Mοντ Πελεράν: Οι 3+1 ανησυχίες που εξέφρασε η τ/κ πλευρά

20/1/17 | 0 | 0 | 542 εμφανίσεις

Νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και χωρίς κανένα στην ουσία αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα, μία μέρα πριν τον αρχικό προγραμματισμό, οι περιβόητες τεχνοκρατικές συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων.
  
Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα η πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών των τεχνοκρατών ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη καθώς από την πρώτη στιγμή οι διαβουλεύσεις κινούνταν στο πλαίσιο των αρχικών θέσεων της κάθε πλευράς, κυρίως της Τουρκίας και των Τ/κ, μυρίζοντας εξ υπαρχής αν όχι αδιέξοδο, τουλάχιστον ανούσια συζήτηση.
Όπως αποκαλύπτει το Σίγμα, η τουρκική πλευρά απέφυγε επιμελώς αυτά τα δύο 24ωρα, να θέσει οτιδήποτε γραπτώς τόσο για τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όσο και για τα εργαλεία με τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα τρία επίπεδα ασφάλειας μια επανενωμένης Κύπρου, που είναι η εσωτερική ασφάλεια, εξωτερική ασφάλεια και ασφάλεια εφαρμογής.
Προφορικά ο εκπρόσωπος της κατοχικής δύναμης, τοποθετήθηκε στο ίδιο πνεύμα και κύμα με τα όσα απαράδεκτα επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σιγοντάροντας τους εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας επαναλάμβανε φορτικά ότι αυτά τα θέματα δεν μπορούν να συζητηθούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αλλά μόνο σε πολιτικό, παρόλο που ο κύριος Τσαβούσογλου στη Γενεύη ήθελε παραπομπή του θέματος σε ομάδα εργασίας.
Η τ/κ πλευρά με τη συνέργεια της Άγκυρας έθεσε στο τραπέζι μεταξύ άλλον τέσσερα ερωτήματα τα οποία η Ε/κ πλευρά θα κληθεί να απαντήσει σε πολιτικό επίπεδο.
Αυτά είναι:
 • Τι θα γίνει αν η Ε/κ πλευρά επιλέξει απόσχιση  
 • Τι θα γίνει αν οι Ε/κ διώξουν από την κυβέρνηση τους Τ/κ  
 • Τι θα γίνει αν παραβιαστεί το Σύνταγμα και ποιος θα τους προστατεύσει  
 • Τι θα γίνει αν σε οποιαδήποτε περίπτωση η Ε/κ πλευρά σφετεριστεί το κράτος    
Ανησυχίες βεβαίως που κρίνονται και είναι υπερβολικές, δεδομένων των όσων έχουν συμφωνηθεί στο τραπέζι για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.
Από την άλλη πλευρά τα ερωτήματα της δικής μας πλευράς χρήζουν σοβαρών απαντήσεων, όπως το τι θα γίνει σε περίπτωση νέας εισβολής ή αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα κυρίως σε επίπεδο απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων.
Το επόμενο βήμα 
Καταρχάς να εξηγήσουμε την αναφορά ότι η διάσκεψη δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα επανέρχεται σε πολιτικό επίπεδο η Διάσκεψη αλλά μπορεί να συνεχιστεί εκ νέου σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Τεχνοκράτης με τον οποίο ήρθαμε σε επικοινωνία, απέκλεισε το δεδομένο αυτό λέγοντας μας πως ότι προετοιμασία μπορούσε να γίνει, έγινε.
Στενοί συνεργάτες του Προέδρου αναφέρουν ότι οι τεχνοκράτες δεν είχαν εξουσιοδότηση για λήψη αποφάσεων και το αμέσως επόμενο βήμα είναι η κάθε ομάδα εργασίας να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του διήμερου διαλόγου με τους πολιτικούς της προϊσταμένους.
Ως εκ τούτου οι απαντήσεις για τα επόμενα βήματα θα δοθούν σε πολιτικό επίπεδο, όταν και εφόσον η διαρκής διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο, όπως την ονομάζουν, επανέλθει σε επίπεδο Γενεύης, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι δεδομένο ως προς το πώς και πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις.
Όπως πάντως εξελίσσονται τα πράγματα, φαίνεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προφανώς μας έλεγαν πολιτικοί κύκλοι, όταν θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και αφού διαβουλευθεί με τον νέο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

www.sigmalive.com

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  23/11/20 | (5 σχόλια)
  (της Κατερίνας Χατζηνικολάου, ιατρού) Ξημερώνει του Αγίου Δημητρίου. Είμαι για έκτη ημέρα θετική στον κορωνοϊό. Ανεβάζω ξαφνικά πυρετό, ενώ τα αρχικά μου συμπτώματα είχαν υποχωρήσει. Πηγαίνω κατευθείαν στο ΑΧΕΠΑ. Ξέρω καλά ότι συχνά τέτοιες μέρες (5η έως 7η) εμφανίζονται ...

Ροή Ειδήσεων

  26/11/20 | (0 σχόλια)
  Φωτ: INTIME «Επ΄ουδενί θεωρώ απειλή για τη δημοκρατία τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα ήταν κατάντημα για τη δημοκρατία μας αν την απειλούσε ένα βίντεο 3,5 λεπτών για να τιμηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στη ...

  26/11/20 | (0 σχόλια)
  Ο Ντίεγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή αλλά θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένας από τους «θεούς» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, για πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Ακόμη και το μη φίλαθλο κοινό γνωρίζει τα δύο θρυλικότερα ...

  26/11/20 | (0 σχόλια)
  Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, καταβάλλοντας εμφανώς προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Βουλγαρίας προκειμένου η χώρα του να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αναφέρθηκε σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου ...

  25/11/20 | (0 σχόλια)
  Παγκόσμιος θρήνος. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σε ηλικία 60 ετών άφησε την τελευταία του πνοή, λίγες ημέρες αφόρου βγήκε από το νοσοκομείο μετά την εγχείρηση που υποβλήθηκε στον εγκέφαλο. Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Clarin ο κορυφαίος κατά πολλούς ποδοσφαιριστής όλων ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας