Το 2016 έφυγε και ήρθε η στιγμή του έτους που κάνουμε το δικό μας, διαφορετικό απολογισμό!

Κάνουμε ένα φλάσμπακ στα πολιτιστικά θέματα τις χρονιάς που μας απασχόλησαν, αναζητώντας τα άρθρα που διαβάσατε περισσότερο. Από την έκθεση του Άι Γουέι Γουέι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έως τις εκθέσεις του MOMA και από την πολυσυζητημένη εποστολή του Γιαν Φαμπρ έως το Βερολίνο και την παράσταση «Έλληνες» του Φόλκερ Μπράουν.

Εδώ λοιπόν, αναλυτικά το πολιτιστικό 2016 μέσα από τη ματιά της συντακτικής ομάδας του ελculture.

1. Ποιος φοβάται τον Άι Γουέι Γουέι;

Ο Άι Γουέι Γουέι στην έκθεση του «Ai Weiwei at Cycladic» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο Άι Γουέι Γουέι στην έκθεση του «Ai Weiwei at Cycladic» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ποιος δε θέλει να καταλάβει τι υπάρχει στο μυαλό του Άι Γουέι Γουέι; αναρωτιέται η Αργυρώ Μποζώνη και σκιαγραφεί το πορτραίτο του αινιγματικού και αμφιλεγόμενου καλλιτέχνη, με αφορμή την έκθεσή «Ai Weiwei at Cycladic» που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από τις 20 Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου 2016.

2. Αυτή δεν είναι μια συνέντευξη με τον Αύγουστο Κορτώ

Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου

Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου

Ο Αύγουστος Κορτώ συναντά τον Χρήστο Γραμματίδη και συνομιλούν για τη γλώσσα, το facebook, τον Χατζιδάκι, το bullying, τους πρόσφυγες, τα Εξάρχεια και τις λογοτεχνικές του αγάπες, με αφορμή το ευθυμογράφημά του «Νεοελληνική Μυθολογία».

3. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρουσιάζει σε animation ένα αρχαιοελληνικό συμπόσιο

Η Oxford Faculty of Classics, δανείστηκε έναν κύλικα από το Ashmolean Museum και παρουσιάζει σε βίντεο διαρκείας 1.15 λεπτών ένα αρχαιοελληνικό συμπόσιο ηλικίας 2.500 ετών. Στο βίντεο ζωντανεύει η ζωή ενός συμποσίου με τους συμμετέχοντες σε αυτό να πίνουν κρασί, να συζητούν και να ακούνε μουσική, ενώ ένας δούλος βάζει διαρκώς κρασί στα κύπελλά τους.

4. Όχι κι άσχημα

«Ένας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

«Ένας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

Ο Old Boy είδε την ταινία «Ένας Άλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Ένας πρόσφυγας, μια μνημονιακή, ένας φιλέλληνας, τρεις ερωτεύσιμοι ξένοι στην Ελλάδα της κρίσης.

5. H λεπτή «Ισορροπία του Nash»

«Η Ισορροπία του Nash»

«Η Ισορροπία του Nash»

Η Τώνια Καράογλου μάς λέει τις σκέψεις της με αφορμή τη διακοπή των παραστάσεων της «Ισορροπίας του Nash» σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

6. Η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης συναντούν ένα βασιλιά την ώρα της συντριβής του

Η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης, ως Ριχάρδος Β’ με το χρυσό κολάρο του, απαντούν στις ερωτήσεις της Αργυρώς Μποζώνη, μιλώντας για έναν παρορμητικό βασιλιά και την κινηματογραφική μαεστρία του Σαίξπηρ.

7. Όλες οι εκθέσεις του ΜοΜΑ, από το 1929 μέχρι σήμερα, είναι τώρα online

Το MoMA κάνει φέτος στο κοινό ένα σπάνιο δώρο, 3.538 εκθέσεις του από το 1929 μέχρι σήμερα είναι online, ένα αρχείο – δώρο που μέχρι σήμερα ήταν προσβάσιμο μόνο από τους μελετητές.

8. “Ανοίξτε τα αυτιά σας και τα μάτια σας”: Ο Γιαν Φαμπρ απαντά στους Έλληνες καλλιτέχνες

Με μια εκτενή ανοιχτή επιστολή δύο χιλιάδων οκτακοσίων λέξεων, ο Γιαν Φαμπρ και η ομάδα του απαντούν στην ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν 500 Έλληνες καλλιτέχνες την 1η Απριλίου έπειτα από συνέλευση στο θέατρο «Σφενδόνη» χαρακτηρίζοντας τον «persona non grata».

9. Η παράσταση που συζητιέται σήμερα στο Βερολίνο λέγεται οι «Έλληνες»

Berliner Ensemble, «Οι Έλληνες»

Berliner Ensemble, «Οι Έλληνες»

Ο Φόλκερ Μπράουν έγραψε ένα νέο έργο το οποίο ανέβηκε το Σεπτέμβριο στο Berliner Ensemble, με τίτλο «Οι Έλληνες», μια πολυφωνική τραγωδία με ήρωες τα πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας της κρίσης.

10. Οι αρχαίες πηγές στα χέρια σας με ένα «κλικ», διαθέσιμες από τις 7 Δεκεμβρίου

Mια πρωτοποριακή εφαρμογή, διαθέσιμη χωρίς χρέωση, με την οποία ο κάθε χρήστης, φοιτητής, ταξιδιώτης, ερευνητής συνδέεται με τις αρχαίες πηγές που διαμόρφωσαν την ελληνική ιστορία.

 

Τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα του ελc για το 2016