Kλιμάκωση: Δεύτερο γεωτρύπανο στη Αν. Μεσόγειο στέλνει ο Ερντογάν – Eκτοξεύσεις UMTAS από κορβέτα 

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Bloomberg: «Η Τουρκία θωρακίζει την Μεσόγειο» – Navtex για γεωτρήσεις εξέδωσε η Άγκυρα

Δεύτερο γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο στέλνει ο Ρ.Τ.Ερντογάν αμέσως μετά την χτεσινή του επικοινωνία με Ν.Τραμπ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τον ευχαριστεί για την απελευθέρωση  του Τουρκο-Αμερικανού επιστήμονα της NASA, που πέρασε σχεδόν τρία χρόνια έγκλειστος στην απομόνωση κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ερντογάν. (Εκείνος) αποφυλάκισε έναν κρατούμενο τον οποίο προσπαθούσαμε να πάρουμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«(Η Τουρκία) αποφυλάκισε αυτόν τον κρατούμενο, όμηρο, όπως κι αν θέλετε να τον αποκαλείτε»είπε ο Ν.Τραμπ δίνοντας “αέρα” στον Ρ.Τ.Ερντογάν.

Πιο αναλυτικά, η Τουρκία ετοιμάζεται να ανεβάσει ένα ακόμα επίπεδο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Με την NAVTEX 0659/19 δεσμεύει περιοχή στα ανοιχτά του κόλπου της Αλεξανδρέττας για το χρονικό διάστημα από 29 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου για την διενέργεια γεωτρήσεων με το δεύτερο γεωτρύπανο ROWAN NORWAY.

Το χρονικό διάστημα της Navtex είναι περιορισμένο, συνεπώς εκτιμάται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει δοκιμαστικές γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται να φανεί ποιός θα είναι ο επόμενος στόχος στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρόουαν Νόργουει είναι ξένων συμφερόντων και έχει ενοικιαστεί από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO), ενώ το 2ο τουρκικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο (Γιαβούζ), παραμένει για μετασκευές στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποστολή του «Πορθητή» στα δυτικά της Κύπρου, Τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν επανειλημμένως ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και το δεύτερο γεωτρύπανο.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κρατά πολύ υψηλούς τόνους στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό λόγω και των επικείμενων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.

Έμπειροι παρατηρητές, τονίζουν ότι η επίσπευση ορισμένων κινήσεων στη Μεσόγειο, συνδέεται δίχως άλλο και με το γεγονός ότι την ίδια εποχή, και η Ελλάδα θα διέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

Όπως γίνεται αντιληπτό άμεσα δεν υπάρχει θέμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η δεσμευμένη περιοχή είναι σε τουρκική δικαιοδοσία και δεν εμπίπτει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο με την κίνηση αυτή η Άγκυρα πρώτον εφαρμόζει τις προ καιρού εξαγγελίες της για έξοδο στην Μεσόγειο και δεύτερου γεωτρύπανού.

Το πιο σημαντικό είναι πως το φέρνει σε μια περιοχή που μέσα σε διάστημα ωρών μπορεί να το μετακινήσει σε περιοχή που διεκδικεί ανεβάζοντας την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο και κατά δεύτερον βάζει ένα ακόμα πιόνι πίεσης στην σκακιέρα της περιοχής

Πριν 20 περίπου ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου είχε εξαγγείλει την έξοδο στην Μεσόγειο και δεύτερου γεωτρύπανου που έχει αγοράσει η Άγκυρα μετά τον Πορθητή.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή  και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον, η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή».

Φυσικά όλα δείχνουν πως η Άγκυρα προχωρά σε διάφορα σενάρια και πρόβες “θερμού” επεισοδίου.

Τούρκοι αναλυτές τονίζουν πως προτεραιότητα αποτελεί η τοποθέτηση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής της χώρας ώστε μαζί με βαλλιστικά συστήματα να δημιουργήσουν “ασπίδα” απαγόρευσης στα ελληνικά και άλλα πλοία.

Ταυτόχρονα, το τουρκικό Ναυτικό προχώρησε σε εκτόξευση ρουκέτας L-UMTAS από κορβέτα.

Η κατασκευή των πυραύλων UMTAS ξεκίνησε το 2008 από την τουρκική εταιρεία Roketsan και είναι τουρκικής κατασκευής.

Έχουν διάμετρο 160 χιλιοστά, μήκος 1,8 μέτρα και βάρος 38 κιλά, εμβέλεια οκτώ χιλιομέτρων και είναι εξοπλισμένοι με υπέρυθρες ακτίνες αναζήτησης καθώς και με συστήματα ασύρματης επικοινωνίας που επιτρέπει στους πυραύλους να «αλλάζουν στόχο», ακόμη και εν πτήση .

Οι πύραυλοι UMTAS μπορούν επίσης να ενσωματωθούν σε μη επανδρωμένα οχήματα UAV, χερσαία οχήματα, ελαφρά σκάφη και σταθερές ή πλωτές εξέδρες . Σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές είναι πολύ πιθανό τα τουρκικής κατασκευής UAV ΑΝΚΑ, να εξοπλιστούν με πυραύλους UMTAS.

Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν πως όλα αυτά αποτελούν σενάρια πολέμου. Οι S-400 θα τοποθετηθούν κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμής και σε συνδυασμό με βαλλιστικά συστήματα θα δημιουργήσουν “ασπίδα” προστασίας στα τουρκικά πλοία και στα γεωτρύπανα στην περιοχή.

“Οι S-400 θα αυξήσουν δραματικά τις τουρκικές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο” αναφέρει το Bloomberg.

Αυτή είναι η επίμαχη Navtex:

Aykan Erdemir

@aykan_erdemir

is considering deploying a missile-defense system [] along the country’s southern coast… where it’s embroiled in a spat with member over offshore gas exploration.” @SelcanHacaoglu‘s @bpolitics piece:https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-30/turkey-mulls-role-for-russian-missiles-in-mediterranean-gas-push 

Turkey Mulls Russia Missile Role in Mediterranean Gas Push

Turkey is considering deploying a Russian missile-defense system along the country’s southern coast, near where its warships are accompanying vessels exploring for energy, according to four people…

bloomberg.com

16 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ενσωματωμένο βίντεο

Ali Özkök@Ozkok_A

test fired a version of the indigenous UMTAS missile from a corvette on the sea.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Ali Özkök

Ενσωματωμένο βίντεο

T.C. Millî Savunma Bakanlığı

@tcsavunma

TCG BARTIN Korvetimiz’den yerli ve millî L-UMTAS füzesiyle yapılan atışta “ALBATROS-K” Süratli Suüstü Dronu tam isabetle vuruldu.

339 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Yörük Işık

@YorukIsik

Roketsan made laser-guided L-UMTAS with the flexibility provided by its lock-on-before launch, lock-on-after launch, and lock-on-update capabilities, offers extensive engagement to targets. L-UMTAS can be integrated on various platforms.

T.C. Millî Savunma Bakanlığı

@tcsavunma

TCG BARTIN Korvetimiz’den yerli ve millî L-UMTAS füzesiyle yapılan atışta “ALBATROS-K” Süratli Suüstü Dronu tam isabetle vuruldu.#MSB #TSK

Ενσωματωμένο βίντεο

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Yörük Işık

Ενσωματωμένο βίντεο

Ismail Demir

@IsmailDemirSSB

Yerli ve Milli savunma sanayii ürünlerimizle başarılara imza atan kahraman askerlerimizin Allah yar ve yardımcısı olsun.

1.008 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

pronews.gr

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα