Haaretz: Ισραήλ-Τουρκία αποκαθιστούν πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Haaretz

«Η αποκατάσταση των δεσμών με την Τουρκία είναι σημαντικό πλεονέκτημα για τη σταθερότητα της περιοχής και έχει μεγάλη οικονομική σημασία για τους πολίτες του Ισραήλ», λέει ο Lapid

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν δίνουν τα χέρια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα τον Μάρτιο.

AFP

Jonathan Lis 17 Αυγούστου

Ο Πρωθυπουργός Yair Lapid και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν την Τετάρτη και συμφώνησαν στην επαναφορά των αντίστοιχων πρεσβευτών και γενικών προξένων τους, αποκαθιστώντας έτσι πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς.

Ο Λάπιντ ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η αποκατάσταση των δεσμών με την Τουρκία είναι σημαντικό πλεονέκτημα για τη σταθερότητα της περιοχής και έχει μεγάλη οικονομική σημασία για τους πολίτες του Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να ενισχύουμε τη διεθνή θέση του Ισραήλ στον κόσμο», είπε ο Λάπιντ.

Ο Πρόεδρος Isaac Herzog χαιρέτισε επίσης την ανανέωση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την ως «σημαντική εξέλιξη».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο διορισμός εκ νέου πρεσβευτών θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και ότι είναι ένα «θετικό βήμα» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων μέσω των ανανεωμένων σχέσεών της με το Ισραήλ.

Η Άγκυρα και η Ιερουσαλήμ απέσυραν τους αντίστοιχους πρεσβευτές τους μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ το 2018, μετά από μια δεκαετία εντάσεων μεταξύ των δύο πρωτευουσών, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών όπως το Mavi Marmara το 2010 στο οποίο σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι από Ισραηλινούς στρατιώτες σε τουρκικό πλοίο που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο, παρά την έλλειψη διπλωματικών σχέσεων υψηλού επιπέδου, το Ισραήλ έχει διατηρήσει αρκετές μεθόδους επικοινωνίας με την Άγκυρα, η οποία ήταν προηγουμένως στενός περιφερειακός σύμμαχος, και ο Ερντογάν είχε πει στους Εβραίους ηγέτες ότι η σχέση της χώρας του με το Ισραήλ είναι «ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή μας» και ότι «πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να ενισχύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Παρόλα αυτά, ο ίδιος και οι συνεργάτες του διατήρησαν μια σταθερή ροή επικριτικών (και μερικές φορές αντισημιτικών) παρατηρήσεων, με τον Ερντογάν να κατηγορεί το Ισραήλ για «δολοφονία παιδιών και μωρών» μόλις την περασμένη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών του, αναφέρθηκε στην περιφερειακή διπλωματία της κυβέρνησής του και είπε ότι οι δεσμοί με το Ισραήλ «είναι και πάλι σε καλό δρόμο» και χρησιμεύουν για την «υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων αδελφών μας».

Ο Ερντογάν έκανε προσπάθειες να ανανεώσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από Ισραηλινούς αξιωματούχους. «Η αλλαγή ηγεσίας στο Ισραήλ ήταν απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», λέει ο Δρ. Nimrod Goren, Πρόεδρος του ερευνητικού ινστιτούτου Mitvim για την περιφερειακή εξωτερική πολιτική. «Από τον Ιούνιο οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε μια αργή και προσεκτική διαδικασία βελτίωσης των διπλωματικών τους σχέσεων», πρόσθεσε.

Τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και ο Ερντογάν συναντήθηκαν στην Άγκυρα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη ισραηλινή επίσκεψη πολιτικού μετά από 14 χρόνια. Σε κοινή δήλωση στο τέλος του ταξιδιού του Χέρτζογκ, ο Ερντογάν είπε ότι η συνάντηση ήταν «ιστορική και θα χρησιμεύσει ως σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Οι ισραηλινές πολιτικές προσωπικότητες ανησυχούν ότι περισσότερες αντιπαραθέσεις από την πλευρά του Τούρκου ηγέτη, ειδικά σχετικά με το Παλαιστινιακό ζήτημα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα κατάρρευση των σχέσεων αμέσως μετά την ανταλλαγή πρεσβευτών. Ένα από τα κύρια αιτήματα του Ισραήλ πριν από την προώθηση των σχέσεων είναι η Άγκυρα να εργαστεί σκληρότερα για να σταματήσει τις δραστηριότητες της Χαμάς στην Τουρκία και να λάβει σκληρή γραμμή κατά των ενεργειών της Χαμάς κατά των Ισραηλινών.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ και η Τουρκία θέλουν και οι δύο να ενισχύσουν τον συντονισμό μεταξύ τους όταν πρόκειται για τις επιθέσεις τους στη Συρία. Και οι δύο βλέπουν την ιρανική παρουσία στη Συρία ως απειλή για τη σταθερότητά τους, καθένας δραστηριοποιείται στον αέρα πάνω από τη Συρία και ο καθένας αντιμετωπίζει τη ρωσική στρατιωτική παρουσία εκεί.

Και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για τη βελτίωση του διαλόγου γι αυτό το θέμα για να αποτραπεί η τουρκική βλάβη στα ισραηλινά αεροσκάφη και αντίστροφα. Συζήτησαν επίσης πρόσφατα τη δυνατότητα συνεργασίας σε αυτό που έχει οριστεί ως «περιφερειακή αρχιτεκτονική», σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο τρόμος από τους Ιρανούς που εργάζονται για να αποκτήσουν ερείσματα στη Συρία.

Πριν από την επίσκεψη, ο Ερντογάν εργαζόταν για να ζεστάνει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, δηλώνοντας δημόσια ότι θέλει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χέρτζογκ για να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Τουρκική πηγή αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν είδε στο Χέρτζογκ έναν «υπεύθυνο ενήλικα» στο ταραχώδες πολιτικό τοπίο στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Η αλλαγή της στάσης απέναντι στο Ισραήλ ήταν ταυτόχρονη με την οικονομική κρίση στην Τουρκία. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν αρχικά καχύποπτοι με τον Ερντογάν, ο οποίος είναι γνωστός για την κριτική του στο Ισραήλ και την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έφτασε για διήμερη επίσκεψη τον Μάιο, ακολουθούμενη από επίσκεψη στην Άγκυρα από τον Πρωθυπουργό Yair Lapid τον Ιούνιο, κατά την οποία ευχαρίστησε την Τουρκία για την αποτροπή ιρανικών τρομοκρατικών αποπειρών που στοχεύουν Ισραηλινούς στο έδαφός της, τονίζοντας τη ραγδαία βελτίωση.

Πριν από την επίσκεψη του Λάπιντ, σχεδόν δέκα άτομα συνελήφθησαν σε επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη ως ύποπτοι ότι σχεδίαζαν στοχευμένες επιθέσεις σε Ισραηλινούς διπλωμάτες και ομάδες περιοδειών στην Κωνσταντινούπολη.

Haaretz

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα