Δημοσίευμα των New York Times κάνει λόγο για μία πρόταση των ΗΠΑ προς την τουρκική κυβέρνηση, η οποία εάν όντως ευσταθεί αναμένεται να γεννήσει εξελίξεις. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται οι Times, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εισηγούνται στην Τουρκία να αποστείλει στην Ουκρανία για να χρησιμοποιήσει ως αεράμυνα τις συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που βρίσκονται στην κατοχή της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι S-400 ήταν ο κύριος λόγος που δυσχέραινε ως τώρα τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Αυτό που φέρεται να προσφέρουν οι Αμερικανοί στην Άγκυρα σε ανταλλαγή με την αποστολή των αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία είναι η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Η αγορά των ρωσικών S-400 ήταν εξάλλου ο λόγος που η χώρα βρέθηκε εκτός του προγράμματος εξαρχής.

Το ενδεχόμενο βέβαια να ανταποκριθεί η Τουρκία στο αίτημα των ΗΠΑ δεν φαίνεται ρεαλιστικό, καθώς κάτι τέτοιο θα βύθιζε στο ναδίρ τις σχέσεις της με την Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη και την Άγκυρα να επιχειρεί διαρκώς να διατελεί ρόλο μεσολαβητή. Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ντέιβιντ Σάνγκερ πάντως καταγράφει ότι οι Αμερικανοί έχουν κοινοποιήσει ήδη την πρόταση τους στην τουρκική μεριά, η οποία δεν την έχει σχολιάσει στον Τύπο, ούτε έχει δώσει κάποια επίσημη απάντηση σχετικά με το θέμα.