Live: Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά συντονισμένες προσπάθειες για να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

O ΥΠΑΜ των ΗΠΑ χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία. Ανησυχία για πιθανή ρωσική προβοκάτσια στην Υπερδνειστερία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως οι οι αποστολές όπλων της Δύσης στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το ΝΑΤΟ «στην ουσία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία» προφανώς διά αντιπροσώπων ενώ ανέφερε ότι υπάρχει «σημαντικός» κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο δε Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υποβάθμισε τις δηλώσεις αυτές λέγοντας πως ο Λαβρόφ προσπαθεί απλώς να ”τρομάξει τον κόσμο ώστε να σταματήσει να στηρίζει την Ουκρανία” αν και ήταν ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που πριν λίγες ημέρες υποστήριζε πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, επιδιώκοντας το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή την περαιτέρω στήριξη της Δύσης.

Υπουργοί από 40 χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ όσο και μη μέλη – συναντήθηκαν στη Γερμανία για να συζητήσουν την άμυνα της Ουκρανίας εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας. Συζήτησαν ένα πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Η πιο σημαντική εξέλιξη ήταν ότι η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία πολλές δεκάδες τεθωρακισμένα αντιαεροπορικά οχήματα, μια σημαντική αλλαγή πολιτικής μετά από μια συζήτηση για τη μεταφορά βαρέων όπλων που δίχασε την κυβέρνηση.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό για να επιτραπεί το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Λαβρόφ στη Μόσχα.

Οι μάχες στο Ντονμπάς συνεχίζονται ενώ η κατάσταση στην Μαριούπολη παραμένει η ίδια με εγκλωβισμένους πολίτες στην πόλη και μαχητές και αμάχους στο εργοστάσιο Azovstal.

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει να ”αποσταθεροποιήσει” τη μολδαβική αποσχισθείσα φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, έπειτα από σειρά εκρήξεων που εγείρουν φόβους για διάχυση του πολέμου στην περιοχή. Ο επικεφαλής της μολδαβικής αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας από την πλευρά του δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο έδαφος αυτό θα μπορούσαν να εντοπιστούν πίσω στην Ουκρανία.

Όλες οι εξελίξεις

19.32 Η Ρωσία σταματά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία

Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες κινούνται για να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, υπάρχουν αναφορές από την Πολωνία ότι η Μόσχα έχει σταματήσει τις παραδόσεις στη χώρα.

Ο ιστότοπος Onet.pl αναφέρει ότι η παραπάνω πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί ανεπίσημα από πηγές της πολωνικής κυβέρνησης και της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της χώρας PGNiG.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση της είδησης.

Η PGNiG αγοράζει περίπου το 60% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Πολωνίας από την Gazprom μέσω του αγωγού Yamal.

Εάν οι προμήθειες έχουν πράγματι διακοπεί σκοπίμως από την Gazprom, δεν θα ήταν άμεσο πρόβλημα για την Πολωνία, επειδή η υπόγεια αποθήκευση είναι περίπου 70% πλήρης και τα αποθέματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Επίσης, η ζήτηση φυσικού αερίου είναι αρκετά χαμηλή τώρα λόγω της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

Η Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους, όταν λήξει η μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας με την Gazprom και ένας νέος αγωγός που θα παραδίδει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία θα μπει σε λειτουργία.

Το έργο Baltic Pipe έχει την ικανότητα να αντικαταστήσει τις ρωσικές παραδόσεις μέσω του αγωγού Yamal.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 17% μετά τις παραπάνω εξελίξεις, αναφέρει το Bloomberg.

Χωρίς να επιβεβαιώσει την αναφορά, η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Άννα Μόσκουα, είπε ότι η χώρα έχει αρκετό αέριο σε αποθήκευση.

19.02 Αμερικανός υπ. Άμυνας: Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση της Γερμανίας να στείλει στην Ουκρανία 50 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα

VIA ASSOCIATED PRESS

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.

Η ομάδα θα συνεδριάζει κάθε μήνα για να συζητήσει τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή, είπε ο Όστιν.

Ευχαρίστησε τις χώρες που έχουν κάνει βήματα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Ουκρανίας και είπε ότι το έργο τους έχει κάνει ”μια τεράστια διαφορά” στο πεδίο της μάχης.

Ο Όστιν περιέγραψε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει 50 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard στην Ουκρανία ως «σημαντική κίνηση», καθώς «αυτά τα συστήματα θα παρέχουν πραγματική ικανότητα στην Ουκρανία», προσθέτοντας:

Γνωρίζω ότι όλοι οι ηγέτες φεύγουν σήμερα πιο αποφασισμένοι από ποτέ για να στηρίξουν την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και ωμότητες. Και ξέρω ότι είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να συντονίσουμε καλύτερα τις προσπάθειές μας.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξετάζουν τα αίτια των αναφερόμενων εκρήξεων στη Μολδαβία και ότι «σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε καμία εξάπλωση» της σύγκρουσης πέρα ​​από την Ουκρανία.

18.53 Ν. Παναγιωτόπουλος: Η εισβολή στην Ουκρανία υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τα θεμέλια της διεθνούς έννομης τάξης

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Aκάρ μιλά με τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο (R) καθώς παρευρίσκονται στη συνάντηση της Συμβουλευτικής Ομάδας Άμυνας της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ramstein στο Kάιζερσλαουτερν της Γερμανίας στις 26 Απριλίου 2022.

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Aκάρ μιλά με τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο (R) καθώς παρευρίσκονται στη συνάντηση της Συμβουλευτικής Ομάδας Άμυνας της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ramstein στο Kάιζερσλαουτερν της Γερμανίας στις 26 Απριλίου 2022.
ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τα θεμέλια της διεθνούς έννομης τάξης. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε, σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου, σε συνάντηση υπουργών Άμυνας από 40 χώρες, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στην αεροπορική βάση «Ramstein» στη Γερμανία.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και η ανάγκη άμεσης παροχής βοηθείας προς τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για την πρόασπιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή σαφή και κατηγορηματική στάση εναντίον της εισβολής και του ρωσικού αναθεωρητισμού και συντάχθηκε με εταίρους και συμμάχους της όσον αφορά την απόφαση επιβολής κυρώσεων και πλήρους εφαρμογής τους, παρά το βαρύ οικονομικό τίμημα που συνεπάγονται.

Σε πνεύμα αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ουκρανία, η χώρα μας, μετά από διαβούλευση με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια ανθρωπιστική και αμυντική, συνεισφέροντας στον αγώνα του ουκρανικού λαού για άμυνα και προστασία της ελευθερίας του, συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το γεγονός ότι τόσο ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «μαζί με πολλούς άλλους» έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση στη βάση Ramstein της Γερμανίας.

18.32 Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Που βρίσκεται η Υπερδνειστερία

Που βρίσκεται η Υπερδνειστερία
GUARDIAN

18.29 ”Πολύ επικίνδυνη” χαρακτηρίζει την κατοχή του Τσερνόμπιλ από τους Ρώσους η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Η κατοχή της περιοχής του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό από τις 24 Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου, ήταν «πολύ, πολύ επικίνδυνη», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε επίσης σήμερα για τον κίνδυνο μιας νέας πυρηνικής καταστροφής στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής επίθεσης και ζήτησε από τη Μόσχα να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια κατά των ουκρανικών εγκαταστάσεων.

«Η κατάσταση ήταν εντελώς ανώμαλη και πολύ, πολύ επικίνδυνη», δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους σε μια επίσκεψη στο Τσερνόμπιλ ακριβώς 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία, το 1986.

Ο επικεφαλής της IAEA εκτίμησε πως το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι «κανονικό». «Το επίπεδο της ραδιενέργειας είναι, θα έλεγα, κανονικό», δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους επί τόπου.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ συνοδεύεται στο σημείο από μια ομάδα ειδικών «για να παραδώσουν απαραίτητο εξοπλισμό (δοσίμετρα, προστατευτικές στολές κ.λπ….)», να πραγματοποιήσουν «ραδιολογικούς και άλλους ελέγχους».

Οι ειδικοί της IAEA πρέπει να «επισκευάσουν τα συστήματα παρακολούθησης εξ αποστάσεως, που σταμάτησαν να μεταδίδουν δεδομένα προς την έδρα» της IAEA στη Βιέννη (Αυστρία) λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, είπε.

Η περιοχή του Τσερνόμπιλ, 150 χλμ. βόρεια του Κιέβου, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής τους. Στη συνέχεια σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρισμού στο εργοστάσιο και στα δίκτυα επικοινωνίας.

Οι Ρώσοι στρατιώτες αποσύρθηκαν από εκεί στις 31 Μαρτίου.

Από τότε η κατάσταση επανέρχεται σταδιακά στην ομαλότητα, σύμφωνα με τις καθημερινές εκθέσεις της IAEA που συντάσσονται στη βάση πληροφοριών της ουκρανικής ρυθμιστικής αρχής για την πυρηνική ενέργεια.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι είχε επισκεφθεί την Ουκρανία στα τέλη Μαρτίου προκειμένου να θέσει τις βάσεις μιας συμφωνίας παροχής τεχνικής υποστήριξης. Είχε επισκεφθεί τον σταθμό Γιούζνο-Ουκραΐνσκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, προτού συναντηθεί με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους στο Καλίνινγκραντ στις ακτές της Βαλτικής.

Η Ουκρανία έχει 15 αντιδραστήρες σε τέσσερις σταθμούς εν λειτουργία, εκτός από τους χώρους αποθήκευσης αποβλήτων όπως εκείνος του σταθμού του Τσερνόμπιλ. Ο μεγαλύτερος σταθμός είναι εκείνος που βρίσκεται στο Ενεργκοντάρ, κοντά στην πόλη Ζαπορίζια, που χτυπήθηκε τον Μάρτιο δύο φορές από πυρά ρωσικών πυραύλων, σύμφωνα με τους Ουκρανούς.

Έκρηξη σημειώθηκε σε έναν αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ το 1986 μολύνοντας ένα ικανό μέρος της Ευρώπης αλλά κυρίως την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η περιοχή, που ονομάστηκε ζώνη αποκλεισμού, σε μια ακτίνα 30 χλμ. γύρω από τον σταθμό εξακολουθεί να είναι πολύ μολυσμένη και απαγορεύεται η μόνιμη κατοίκηση σε αυτήν.

«Η παράνομη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει εκ νέου σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια στην ήπειρό μας», προειδοποίησαν από την πλευρά τους ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε κοινή δήλωση.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι «κατέστρεψαν απερίσκεπτα τις εγκαταστάσεις» πυρηνικών σταθμών στις οποίες επιτέθηκαν.

«Η παράνομη κατοχή και η διακοπή των κανονικών επιχειρήσεων, κυρίως εμποδίζοντας την κυκλική εναλλαγή του προσωπικού, θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή και ασφαλισμένη λειτουργία πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος», πρόσθεσαν.

«Με την ευκαιρία της επετείου του δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986, επαναλαμβάνουμε τη μεγαλύτερη ανησυχία μας σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την πυρηνική ασφάλεια και ασφάλιση που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες ενέργειες στην περιοχή του Τσερνόμπιλ», επέμειναν.

18.01 Ο επικεφαλής της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας δηλώνει ότι τα ίχνη πίσω από τις επιθέσεις στο έδαφός της εντοπίζονται στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της μολδαβικής αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο έδαφος αυτό θα μπορούσαν να εντοπιστούν πίσω στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

″Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία”, μεταδίδει το TASS επικαλούμενο δήλωση του Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της αποσχισθείσας περιοχής.

″Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση”.

Η Υπερδνειστερία δέχτηκε σειρά επιθέσεων τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αφότου στοχοποιήθηκε μια στρατιωτική μονάδα, εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας και δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου από τη σοβιετική εποχή.

17.59 Η Μόσχα προειδοποιεί τη Βρετανία για «ανάλογη απάντηση» αν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανία να πλήξει στόχους επί ρωσικού εδάφους

Η Ρωσία προειδοποίησε την Βρετανία ότι αν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανία να πλήξει στόχους στην Ρωσία τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο RIA το οποίο με τη σειρά του επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι, είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων.

Ο Βρετανός υπουργός παραδέχθηκε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές που μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.

17.58 Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι θέλει να ”αποσταθεροποιήσει” την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει να ”αποσταθεροποιήσει” τη μολδαβική αποσχισθείσα φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, έπειτα από σειρά εκρήξεων που εγείρουν φόβους για διάχυση του πολέμου στην περιοχή.

″Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας, κάτι που υποδηλώνει ότι η Μολδαβία θα πρέπει να αναμένει να δεχθεί ”καλεσμένους”, δήλωσε μέσω Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, αναφερόμενος στους Ρώσους στρατιώτες που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

″Εάν η Ουκρανία πέσει αύριο, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στις πύλες του Κισινάου. Καλά νέα: η Ουκρανία θα διασφαλίσει οπωσδήποτε τη στρατηγική ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο πρέπει να εργαστούμε ως ομάδα”, έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Που βρίσκεται η Υπερδνειστερία

Που βρίσκεται η Υπερδνειστερία
GUARDIAN

17.25 Γερμανία: Θέμα ημερών η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο

Η Γερμανία εκτιμά ότι η απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο είναι «θέμα ημερών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ από τη Βαρσοβία, όπου συναντάται με την πολωνή ομόλογό του ’Αννα Μόσκβα.

«Σήμερα μπορώ να πω ότι ένα εμπάργκο έχει καταστεί πλέον διαχειρίσιμο για τη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και διευκρίνισε ότι το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στη χώρα έχει περιοριστεί στο 12% και αφορά αποκλειστικά τις παραδόσεις στο διυλιστήριο του Σβεντ, στην ανατολική Γερμανία, το οποίο ανήκει στην Rosneft. «Αναζητούμε για αυτό εναλλακτική. Αυτό είναι το έργο των επόμενων ημερών. Θεωρώ ότι χάρη στις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών και με την στήριξη της πολωνικής κυβέρνησης, βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στην απαλλαγή από το ρωσικό πετρέλαιο – στην πράξη είναι θέμα ημερών», δήλωσε ο υπουργός.

Το 2021 οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αποτελούσαν το 35% των συνολικών εισαγωγών της Γερμανίας.

17.24 Ρωσία: Αξιωματούχος στον τομέα της ασφάλειας δήλωσε ότι η Ουκρανία οδηγείται σε κατάρρευση και στη δημιουργία πολλών κρατών

Ο ισχυρός γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική της Δύσης και της ουκρανικής κυβέρνησης οδηγεί στον διαμελισμό της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, ο Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Δύση και η κυβέρνηση του Κιέβου η Ουκρανία θα καταρρεύσει και θα δημιουργηθούν πολλά κράτη.

17.18 Η Ουκρανία αρχίζει να κατεδαφίζει μνημείο ρωσικής φιλίας στο Κίεβο

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Κίεβο για την κατεδάφιση ενός μνημείου της «ρωσο-ουκρανικής φιλίας».

Το μεγάλο μνημείο κοντά στον ποταμό Δνείπερο ανεγέρθηκε το 1982 για να τιμήσει την επανένωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο Βιτάλι Kλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου, δήλωσε: ”Η αποξήλωση ξεκίνησε σήμερα και σκοπεύουμε να την ολοκληρώσουμε απόψε. Αφαιρούμε το χάλκινο γλυπτό δύο εργατών, που εγκαταστάθηκε στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας το 1982.”

Η Ρωσία επέδειξε τώρα «μια βάρβαρη επιθυμία να καταστρέψει το κράτος μας και τους ειρηνικούς Ουκρανούς», είπε ο Κλίτσκο.

17.01 Ο γ.γ του ΟΗΕ καλεί τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι μια «βίαιη μάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας με «φρικτούς θανάτους και καταστροφές»

POOL NEW VIA REUTERS

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για να επιτραπεί το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στη χώρα αυτή.

«Αναγνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια τεράστια κρίση στη Μαριούπολη. Χιλιάδες άμαχοι έχουν απόλυτη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να κινητοποιήσουν πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους τους για να βοηθήσουν στη διάσωση ζωών στη Μαριούπολη.

«Πρότεινα τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής που θα απαρτίζεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη, και τον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να αναζητήσει τις πιθανότητες ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων», δήλωσε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως» τέτοιους διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων, που θα είναι «πραγματικά ασφαλείς και αποτελεσματικοί», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τύχη των αμάχων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το οποίο πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι «έτοιμα να κινητοποιήσουν πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους τους για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη», υπογράμμισε.

Εξέφρασε, εξάλλου, την «ανησυχία του από τις επαναλαμβανόμενες αναφορές που κάνουν λόγο για πιθανά εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως «χρειάζεται να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα».

16.58 Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία για πρώτη φορά πολλές δεκάδες τεθωρακισμένα αντιαεροπορικά οχήματα

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης «Gepard».

16.41 Γέφυρα πάνω από τις εκβολές ποταμών κοντά στην Οδησσό χτυπήθηκε σε επίθεση με πυραύλους

Μια οδική και σιδηροδρομική γέφυρα στις εκβολές του ποταμού Δνείστερου στη νοτιοδυτική Ουκρανία υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη.

Η γέφυρα, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη της Οδησσού, φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές από επίθεση πυραύλου.

«Οι συνθήκες και οι πληροφορίες για τα θύματα διευκρινίζονται», δήλωσαν οι αρχές.

Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό τμήμα της γέφυρας.

O βομβαρδισμός της γέφυρας έχει διακόψει τη σιδηροδρομική σύνδεση με περιοχές κοντά στην Οδησσό, δυτικά των εκβολών, και της Ρουμανίας.

16.39

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μόλις ανέβασε στο Twitter μερικές εικόνες από την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, όπου περισσότερες από 40 χώρες συγκεντρώνονται για να συζητήσουν την Ουκρανία.

Ο Όστιν είπε:

Μόλις ξεκινήσαμε μια ιστορική συνάντηση — περισσότερες από 40 χώρες συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει τον αγώνα ενάντια στην άδικη εισβολή της Ρωσίας. Στόχος μας είναι να φύγουμε από εδώ με μια κοινή, διαφανή κατανόηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων απαιτήσεων ασφαλείας της Ουκρανίας.

16.15 Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η πολιορκηθείσα ουκρανική πόλη της Μαριούπολης έχει «απελευθερωθεί» και δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε αντίθεση με την εκδοχή που δίνει το Κίεβο για τις εξελίξεις.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Κίεβο πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη» για τους ανθρώπους που έχουν τρυπώσει στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ και κάλεσε τους μαχητές που βρίσκονται εκεί να καταθέσουν τα όπλα τους.

«Η ζωή των αιχμαλώτων πολέμου είναι εγγυημένη, η ιατρική περίθαλψη και η αντιμετώπισή τους γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

16.03 Πρόεδρος Μολδαβίας: Οι φιλοπολεμικές ομάδες υπέυθυνες για τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας στον απόηχο μιας σειράς εκρήξεων που καταγράφηκαν στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η Σάντου καταδίκασε κάθε απόπειρα καταστροφής της ειρήνης στη χώρα της και είπε ότι η Μολδαβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει την κλιμάκωση.

Χαρακτήρισε τα πρόσφατα επεισόδια ως μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι φιλοπολεμικές ομάδες στην περιοχή της Υπερδνειστερίας ευθύνονται για αυτές τις επιθέσεις.

Η κατάσταση στην αποσχισθείσα περιοχή είναι περίπλοκη και τεταμένη, είπε, αλλά η Μολδαβία παραμένει ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση των ζητημάτων. Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν σχεδιάζει να μιλήσει με το Κρεμλίνο.

15.57 Φινλανδία και Σουηδία ίσως αποφασίσουν από κοινού για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία μπορεί να αποφασίσουν μαζί αν θα ενταχθούν ή όχι στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναγκάσει τις δύο χώρες να εξετάσουν αν η μακροχρόνια στρατιωτική ουδετερότητά τους εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέσο για να διασφαλίσουν την εθνική τους ασφάλεια.

Η Στοκχόλμη επανεξετάζει την πολιτική της για την ασφάλεια, κάτι που περιλαμβάνει την εξέταση ενδεχόμενης ένταξής της στο ΝΑΤΟ, και τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η Φινλανδία έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αποφασίσει «εντός εβδομάδων» αν θα υποβάλει αίτημα για να ενταχθεί στη συμμαχία.

15.30 ΟΗΕ: «Μη φυσιολογικά» τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ

Ο επικεφαλής της Ατομικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ λέει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ είναι «μη φυσιολογικά».

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι η επί εβδομάδες κατάληψη του σημείου από τη Ρωσία ήταν «πολύ, πολύ επικίνδυνη».

Ο Γκρόσι ηγείται αποστολής εμπειρογνωμόνων στο Τσέρνομπιλ για να παραδώσει εξοπλισμό, να πραγματοποιήσει ραδιολογικές αξιολογήσεις και να αποκαταστήσει προστατευτικά συστήματα παρακολούθησης.

Ο εγκαταλελειμμένος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ήταν ο τόπος της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία το 1986 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την εναπόθεση πυρηνικών αποβλήτων.

15.27 Η Ρωσία απορρίπτει τις συνομιλίες στη Μαριούπολη

Ο Σεργκέι Λαβρόφ λέει ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει συνομιλίες στη Μαριούπολη.

Η πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας βομβαρδίστηκε σφόδρα καθ′ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει τον έλεγχο της πόλης, αλλά ουκρανικά στρατεύματα και πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal – το τελευταίο ουκρανικό οχυρό στην πόλη.

15.14 Λαβρόφ: Μας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε με τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό, νωρίς να μιλήσουμε για μεσολάβηση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό για να διευκολύνει μια ανθρωπιστική βοήθεια Ουκρανία.

Λέει ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, ο ίδιος και ο Γκουτέρες μίλησαν για το μέλλον του ΟΗΕ γενικά και τις πιθανές εταιρικές σχέσεις.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες που φιλοξενούνται από δυτικά κράτη, που αποκλείουν τη Ρωσία, είναι ανησυχητικές. «Είναι ένα καμπανάκι συναγερμού για τον ΟΗΕ», υπογραμμίζει.

Ο Λαβρόφ τονίζει την ανάγκη για πολυμέρεια και λέει ότι η Ρωσία πρέπει να υπενθυμίσει στον κόσμο την ισότιμη κυριαρχία των διαφόρων κρατών μελών.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μεσολάβηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο, λέει ότι η Μόσχα έχει δεσμευτεί για μια διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών με την κυβέρνηση στο Κίεβο.

15.07 Γκουτέρες: Υπάρχει «κρίση» στη Μαριούπολη

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναγνωρίζει ότι υπάρχει «κρίση» στη Μαριούπολη, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ είναι «έτοιμος να κινητοποιήσει» τους υλικοτεχνικούς πόρους του στην πόλη.

Λέει ότι αυτό θα επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων που θέλουν να φύγουν από την πόλη «προς όποια κατεύθυνση επιλέξουν» και την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται.

«Οσο πιο γρήγορα εδραιωθεί η ειρήνη, τόσο το καλύτερο για χάρη της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του κόσμου», λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

14:57 Ειλικρινής η συζήτηση με τη Ρωσία λέει ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάνει τώρα δηλώσεις στα ΜΜΕ στη Μόσχα, μετά τις συνομιλίες του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Λέει ότι ήρθε στη Μόσχα ως «αγγελιοφόρος της ειρήνης» για να «σώσει ζωές και να μειώσει τον πόνο».

Ο Γκουτέρες προσθέτει ότι έγιναν ειλικρινείς συζητήσεις και είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές θέσεις για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

14:49 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γκουτέρες-Λαβρόφ. Ακολουθούν δηλώσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα και ακολουθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και η συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο ΓΓ πιέζει για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ενώ οι συνομιλίες εστιάζουν και στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση πολιτών από την Μαριούπολη.

POOL NEW VIA REUTERS

POOL NEW VIA REUTERS

14:35 ΗΠΑ: Θα κινήσουμε Γη και Ουρανό για να κερδίσει η Ουκρανία

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να «κινήσουν γη και ουρανό» προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενώπιον εκπροσώπων από περίπου 40 χώρες που συγκεντρώθηκαν στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ramstein στην Γερμανία με θέμα την ενίσχυση της άμυνας του Κιέβου.

«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», δήλωσε ο Όστιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης.

VIA ASSOCIATED PRESS

Την ώρα που η Ρωσία στοχεύει τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και της περιοχής του Ντονμπάς, «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μέσω της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Όστιν.

«Θα συνεχίσουμε να κινούμε γη και ουρανό ώστε να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός που μετέβη την Κυριακή στο Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από κοινού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

14:29 Φόβοι για προβοκάτσια στην Υπερδνειστερία προς αιτιολόγηση μιας ρωσικής εισβολής. Συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας της Μολδαβίας μετά τις περίεργες εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή. Στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού στην Υπερδνειστερία.

Συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας της Μολδαβίας μετά τις περίεργες εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή. Στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού στην Υπερδνειστερία.

14:14 Μόσχα: Απέλαση σουηδών διπλωματών-Στοκόχολμη: Αδικαιολόγητη κίνηση

Η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει τέσσερις Σουηδούς διπλωμάτες, ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

«Η ρωσική ενέργεια είναι χωρίς κίνητρο και δυσανάλογη», ανέφερε η Λίντε. «Η Σουηδία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο στην αδικαιολόγητη ενέργεια της Ρωσίας».

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ρωσία απελαύνει τρεις Σουηδούς διπλωμάτες σε απάντηση στην απέλαση τριών μελών του διπλωματικού της προσωπικού από τη Στοκχόλμη.

14:01 Αναφορές για πλήγμα σε εργοστάσιο στην Ζαπορίζια με έναν νεκρό

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο στη νοτιοανατολική πόλη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ενώ ένα ακόμη τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με την τοπική περιφερειακή διοίκηση, ένας τρίτος ρωσικός πύραυλος «εξερράγη στον αέρα».

Η πόλη, που είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, υπήρξε το πρώτο σημείο στάσης για πολλούς αμάχους που τράπηκαν σε φυγή από τις μάχες στη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Νωρίτερα, η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας, Energoatom, ανέφερε ότι είδε δύο πυραύλους κρουζ να πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από το εργοστάσιό της στην Ζαπορίζια. Δεν είναι γνωστό εάν οι ίδιοι πύραυλοι ευθύνονται για τα χτυπήματα στην πόλη.

Το εργοστάσιο – η μεγαλύτερη πυρηνική τοποθεσία στην Ευρώπη – κατελήφθη από τον ρωσικό στρατό στις αρχές Μαρτίου. Η Energoatom ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Στα 36 χρόνια από την τραγωδία του Τσερνομπίλ, η Ρωσία έχει εκθέσει ολόκληρο τον κόσμο στον κίνδυνο επανάληψης της πυρηνικής καταστροφής».

13:47 Στο ”κόκκινο” το επίπεδο συναγερμού στην Υπερδνειστερία

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας με μεγάλο αριθμό ρωσόφωνων, αναβάθμισαν στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού για «τρομοκρατική απειλή» βασιζόμενες στην σειρά των βομβιστικών επιθέσεων που καταγράφηκαν στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας και κοντά σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στην Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, που φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Μολδαβίας ενώ, όπως γράψαμε και νωρίτερα υπάρχουν φόβοι για προβοκάτσια στην Υπερδνειστερία με στόχο να αιτιολογηθεί ρωσική επέμβαση.

13:27 Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν να διατηρήσει την ”ώθηση” που επετεύχθη στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να διατηρήσει «τη θετική ώθηση» που επετεύχθη στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αυτό θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, που αναφέρθηκε στη σημασία της επίτευξης εκεχειρίας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των ασφαλών απομακρύνσεων, επεσήμανε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποτρέψει αυτή η πορεία των γεγονότων να βλάψει τους πάντες και να διασφαλίσει τη βιώσιμη ειρήνη», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν επίσης επανέλαβε την πρότασή του να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

13:18 Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά τερματισμό του πολέμου από τον Λαβροφ

Μιλώντας κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει την ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Γκουτέρες – ο οποίος θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα – λέει ότι θέλει να βοηθήσει στη δημιουργία των συνθηκών για διάλογο, κατάπαυση του πυρός και, τελικά, ειρήνη.

″Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατό” είπε και τόνισε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου πόνου στη χώρα.

Οι συνομιλίες διεξάγονται τώρα κεκλεισμένων των θυρών, αλλά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

13:17 Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του συζήτησαν το θέμα της Ουκρανίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μια πιο λεπτομερής ενημέρωση για αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία θα γίνει αργότερα.

12:59 Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, τονίζοντας ότι η Μόσχα ανησυχεί σοβαρά για τις πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε πύργο του ραδιοφώνου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της περιοχής επεσήμανε ότι σημειώθηκε «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον στρατιωτικής μονάδας στο Τιρασπόλ.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

12:43 Συνάντηση Λαβρόφ-Γκουτέρες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καλωσόρισε στη Μόσχα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες λέγοντας ότι «απάντησε γρήγορα» στην πρωτοβουλία του Γκουτέρες ”να υπάρξει μια νέα επαφή για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης σίγουρα της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, η οποία έχει γίνει καταλύτης για μια σειρά προβλημάτων”.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ”εκτιμά την επιθυμία σας να πραγματοποιήσετε έναν ακόμη γύρο συνομιλιών σε αυτή τη δύσκολη στιγμή” λέγοντας ότι οι ”πολυμερείς αρχές” του ΟΗΕ ”έχουν επικροτηθεί από τη Δύση”.

Ο Λαβρόφ προσθέτει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μιλήσουν για ”οποιοδήποτε ζήτημα” θεωρεί σημαντικό ο Γκουτέρες.

12:37 Άρχισε η συνάντηση εκπροσώπων δεκάδων χωρών στη βάση Ramstein στην Γερμανία με θέμα την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, που διοργανώνει την συνάντηση άρχισε σήμερα τις συνομιλίες για την άμυνα με περισσότερες από 40 χώρες εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερισχύσει απέναντι στη Ρωσία στον πόλεμο που διαρκεί ήδη περισσότερο από δύο μήνες.

«Η αντίστασή σας έχει αποτελέσει έμπνευση για τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε, καταγγέλοντας ως «απαράδεκτη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», είπε.

PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

VIA ASSOCIATED PRESS

Το ζήτημα της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες περίπου 40 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη η οποία διεξάγεται σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη δυτική Γερμανία.

Υπουργοί Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι που έχουν προσκληθεί στην Αεροπορική Βάση Rammstein αναμένεται να εστιάσουν στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μετά τον πόλεμο.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η διάσκεψη δεν τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των προσκεκλημένων φέρεται να είναι και μη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

12:29 Μολδαβία: Σύγκλιση Συμβουλίου Ασφαλείας για την Υπερδνειστερία

Χθες υπήρξαν αναφορές για πολλές εκρήξεις στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία και υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού συγκαλεί αυτή την ώρα συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας μετά την οποία θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Εκρήξεις έπληξαν το υπουργείο κρατικής ασφάλειας στην Υπερδνειστερία τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Το κτίριο φαινόταν να χτυπήθηκε με ρουκέτες, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Μια τέτοια “πρόσβαση” θα απαιτούσε την κατάκτηση και της Οδησσού που βρίσκεται μεταξύ Μαριούπολης και αποσχισθείσας περιοχής της Μολδαβίας.

Δύο εκρήξεις έπληξαν επίσης έναν ραδιοφωνικό πύργο που αναμεταδίδει ρωσικούς σταθμούς κοντά στα ουκρανικά σύνορα νωρίς την Τρίτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η είδηση, έρχεται λίγα 24ωρα αφού ένας Ρώσος στρατηγός υποστήριξε πως η Μόσχα ήθελε να πάρει τον πλήρη έλεγχο όχι μόνο της Ανατολικής αλλά και της Νότιας Ουκρανίας χαρίζοντας της πρόσβαση στην αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας την οποία υποστηρίζει. Η μικρή ρωσόφωνη περιοχή της Υπερδνειστερίας διεκδίκησε την ανεξαρτησία της μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς και παραμένει επίσημα μέρος της Μολδαβίας.

12:16 ΟΗΕ: Έως και 8,3 εκατ. μπορεί να φτάσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο αριθμός των ουκρανών προσφύγων μπορεί να φθάσει τα 8,3 εκατομμύρια αντί για περίπου 5,2 εκατομμύρια που είναι αυτή τη στιγμή.

Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, η οποία στην αρχή του πολέμου υπολόγιζε ότι οι πρόσφυγες θα έφθαναν τα 4 εκατομμύρια, ζητεί 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τις δράσεις της και αυτές των εταίρων της υπέρ των ανθρώπων αυτών που διαφεύγουν από την εμπόλεμη χώρα τους.

«Περισσότερα από 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πλέον απαραίτητα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες στην Ουκρανία, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο από το ποσό που είχαμε ζητήσει (1,1 δισεκατομμύριο δολάρια) όταν είχαμε κάνει την έκκληση την 1η Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Η έκκληση παρατάθηκε επίσης από τρεις σε έξι μήνες», ανέφερε ο ΟΗΕ.

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

NURPHOTO VIA GETTY IMAGES

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

11:35 Μόσχα: Πλήξαμε 90 στόχους, σκοτωθήκαν 500 ουκρανοί στρατιώτες

Η Ρωσία έπληξε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι έπληξε δύο εγκαταστάσεις με πυρομαχικά στην περιοχή του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία.

11:17 Η Γερμανία θα εγκρίνει την παράδοση τεθωρακισμένων στο Κίεβο

Ο Γιοχάνες Φόγκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ πρόκειται να κάνει αυτή την ανακοίνωση στη σημερινή συνάντησή της με συμμαχικές χώρες στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Βάσει του σχεδίου η βιομηχανία όπλων Krauss- Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται επικρίσεις από τις γειτονικές χώρες αλλά και από τις χώρες της Βαλτικής για την άρνησή του να προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα είναι έντονη, ακόμη και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τους Πράσινους και το FDP να κρίνουν ανεπαρκή τη στήριξη που προσφέρει το Βερολίνο στο Κίεβο και να ζητούν εδώ και πολλές εβδομάδες από τον Σολτς να επιτρέψει την παράδοση επιθετικού εξοπλισμού, κυρίως τεθωρακισμένων.

11:07 Τώρα αρχίζει η νέα φάση του πολέμου, λέει ο ηγέτης των ρωσόφωνων του Ντονέτσκ

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία αφού φθάσει στα σύνορα της περιοχής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έκανε τα σχόλια αυτά σε ρωσική εκπομπή που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

JORGE SILVA VIA REUTERS

SERHII NUZHNENKO VIA REUTERS

JORGE SILVA VIA REUTERS

JORGE SILVA VIA REUTERS

10:47 Ενημέρωση από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Οι Ρώσοι στρατιώτες συνέχισαν τη πολιορκία στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης όπου είναι εγκλωβισμένοι ουκρανοί στρατιώτες, ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στην ημερήσια ενημέρωση.

Επίσης όπως ανακοινώθηκε:

-Υποστηρίζεται πως μια αποθήκη πυρομαχικών και ένας «μεγάλος αριθμός αποθηκών προσωπικού του εχθρού» καταστράφηκαν από Ουκρανούς στρατιώτες, και περί τα 70 άτομα σκοτώθηκαν κατά την επίθεση

-Ισχυρίζεται πως απέκρουσε έξι εχθρικές επιθέσεις στο έδαφος του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ τις τελευταίες 24 ώρες.

-Τα ρωσικά στρατεύματα μετακινούσαν τα σημεία ελέγχου τους πιο κοντά στη γραμμή μάχης στις περιοχές του Ντόνετσκ στα ανατολικά και της Ταυριανής στα νότια, ανέφερε η ενημέρωση.

10:31 ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η Μόσχα αισθάνεται την ήττα γι′ αυτό προειδοποιεί για Γ′ Π.Π.

Η Ρωσία «αισθάνεται» την ήττα της στην Ουκρανία και ως εκ τούτου προσπαθεί να εκφοβίσει τη Δύση να μην στηρίξει το Κίεβο προειδοποιώντας για την απειλή ενός Γ′ Παγκοσμίου Πολέμου, σχολιάζει στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα”.

Η Ρωσία χάνει την τελευταία ελπίδα να τρομάξει τον κόσμο για να μην στηρίξει την Ουκρανία. Εξ ου και η συζήτηση για έναν ”πραγματικό” κίνδυνο για έναν Γ′ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό σημαίνει μόνο ότι η Μόσχα αισθάνεται την ήττα στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, ο κόσμος πρέπει να διπλασιάσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ώστε να επικρατήσουμε και να διαφυλάξουμε την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια».

Το tweet του Kuleba, γραμμένο στα αγγλικά, ήρθε αφότου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι αποστολές όπλων της Δύσης στην Ουκρανία σήμαιναν ότι το ΝΑΤΟ «στην ουσία εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία» και ότι υπήρχε «σημαντικός» κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με χρήση πυρηνικών.

10:25 Γιατί οι ΗΠΑ διστάζουν να επιβάλουν κυρώσεις στην αποκαλούμενη ”μυστική πρώτη κυρία της Ρωσίας”.

Η Αλίνα Καμπάεβα, χρυσή ολυμπιονίκης στην ρυθμική γυμναστική, λέγεται πως είναι επί χρόνια σύντροφος του Β.Πούτιν.

10:09 Φινλανδία και Σουηδία θα ανακοινώσουν εντός Μαϊου τις αποφάσεις τους για το ΝΑΤΟ

Και τα δύο σκανδιναβικά έθνη είναι στρατιωτικά αδέσμευτα, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την αυξανόμενη δημόσια υποστήριξη για ένταξη στη δυτική αμυντική συμμαχία.

Η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti αναφέρει ότι πιστεύει ότι οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας σχεδιάζουν να συναντηθούν στα μέσα Μαϊου και να ανακοινώσουν ότι θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά επανέλαβε την άποψή του ότι θα το προτιμούσε εάν η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν παρόμοιες επιλογές, ανέφερε το Reuters.

Η σουηδική ταμπλόιντ Aftonbladet, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε επίσης ότι πιστεύει ότι οι δύο χώρες θα προβούν σε ανακοινώσεις εκείνη την εβδομάδα, την ίδια ώρα η μία με την άλλη.

Επικαλείται πηγές που λένε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είχαν υποσχεθεί στη Σουηδία αυξημένη στρατιωτική παρουσία και «ισχυρή πολιτική» υποστήριξη κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει για συσσώρευση πυρηνικών στη Βαλτική εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

10:00 Το Ηνωμένο Βασίλειο μειώνει τους δασμούς σε όλα τα προϊόντα από την Ουκρανία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μείωσε τους δασμούς σε όλα τα αγαθά από την Ουκρανία.

Η απόφαση ήρθε ως απάντηση σε αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για στήριξη της ουκρανικής οικονομίας οπως δήλωσε η υπουργός διεθνούς εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Αν-Μαρί Τρεβελιάν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μειώσει όλους τους δασμούς σε αγαθά από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εξαγωγών της Ουκρανίας όπως το κριθάρι, το μέλι, οι κονσέρβες ντομάτες και τα πουλερικά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων και τεχνολογίας στη Ρωσία. Τα προϊόντα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εξοπλισμό παρακολούθησης και «θα κλείσουν τυχόν υπάρχοντα κενά για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν αγοράζει αυτά τα αγαθά από το Ηνωμένο Βασίλειο».

09:52 Τα πυρηνικά όπλα της Ουκρανίας: Μύθοι και πραγματικότητα. Συνέντευξη της Dr. Μαρία Ροστ Ρούμπλι, αναπληρώτριας καθηγήτριας Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Monash University, στη HuffPost Greece.

Συνέντευξη της Dr. Μαρία Ροστ Ρούμπλι, αναπληρώτριας καθηγήτριας Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Monash University, στη HuffPost Greece.

09:43 Η ΕΕ σκοπεύει να απεξαρτηθεί εντελώς από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ως το 2027, λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει κατά δύο τρίτα τις εισαγωγές πετρέλαιου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια ως το τέλος του 2027, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%. Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο περιορισμός της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα.

09:20 ”Η Ρωσία δεν θα πετύχει τίποτα στον πόλεμό της”, δηλώνει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι η Ρωσία δεν θα πετύχει στον πόλεμό της εναντίον της χώρας του.

Σε διάστημα δύο μηνών από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της η Ρωσία οι δυνάμεις της έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από 1.100 ρουκέτες και αμέτρητες βόμβες εναντίον της Ουκρανίας, επεσήμανε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Αλλά δεν έχουν πετύχει τίποτα. Και δεν θα πετύχουν τίποτα», υπογράμμισε.

Οι ρωσικές μονάδες έχουν συναντήσει «ψίχουλα» υποστήριξης στην ανατολική Ουκρανία, παρά τις προσδοκίες τους, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στη Χερσώνα, τη Κάχοβκα, τη Μελιτόπολη, τη Ενερχοντάρ και άλλες πόλεις που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα οι κάτοικοι δεν υπέκυψαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σημείωσε ο Ζελένσκι.

09:06 Βρετανία: ”Έπεσε” η Κρεμίνα, ρωσικές επιθέσεις σε Ιζιούμ

Η πόλη Κρεμίνα στο Λουχάνσκ της Αν.Ουκρανίας φέρεται να ”έπεσε”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην καθημερινή του ενημέρωση, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Προηγούμενες αναφορές είχαν ήδη υποδείξει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της πόλης των18.000 κατοίκων.

Το Υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν σφοδρές μάχες στα νότια της πόλης Ιζιούμ καθώς η Ρωσία προσπαθεί να προχωρήσει προς τις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ από τα βόρεια και τα ανατολικά.

Η ενημέρωση ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιχειρούν να περικυκλώσουν βαριά οχυρωμένες ουκρανικές θέσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν άμυνες στη Ζαπορίζια καθώς αναμένουν μία νεά ρωσική επίθεση στον νότο της χώρας.

08:59 Λαβρόφ: Μην υποτιμάτε τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου. Οι αναφορές σε Γ′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δηλώνει πως ξεκάθαρα το ΝΑΤΟ εμπλέκεται σε πόλεμο διά αντιπροσώπων με τη Ρωσία και δηλώνει πως κάθε αποστολή πυρομαχικών είναι νομικός στόχος.

Δηλώνει πως ξεκάθαρα το ΝΑΤΟ εμπλέκεται σε πόλεμο διά αντιπροσώπων με τη Ρωσία και δηλώνει πως κάθε αποστολή πυρομαχικών είναι νομικός στόχος.

08:39 Στη Μόσχα ο ΓΓ του ΟΗΕ για συνάντηση με το Πούτιν

Ο Αντόνιο Γκουτέρες πρόκειται να συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο αργότερα σήμερα, αλλά οι προσδοκίες από τη συνάντηση λέγεται ότι είναι χαμηλές μετά από αρκετές αποτυχημένες διπλωματικές προσπάθειες μέχρι στιγμής.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, όπου, παρά την κήρυξη της νίκης, οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να καταλάβουν το χαλυβουργείο Azovstal.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν νωρίτερα την Τρίτη ότι η Ρωσία συνέχισε να αποκλείει τις μονάδες της στο εργοστάσιο και Ουκρανία ζήτησε από τον Γκουτέρες να εγγυηθεί έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση των αμάχων που βρίσκονται τα καταφύγια του εργοστασίου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται επίσης να ταξιδέψει στο Κίεβο την Πέμπτη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

CHINA NEWS SERVICE VIA GETTY IMAGES

08:21 Σήμερα οι συνομιλίες στη Γερμανία των ΗΠΑ με τουλάχιστον 20 σύμμαχες χώρες

Οι ΗΠΑ πρόκειται να έχουν σήμερα συνομιλίες για τα ζητήματα άμυνας της Ουκρανίας με εκπροσώπους τουλάχιστον 20 χωρών σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Γερμανία. “Οικοδεσπότης” ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

08:10 Ρωσία: Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν χωριά στη Ρωσία

Πολλά κτίρια, ανάμεσά τους ορισμένα που είναι ακατοίκητα, υπέστησαν ζημιές στο χωριό Γκολόβτσινο της επαρχίας Μπιέλγκοροντ κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του στρατού της Ουκρανίας, που πάντως δεν προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων, ανακοίνωσε ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, τοπικός αξιωματούχος, μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ανακοίνωνε πως δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό άλλου χωριού, του Ζουράβλιεφκα. Δεν διευκρίνισε αν τα πλήγματα έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.

Ο κ. Γκλάντκοφ είχε ήδη ανακοινώσει βομβαρδισμό του Γκολόβτσινο τη 19η Απριλίου δίνοντας απολογισμό τρεις τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

07:54 Η γερμανική Rheinmetall προσφέρει 88 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard I στο Κίεβο

Η βιομηχανία υπέβαλε προσφορά για την πώληση 88 μεταχειρισμένων κυρίων αρμάτων μάχης Leopard Ι στην Ουκρανία όπως επιβεβαιώνουν έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου.

Η πρόσφορά περιλαμβάνει την εκπαίδευση των πληρωμάτων τους στη Γερμανία, την εκπαίδευση των μηχανικών που θα τα συντηρούν, ανταλλακτικά, εξοπλισμό για τη δημιουργία βάσης συντήρησης και πυρομαχικά.

PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

Σχετικό αίτημα για την έγκριση της δυνητικής πώλησης φαίνεται να υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε ακόμη ένα αίτημα από τη την ίδια βιομηχανία για να της δοθεί άδεια να διαθέσει στην Ουκρανία 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε χθες ότι η απόφαση για το ζήτημα θα ληφθεί σύντομα.

07:47 Λαβρόφ: Σημαντικός κίνδυνος κλιμάκωσης με χρήση πυρηνικών-Το ΝΑΤΟ είναι σε πόλεμο δια αντιπροσώπου με τη Ρωσία

Η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων, τόνισε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε».

Επεσήμανε δε πως οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης..

«Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δεν «θα μπορούσε να γίνει αλλιώς», συνέχισε. «Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δια αντιπροσώπου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», πρόσθεσε.

07:41 Λονδίνο: Εκτίμηση για έως και 15.000 απώλειες ρώσων στρατιωτών

Οι απώλειες της Ρωσίας είναι περίπου 15.000 στρατιώτες σύμφωνα με τον υπ.Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας και την τοποθέτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε ο βρετανός υπουργός Άμυνας, έχουν καταστραφεί ή πέσει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 530 άρματα μάχης. Πάντα κατά τον Μπεν Ουάλας, η Ρωσία έχει χάσει επίσης πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Κατά την άποψη του υπουργού της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η Ρωσία δεν έχει επιτύχει σχεδόν κανέναν από τους στόχους που το Λονδίνο θεωρεί ότι είχε θέσει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

07:39 Λαβρόφ: Η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις-Πραγματικός ο κίνδυνος ενός Γ′ Παγκοσμίου Πολέμου

Η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, λέειο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας ωστόσο την Ουκρανία ότι «παριστάνει» πως συζητά και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

«Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», τόνισε.

Κατηγόρησε τον Ζελένσκι πως «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (…) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε.

POOL NEW VIA REUTERS

«Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (που επέλεξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, τόνισε ο Λαβρόφ.

07:32 ΗΠΑ: Πιθανότητα επιβολής και νέων κυρώσεων στη Μόσχα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να επιβάλουν και νέες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι κανείς δεν μπαίνει στο απυρόβλητο των αμερικανικών κυρώσεων. Αρνήθηκε όμως να σχολιάσει συγκεκριμένα ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο στη φερόμενη μητέρα τριών παιδιών του Ρώσου προέδρου μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις για να μην εκνευριστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

07:27 Ρωσία: Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ κατηγορεί τους Ουκρανούς ότι βομβάρδισαν ένα χωριό

«Το χωριό έγινε στόχος πυρών (…) Είναι ήδη σαφές ότι υπάρχουν τραυματίες πολίτες. Προς το παρόν, είναι δύο: ένας άνδρας που τραυματίστηκε στο χέρι και μια γυναίκα, με τραύμα στον λαιμό», ανέφερε ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, στο στόχαστρο βρέθηκε το χωριό Τζουραβλιόφκα.

«Ασθενοφόρα έχουν ήδη πάει επί τόπου. Υπάρχουν σπίτια που καταστράφηκαν εν μέρει», πρόσθεσε ο Γκλάντκοφ.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει πολλές φορές τις ουκρανικές δυνάμεις ότι πλήττουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, κυρίως δύο χωριά στην περιοχή του Μπέλγκοροντ και άλλο ένα στην περιοχή του Μπριάνσκ, στα μέσα Απριλίου.

H Ίννα, 53 ετών κλαίει στα συντρίμμια του σπιτιού της στην Οζέρα της Ουκρανίας

ALEXEY FURMAN VIA GETTY IMAGES
/www.huffingtonpost.gr/entry/live-rosia-kai-dese-einai-se-polemo-sten-oekrania-leei-o-lavrof-eyeirei-fovoes-yia-perenika_gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα