόπια και για την αστυνομία.
Ο Μητσοτάκης δήλωσε την εμπλοκή των αρχών των Σκοπίων με τη δήλωσή του;
Αυτές οι βασικές λεπτομέρειες της έρευνας πιθανότατα θα είχαν φυλαχτεί σε ένα συρτάρι εάν μια από τις ανακριτικές αρχές δεν είχε δώσει τις ηχογραφήσεις στους συγγενείς των θυμάτων.
Σε ορισμένα από αυτά, τα θύματα ακούγονται να λαχανιάζουν για αέρα, που σημαίνει ότι ήταν ζωντανά, ασφυκτιούσαν και δεν πέθαναν ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, αλλά μάλλον της φωτιάς.
Η «Nova Makedonija» επιχείρησε προχθές να επικοινωνήσει με εκπροσώπους της Τελωνειακής Διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς όμως επιτυχία.
Ως εκ τούτου, άφησε μια ερώτηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνίας εάν είχαν καταχωρίσει κάποιο επικίνδυνο σιδηροδρομικό φορτίο που διέσχισε τα σύνορα των Σκοπίων στις 28 Φεβρουαρίου 2023 ή μία ή δύο ημέρες νωρίτερα.
Ο αριθμός τηλεφώνου και η διεύθυνση email μας έχουν μείνει, επομένως αναμένουμε απάντηση.
Στο μεταξύ, μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες για το τι συνέβη. Γεγονός είναι ότι μετά την κλήση των ελληνικών τελωνείων και αστυνομίας, αυτό ισχύει και για τις συνοριακές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας και πιθανότατα οι αρχές μας έχουν ήδη ενημερωθεί για το θέμα μέσω των διπλωματικών αντιπροσώπων τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η καταστροφή έχει ήδη ονομαστεί διεθνής.
Κατά συνέπεια, έρευνα για να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση θα πρέπει να γίνει και εδώ, στη χώρα μας.
Την ώρα του δυστυχήματος, διευθυντής της Τελωνειακής Διοίκησης ήταν ο Σλάβιτσα Κουτρίροφ, ο οποίος παραιτήθηκε ξαφνικά τον Ιούνιο του ίδιου έτους για προσωπικούς λόγους.
Υπουργός Εσωτερικών εκείνη την εποχή ήταν ο Όλιβερ Σπασόφσκι. Μάλλον κάτι θα μπορούσαν να πουν για αυτό, να εξαλείψουν ενδεχομένως την όποια εμπλοκή των αρχών μας, ότι δηλαδή δεν χάλασαν τα νόμιμα φίλτρα και δεν έφυγε παράνομη μεταφορά για την Ελλάδα.
Υποκρισία και προπαγάνδα…
Ο Μητσοτάκης μίλησε για την τραγωδία με αυτοκριτική, στο όνομά του, απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του και όχι στα κόμματα, αναγνωρίζοντας μια σειρά από λάθη που έγιναν από τα κυβερνητικά όργανα και την κυβέρνηση, απορρίπτοντας σθεναρά κάθε υπαινιγμό ότι ο ίδιος συγκάλυψε στοιχεία.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος από την έρευνα, ότι υπάρχουν αμφιβολίες και παραλείψεις, αλλά ότι οι αρμόδιες αρχές θα πάρουν τα πάντα στα χέρια τους.
«Θα γυρίσω τον κόσμο ανάποδα για να διασφαλίσω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε σε μια πολύ συγκινητική τηλεοπτική συνέντευξη.
Τα ΜΜΕ, στις αρχικές τους αντιδράσεις, τον επέκριναν ότι χειρίστηκε προσωπικά τους ισχυρισμούς για την αιτία της σύγκρουσης του τρένου μετά την τραγωδία, γιατί, όπως τονίζουν, υπάρχουν αρμόδιες αρχές για αυτό.
Η αντιπολίτευση, όπως ήταν αναμενόμενο, του λέει ότι η συναισθηματική συνέντευξη δεν θα τον σώσει από την ευθύνη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποκρισία, προπαγάνδα…
Στις 16 Μαΐου 2023, οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν μήνυση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων υπουργών και αξιωματούχων.
Τον Νοέμβριο του 2023, εννέα μήνες μετά το ατύχημα, εντοπίστηκε το μαύρο κουτί του τρένου που ενεπλάκη σε μετωπική σύγκρουση. Η συσκευή καταγραφής βρέθηκε, σύμφωνα με την Καθημερινή, στα υπολείμματα των βαγονιών, που παρέμειναν στην αποθήκη των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.
Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Politico στις 26 Ιανουαρίου 2024, υποστηρίζει ότι σε επιστολή που έστειλε η εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), Πόπη Παπανδρέου, στις 2 Ιουνίου 2023 στις ελληνικές αρχές, η Παπανδρέου δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για το ατύχημα «προέκυψαν υποψίες για φερόμενες εγκληματικές ενέργειες από πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης».
Αυτά τα φερόμενα αδικήματα αφορούν παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και υπεξαίρεση που διέπραξε ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Η επικεφαλής της EPPO Λάουρα Κοβέσι σημείωσε το 2024 ότι (το ατύχημα) «δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν τα έργα είχαν υλοποιηθεί. Αλλά είμαστε κυριολεκτικά μπλοκαρισμένοι στις έρευνές μας… Και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μάθουμε την αλήθεια. «Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξει το ελληνικό σύνταγμα».
Σβήστηκαν τα ίχνη στη σκηνή του ατυχήματος!
Στις 17 Ιανουαρίου 2025, ο Σύλλογος Οικογενειών Θυμάτων των Τεμπών κατέθεσε στον Ανακριτή Εφετών Λάρισας το πόρισμα του τεχνικού τους συμβούλου Βασίλη Κοκοτσάκη. Η τελική έκθεση του ειδικού αποκαλύπτει ότι η αιτία της έκρηξης μετά τη φωτιά που σκότωσε τους τελευταίους 30 ανθρώπους που επέζησαν από το ατύχημα ήταν υγροί χημικοί διαλύτες.
Το συμπέρασμα, κυρίως, δείχνει ότι ο τόπος του ατυχήματος είχε βαριά αναστάτωση, γιατί εκτός από τις προετοιμασίες που απαιτήθηκαν για την επιχείρηση διάσωσης και τα μπάζα, μια έκταση περίπου δύο εκταρίων καλύφθηκε με μπάζα, όπως χαλίκι και μπετόν.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η περιοχή όπου έπεσαν τα υπολείμματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας ήταν πολύ προσεκτικά μπαλωμένη (καλυμμένη με χοντρά στοιβαγμένο λατομικό χαλίκι και καλυμμένη με πολύ σκυρόδεμα) σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο συλλογής υλικών (οργανικών και ανόργανων) από το έδαφος που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα αίτια της μοιραίας έκρηξης.
Δεύτερον, ο εμπειρογνώμονας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο της «βολίδας» που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο συρμών δεν οφειλόταν στην ανάφλεξη λαδιών σιλικόνης, όπως αναφέρεται στο συμπέρασμα του ΟΣΕ, αλλά στην παρουσία και ανάφλεξη υγρών χημικών διαλυτών, όπως ξυλόλιο και τολουόλιο (χρησιμοποιείται στη βιομηχανία χρωμάτων, στη χημική βιομηχανία και ως παράνομα σε εμπορικά εντομοκτόνα). την ένταση της πυρκαγιάς και των εκρήξεων.
Τι λένε οι ειδικοί για τις διαδικασίες διεθνών και εγχώριων μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων στη σιδηροδρομική κυκλοφορία;
Οι συνομιλητές μας, ειδικοί σε αυτό το θέμα, επισημαίνουν ότι εάν τα εμπορεύματα (τα οποία σύμφωνα με ελληνικές πηγές ορίζονται ως επικίνδυνα/εύφλεκτα/εκρηκτικά) όντως έφευγαν από τα Σκόπια και στάλθηκαν στην Ελλάδα, θα πρέπει αναμφίβολα να ελεγχθεί και να επιβεβαιωθεί εάν όλοι οι φορείς και οι αρμόδιοι φορείς στα Σκόπια (ο εξαγωγέας, ο διοργανωτής των σιδηροδρομικών μεταφορών, οι τελωνειακές ρυθμίσεις/αξιολογικές αρχές της αστυνομίας για εκρηκτικά είδη.
Καταρχάς, οι συνομιλητές που ρωτήσαμε επισημαίνουν ότι ο Νόμος μας για τις Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων στην Οδική και Σιδηροδρομική Κυκλοφορία ρυθμίζει τους όρους και τον τρόπο μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων στην εσωτερική και διεθνή οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία.
Δηλαδή, ακριβώς εκατόν δύο άρθρα του νόμου ρυθμίζουν τις αρμοδιότητες των κρατικών φορέων.
Ο νόμος ρυθμίζει σχολαστικά τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα μέσα μεταφοράς που εμπλέκονται στη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, τα καθήκοντα των προσώπων που συμμετέχουν στη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, την ανάγκη για τον λεγόμενο σύμβουλο ασφαλείας, εκπαίδευση προσώπων που συμμετέχουν στη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, συσκευασία επικίνδυνων εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά τους…
Οι συνομιλητές μας υπογραμμίζουν επίσης ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος, πέραν της εγχώριας νομοθεσίας, οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τη Διεθνή Οδική Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR), καθώς και η Σύμβαση για τη Διεθνή Μεταφορά (Rugerous of the Rager) (RID) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος, εφαρμόζονται και στη ρύθμιση αυτού του θέματος (για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων).
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις λεγόμενες επικίνδυνες ουσίες;
Οι συνομιλητές, επικαλούμενοι τον νόμο, λένε ότι «οι επικίνδυνες ουσίες χωρίζονται σε εννέα κατηγορίες με βάση τα χαρακτηριστικά τους, και συγκεκριμένα: εκρηκτικές ουσίες και αντικείμενα, αέρια, εύφλεκτα υγρά, εύφλεκτα στερεά, αυτοαναφλεγόμενες ουσίες, ουσίες που αναπτύσσουν εύφλεκτα αέρια σε επαφή με το νερό, οξειδωτικές ουσίες, οργανικές υπεροξείδια, διαβρωτικές ουσίες, ραδιενεργές ουσίες, κατηγορία υπολειπόμενων (άλλων) επικίνδυνων ουσιών και προϊόντων».
Περαιτέρω, η έγκριση για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων εκδίδεται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών κατόπιν αιτήματος του μεταφορέα. Ως εκ τούτου, η μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων στην οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί από μεταφορέα που διαθέτει έγκριση για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων στην κυκλοφορία.
Σε ό,τι αφορά τη φόρτωση ή εκφόρτωση επικίνδυνων ουσιών (ή άλλες σχετικές διαδικασίες, όπως φόρτωση, μεταφόρτωση, απόχυση, απόρριψη, αποθήκευση), το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και η Διεύθυνση Ακτινοβολίας σε ειδικό χώρο ακτινοβολίας θα πραγματοποιηθεί παραλαβή, παράδοση και εκφόρτωση επικίνδυνων ουσιών.
Συγκεκριμένα, αυτές οι εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε ειδικά καθορισμένους και κλειστούς χώρους όπου δεν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία των ανθρώπων, το περιβάλλον και η φύση ή τα υλικά αγαθά ή η ασφάλεια της κυκλοφορίας.
Μητσοτάκης: Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και για το τελωνείο και για την αστυνομία, αφού το τρένο αναχώρησε από τα Σκόπια…
Όσο για τη συγκεκριμένη περίπτωση με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ ότι «ο Μητσοτάκης και όλος ο κόσμος μόλις αυτές τις μέρες έμαθαν ότι τουλάχιστον τριάντα νέοι θα μπορούσαν να σωθούν από τη σύγκρουση αν δεν είχε γίνει έκρηξη, επειδή το τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα», είναι γεγονός ότι στη σύγκρουση συμμετείχαν δύο σιδηροδρομικές αμαξοστοιχίες: μία εμπορευματική και μία επιβατική.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης εκφράζοντας μια σειρά βάσιμων αμφιβολιών για την πορεία της έρευνας και της μέχρι τώρα έκθεσης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα άνοιξε μια νέα χιονοστιβάδα ερωτημάτων.
– Πολλά είναι και τα ερωτήματα για τα τελωνεία, αφού το τρένο έφυγε από τα Σκόπια. Ερωτήματα θα υπάρχουν και για την αστυνομία, η οποία δεν εξέτασε όλες τις καταγραφές από τις κάμερες, αλλά το έκανε μόνο με μισή καρδιά…
Για τέτοιους ισχυρισμούς, οι συνομιλητές λένε ότι εάν υπήρχε φόρτο επικίνδυνων εμπορευμάτων από το έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας, τότε «η τελωνειακή αρχή στη συνοριακή διάβαση (ή σε άλλο μέρος όπου διενεργείται τελωνειακή επιτήρηση) θα πρέπει να ελέγξει εάν η εγχώρια ή η ξένη άδεια μεταφοράς και οι απαιτήσεις του ευρωπαϊκού μεταφορέα συμφωνίες), σε αυτή τη βάση.
– Εάν η τελωνειακή αρχή διαπίστωνε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, δεν θα επέτρεπε την είσοδο ή την έξοδο από το έδαφος των Σκοπίων και σχετικά η τελωνειακή αρχή θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως τις αρμόδιες αρχές ελέγχου – λένε οι συνομιλητές μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αλυσίδα των αρμόδιων φορέων περιλαμβάνεται και το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών – η Κρατική Επιθεώρηση Μεταφορών, η οποία διενεργεί ελέγχους και συντάσσει τριμηνιαίες εκθέσεις με ενιαία τριμηνιαία επισκόπηση για τους ελέγχους που διενεργούνται και τις δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Nova Makedonija
https://echedoros.blog/
—