Mahmoud Abbas – Το παλαιστινιακό προ αδιεξόδου

10/2/20 | 0 | 0 | 377 εμφανίσεις

της Ευμορφίας Δημητρακοπούλου.

Γνωστός ως Abu Mazen ο ηγέτης της παλαιστινιακής αρχής, πρόεδρος της PLO και μέλος της Fatah, βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, λόγω της χρόνιας σύγκρουσης με την ισλαμική φονταμενταλιστική Χαμάς και της σταδιακής απομόνωσης των Παλαιστινίων ακόμη και στον Αραβικό κόσμο.

Ο Αμπάς γεννήθηκε το 1935 στο Safed, της Γαλιλαίας. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Συρία το 1948. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της  Δαμασκού και στην συνέχεια πήγε στην Αίγυπτο. Βάση της διατριβής του, το εβραϊκό Ολοκαύτωμα αποτελεί μύθο. Είναι παντρεμένος με την Αμίνα Αμπάς και έχει τρεις γιους. Σύμφωνα με τον Mohammad Daoud Oudeh, τον αρχιτέκτονα της σφαγής  του Μονάχου ο Αββάς ήταν εκ των χρηματοδοτών της επιχείρησης το 1972.

Η Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς. Το 2004 αποκαλύφθηκε ότι τσιμέντο που εισαγόταν από την Αίγυπτο για την ανακατασκευή παλαιστινιακών κατοικιών στην Λωρίδα της Γάζας πουλήθηκε από την Π.Α. στους ισραηλινούς για την κατασκευή του τείχους.

Ο Αββάς είναι σε συνεχή επαφή με την Μόσχα. Σύμφωνα με τα αρχεία Mitrokhin ήταν πράκτορας της KGB, με το κωδικό όνομα “Mole”. Έπειτα από τόσα χρόνια ίσως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά εξηγεί την στάση του έναντι του άξονα Αγκύρας-Μόσχας-Τεχεράνης-Δαμασκού. Η άρνηση του Αββάς να δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ θυμίζει την περίοδο του Χαφέζ Αλ-Άσαντ, μέσω του οποίου δίνονταν οδηγίες στον Αραφάτ: «Ναι σε συνομιλίες, όχι στην υπογραφή οιασδήποτε συμφωνίας». Όσο το παλαιστινιακό παραμένει άλυτο κάποιοι επωφελούνται και αυτοί δεν είναι οι Ισραηλινοί.

Τι σήμαινε η δήλωση Αββάς ότι θα διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μετά την λεγόμενη “Συμφωνία του Αιώνα”; (Βεβαίως, την επόμενη μέρα η στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας συνεχίστηκε κανονικά). Τι θα σημάνει για την επιβίωση χιλιάδων οικογενειών, όταν 120.000 Παλαιστίνιοι μεταβαίνουν καθημερινά στο Ισραήλ και 47.000  στα κατεχόμενα, για να εργαστούν; Τι θα γίνουν τα εμπορεύματα που εισάγονται στα παλαιστινιακά εδάφη μέσω των ισραηλινών τελωνείων; Τι εννοούσε λοιπόν ο Αββάς; Μάλλον υπενθύμισε ότι: Η Παλαιστινιακή Αρχή παίζει ρόλο στον πόλεμο της Δύσης κατά της τρομοκρατίας και ο ρόλος αυτός έχει πολιτικό αντίτιμο. Η διακοπή του συντονισμού της ασφάλειας μπορεί να οδηγήσει σε ένοπλες συγκρούσεις και συνεπώς στην κατάρρευση της Π.Α. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να αρχίσουν οι επιθέσεις των Παλαιστινίων. Την Τετάρτη, 13 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την Γάζα εναντίον του Ισραήλ. Ακολούθως, δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στην Δυτική Όχθη και λίγο αργότερα δώδεκα Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από παλαιστινιακή επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

Οι συνθήκες δεν ήταν ποτέ τόσο ευνοϊκές για το Ισραήλ. Οι Ευρωπαίοι έχουν απεμπλακεί, ενώ πολλά αραβικά κράτη βρίσκονται σε αναταραχή. Το Ισραήλ έχει περισσότερες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο από ότι οι Παλαιστίνιοι. Εδώ και περίπου ένα μήνα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Αίγυπτο και την Ιορδανία, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην περιοχή. Προ του αδιεξόδου ο Αββάς ίσως προσεγγίσει την Χαμάς, που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας. Τι προοπτικές έχει μια συνάντηση με τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος συνεργάζεται με τον Ερντογάν και τους εταίρους του;

Ευμορφία Δημητρακοπούλου

“Μακεδονία” 09.02.20

 

 

 

 

 

 

 

 

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    22/6/21 | (0 σχόλια)
    του Παντελή Οικονόμου Ο νόμος για τα εργασιακά που ψηφίστηκε στην Βουλή, πέρα και πάνω από επί μέρους διατάξεις, έχει ένα και μόνον ένα κύριο θέμα: την διαιώνιση του 8ωρου. Και αιτιολογική βάση δυο γνωστά επιχειρήματα. Πρώτο η, erga ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο