Mητσοτάκης: Δεν ψηφίζω τα μέτρα Τσίπρα, η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο

2/3/17 | 0 | 0 | 414 εμφανίσεις

«Δεν ψηφίζω τα μέτρα Τσίπρα» τόνισε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ANT1 το βράδυ της Τετάρτης, o πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φέρνει το τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης προκαλεί πρόσθετα μέτρα, ενώ σημείωσε ότι ο «κόφτης» και το υπερταμείο αποτελούν αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης.

«Ναι υπάρχει ευθύνη στους δανειστές», αναγνώρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι πολλές φορές προσέρχονται με υπερβολικές απαιτήσεις. Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι εάν η Ελλάδα είναι αξιόπιστη τότε μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις απαιτήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι γενεσιουργός αιτία του προβλήματος αποτελούν οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πάντως εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι «θα στηρίξουμε τις δεσμεύσεις της χώρας που θα αναληφθούν», προσθέτοντας ότι θα κάνουμε ειλικρινή διάλογο με τους πιστωτές μας και θα διεκδικήσουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και μικρότερα πλεονάσματα».

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στη Γερμανία, επισήμανε ότι στη συνομιλία με Μέρκελ και Σόιμπλε ξεκαθάρισε «ότι δεν είναι δυνατόν να επανέρχεται η συζήτηση για Grexit», υποστηρίζοντας ότι αυτό που διεκδίκησε ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Σχετικά με το αίτημα για εκλογές υπογράμμισε ότι είναι διαρκές και δεν συνδέεται με την αξιολόγηση. «Τι εμπόδιζε τον κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός;», διερωτήθηκε.

Δημόσιο

Σε ερώτημα για το τι διαφορετικό μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία σε ενδεχόμενη εκλογή της ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Θα μειώσουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων με έναν αυστηρό λόγο μια πρόσληψη προς πέντε απολύσεις. Απολύσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν, με εξαίρεση τις περιπτώσεις των επιόρκων και όσων έχουν πλαστά πιστοποιητικά. Δεν θα δεχθούμε καμία παράνομη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Σήμερα δημιουργείται από την αρχή ένας νέος κομματικός στρατός. Σήμερα επίσης δεν υπάρχει επένδυση στην Ελλάδα λόγω της απουσίας ισορροπίας στον τομέα της Δικαιοσύνης».

«Κανένα πεδίο συνεννόησης με ΣΥΡΙΖΑ»

Απαντώντας στο αν υπάρχει κάποιο πεδίο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ.  Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι «ένας πολιτικός ο οποίος επιδιώκει τη συνεννόηση και την έχει κατά το παρελθόν προσπαθήσει». «Ποιος τορπίλισε αυτή την προσπάθεια; Ποιος δυναμιτίζει σήμερα τον πολιτικό λόγο; Φοβάμαι λοιπόν πως σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο πεδίο συνεννόησης. Και στα ζητήματα που αφορούν το θέμα του προσφυγικού βάλαμε «πλάτη» στην Ευρώπη. Πολύ φοβάμαι πως έχουμε απέναντί μας έναν Πρωθυπουργό, ένα κόμμα και μία κυβέρνηση που επενδύει συνειδητά στον διχαστικό λόγο και δυστυχώς επενδύει και στις προσωπικές επιθέσεις», πρόσθεσε. «Στην προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης δεν χωράει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία νερόβραστη κυβέρνηση με εσωτερικούς διχασμούς, που οι βουλευτές της δεν κινούνται στην ίδια γραμμή. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και χωρίς αυτοδυναμία θα προκύψει κυβέρνηση για τη χώρα. Η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα και είναι δέσμευσή μου από την επομένη των εκλογών αυτό το σύστημα να αλλάξει», σημείωσε.

Ανανέωση

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε επίσης, πως δεν πιστεύει στη λύση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που θα πει την αλήθεια στο λαό. «Θα κερδίσουμε τις εκλογές και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ. Θα συγκροτήσω την καλύτερη δυνατή κυβέρνησή. Σε αυτή δεν χωρά ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρούσα του δομή. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι 100% αφοσιωμένη στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Δεν θα χωράνε προσωπικές ατζέντες» είπε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας τη λύση της απλής αναλογικής ως «καταστροφική».

Αλλο τόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ, απέκλεισε και κάθε συζήτηση για προεκλογική συστράτευση με άλλα πολιτικά κόμματα. «Η ΝΔ θα κατέβει μόνη της, είμαστε ανοιχτοί για να ανοίξουμε παράθυρα και πόρτες. Υπάρχει ανανέωση στη ΝΔ. Έχουμε σχεδόν 1000 ανθρώπους που πέρασαν από μια ανοιχτή διαδικασία και θέλουν να προσφέρουν. Είναι μια τεράστια αλλαγή. Εγώ δρομολογώ τις αλλαγές» είπε, επισημαίνοντας πως χρέος του είναι να συνθέτει και να ενώνει. «Για να πετύχουμε, πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Δεν με ενδιαφέρει πώς θα μπω στο Μαξίμου. Με ενδιαφέρει πώς θα βγω. Δεν θέλω να είμαι άλλος ένας πρωθυπουργός των μνημονίων. Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα. Η αξιολόγηση εφόσον κλείσει, θα κλείσει με πολύ μεγάλο κόστος» είπε ασκώντας πάντως και την αυτοκριτική του για τα πεπραγμένα της ΝΔ:

«Έχουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για τα χρόνια που κυβερνήσαμε. Έχω κάνει την αυτοκριτική μας. Είχα πει ότι η ήπια προσαρμογή παραήταν ήπια. Υπάρχουν ευθύνες, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε την αλήθεια στον λαό έστω και με καθυστέρηση. Ο Παπανδρέου χωρίς να το καταλάβει μας οδήγησε σε τραγικές συνθήκες. Ο Καραμανλής είχε το θάρρος να πει την αλήθεια, να ζητήσει θυσίες, και συναίνεση. Χρέος της αντιπολίτευσης είναι να λέει την αλήθεια έστω και αν είναι σκληρή. Δεν θέλω κανείς να γυρίσει να μου πει αλλά είπες και άλλα έκανες. Εγώ πρωταγωνιστής σε βιντεάκι σαν αυτά του Τσίπρα για τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνω» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

pontos-news.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/9/20 | (0 σχόλια)
    euro2day.gr/Financial Times Του Chris Giles Ποιες είναι οι διαφορές στα προγράμματα στήριξης που εφάρμοσε η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής προσέγγισης και η ανάγκη για στροφή στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δημοσιεύθηκε: 21 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:04 Tι πρέπει να προστατεύσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας