Guardian: Συνεχίζεται η σφαγή στις Φιλιππίνες με 85 νεκρούς σε μία εβδομάδα – Πολίτες τα 19 από τα θύματα

28/5/17 | 0 | 0 | 485 εμφανίσεις
Μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε εξτρεμιστές Ισλαμιστές και τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στο 1/3 των νότιων Φιλιππίνων
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε οδομαχίες με τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει 19 πολίτες στις νότιες Φιλιππίνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού την Κυριακή 28/5, ενώ συνολικά οι νεκροί όλη αυτή την εβδομάδα των μαχών ανέρχονται στους 85, όπως γράφει ο Guardian.
H βία οδήγησε τον πρόεδρο Rodrigo Duterte να κηρύξει στρατιωτικό νόμο την περασμένη Τρίτη 22/5 στο 1/3 των νότιων Φιλιππίνων για να καταστείλει αυτή την αυξανόμενη απειλή, όπως είπε, της ισλαμικής τρομοκρατικής ομάδας.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι τρομοκράτες σκότωσαν 19 πολίτες στο Marawi, μία πυκνοκατοικημένη πόλη με 200 χιλιάδες μουσουλμάνους και ανάμεσά τους ήταν και τρεις γυναίκες και ένα παιδί που βρέθηκαν δίπλα σε ένα πανεπιστήμιο.
“Αυτοί είναι πολίτες, γυναίκες, βρήκαμε τα πτώματά τους κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης, οι τρομοκράτες είναι απάνθρωποι” δήλωσε ο τοπικός εκπρόσωπος της αστυνομίας Jo ar Herrera.
Ένας φωτογράφος του γαλλικού πρακτορείου είδε άλλα οκτώ πτώματα σε έναν δρόμο στα προάστια του Marawi την Κυριακή 28/5, με τους κατοίκους να τους αναγνωρίζουν ως τους εργαζόμενους ενός ρυζόμυλου και ενός ιατρικού κολεγίου.
Ο Herrera ανέφερε ότι ο στρατός δεν έχει διερευνήσει ακόμα τους συγκεκριμένους θανάτους.
Η βία ξέσπασε όταν δεκάδες ένοπλοι μπήκαν στο Marawi μετά την απόπειρα της αστυνομίας να συλλάβει τον Insilon Hapilon, έναν βετεράνο ηγέτη του ISIS.
Οι ένοπλοι ύψωσαν μία μαύρη σημαία του ISIS και πήραν ομήρους έναν ιερέα και άλλα 14 άτομα από μία εκκλησία, ενώ άρχισαν να πυροβολούν τα κτίρια.
Συνολικά, σκοτώθηκαν 13 στρατιώτες, δύο αστυνομικοί και 51 μαχητές, γεγονός που (μαζί με τους 19 πολίτες) ανεβάζει τον τραγικό απολογισμό στους 85 νεκρούς.
Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της πόλης έχουν φύγει εξαιτίας των συγκρούσεων, με τον στρατό να ρίχνει και βόμβες στις περιοχές που πιστεύει ότι κρύβονται μαχητές.
Ο στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο 27/5 την αρχή του ραμαζανιού που θα επιδεινώσει την κατάσταση.
“Θέλουμε να αποφύγουμε τις παράπλευρες απώλειες, αλλά αυτοί οι μαχητές δένουν τα χέρια της κυβέρνησης, καθώς κρύβονται μέσα σε ιδιωτικές κατοικίες, κυβερνητικά κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις” ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού Restituto Padilla.
“H άρνησή τους να παραδοθούν κρατάει την πόλη σε ομηρία και γίνεται πλέον αναγκαίο να κάνουμε αεροπορικές επιδρομές για να καθαρίσουμε την πόλη και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την ανταρσία” συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Duterte και οι αξιωματούχοι του στρατού λένε ότι οι περισσότεροι μαχητές ανήκουν στην οργάνωση Maute και εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 260 ένοπλοι υποστηρικτές του ISIS.
O Duterte είπε επίσης ότι οι τοπικοί εγκληματίες στηρίζουν την οργάνωση Maute στο Marawi.

www.bankingnews.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    16/1/21 | (0 σχόλια)
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας