Moody’s: Κίνδυνοι για την Ελλάδα από την κόντρα ΔΝΤ-Ευρωπαίων

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Αδιέξοδο με αρκετά ρίσκα για την Ελλάδα και αρνητικές επιπτώσεις από την κόντρα Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προβλέπει με αναφορά της η Moody’s.

Σε report του οίκου αξιολόγησης σημειώνεται ότι η σύγκρουση μεταξύ του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης -που είναι οι κύριοι πιστωτές της Ελλάδας- είναι credit negative για την Ελλάδα, διότι αυξάνει την πιθανότητα ενός ή περισσότερων δυσμενών αποτελεσμάτων.

H Moody’s υπενθυμίζει τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αναδείχθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Τάμειου την περασμένη Δευτέρα, και εστιάζει στην επιμονή του Ταμείου ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να παρέχει οικονομικούς πόρους στο πλαίσιο του τωρινού προγράμματος βοήθειας.

Μεταξύ των αρνητικών επιπτώσεων που «βλέπει» ο οίκος αξιολόγησης είναι ότι το αδιέξοδο ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα από αυτά που είχε αρχικώς προβλέψει για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Τα μέτρα που μένουν ακόμα να εφαρμοστούν περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και το πλαίσιο εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν και η Moody’s αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τελικά τα απαιτούμενα μέτρα, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών μεγαλώνει, δεδομένου του αυξανόμενου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση και της ισχνής πλειοψηφίας της στη Βουλή.

Η μεγαλύτερη διαφωνία εξακολουθεί να βρίσκεται στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις. Οι πρόωρες εκλογές μπορεί να φέρουν μια νέα, συντηρητική κυβέρνηση, με μεγαλύτερη τάση προς τις μεταρρυθμίσεις, όμως η ελληνική οικονομία θα πλήττονταν και πάλι από παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, έχοντας μόλις αρχίσει να καταγράφει θετική ανάπτυξη, σημειώνει η Moody’s.

Ένα άλλο αρνητικό είναι το σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο κήρυξης χρεοστασίου στις επερχόμενες λήξεις ομολόγων. Η Moody’s δεν αναμένει χρεοκοπία, διότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πιστωτών. Αντιθέτως, είναι πιο πιθανό να βρεθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός, που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να παράσχουν χρηματοδότηση-γέφυρα στην ελληνική κυβέρνηση, παρόμοια με αυτήν του 2015.

Το αδιέξοδο δείχνει επίσης τον κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα να χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι το ΔΝΤ είναι απίθανο να αλλάξει την άποψή του. Η γερμανική κυβέρνηση, ιδιαίτερα, έχει καταστήσει την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋπόθεση για το τρίτο πακέτο στήριξης, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να τονίζει πρόσφατα την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του πακέτου στήριξης του ESM αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει.

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό για την Ελλάδα, κατά την εκτίμηση της Moody’s, διότι η οικονομία πιθανότατα θα πλήττονταν από μια ακόμα περίοδο αβεβαιότητας και απώλειας εμπιστοσύνης, καθιστώντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας πιο δύσκολη.

Πηγή: Moody’s: Κίνδυνοι για την Ελλάδα από την κόντρα ΔΝΤ-Ευρωπαίων | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/318166/moodys-kindynoi-gia-tin-ellada-apo-tin-kontra-dnt-eyropaion#ixzz4YBBzcfIz

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,747ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα