Giuseppe Conte – «Αδύνατο να τον μισήσεις, πιο εύκολο να τον υποτιμήσεις».

27/1/20 | 0 | 0 | 685 εμφανίσεις

της Φούλης Δημητρακοπούλου.

Αυτό έγραφε η La Stampa για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Την επιλογή Κόντε τον Φεβρουάριο του 2018 ως υποψηφίου από το κίνημα των Πέντε Αστέρων χαιρέτησαν οι εφημερίδες ως την πρώτη λαϊκίστικη κυβέρνηση της Ευρώπης. Παιδί μικροαστικής οικογένειας, γεννήθηκε το 1964 στην  κωμόπολη Volturara Appula, όπου έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα San Giovanni Rotondo.  Πολλά έχουν γραφεί για τις σπουδές του καθηγητή, μετά την αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Μάλλον δεν ισχύουν όσα αναφέρει στο βιογραφικό του. Παρότι οι New York Times, επιμένουν ότι δεν πέρασε ούτε έξω από το Yale (το Reuters το  επιβεβαιώνει), διδάσκει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στο LUISS της Ρώμης. Ακόμη τον αναζητούν στα αρχεία τους τα Πανεπιστήμιο του Duquesne, του Cambridge, της Μάλτας και το Διεθνές Kultur Ιnstitut της Βιέννης. Από τον γάμο του με την δικηγόρο  Valentina Fico απέκτησε ένα γιο. Τελευταία συνοδεύεται από την 39χρονη Olivia Paladino.

Η κρίση που προκάλεσε τον Μάιο του 2018, η πρόταση Κόντε να ορίσει υπουργό οικονομικών τον Πάολο Σαβόνα, συνεχίστηκε το 2019 με την παραίτηση του κυβερνητικού του εταίρου Μ.Σαλβίνι. Ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων Beppe Grillo, έγραψε στο blog του ότι ο Θεός του έδωσε προσωπικά μήνυμα να το στείλει στον κ. Κόντε. Ο Γκρίλλο υπέγραψε ως Θεός, διευκρινίζοντας ότι ο Κόντε ήταν ο εκλεκτός. Ο κ. Κόντε, που δήλωσε πως δεν ψήφισε το M5S, αλλά η καρδιά του “κτυπά αριστερά”, κινείται παρασκηνιακά. Συνέχισε την πολιτική Ρέντζι, Μπερλουσκόνι, Μόντι στις εξαγωγές εξοπλισμών στην Τουρκία και στα ενεργειακά. Το 2006, η ΕΝΙ αγόρασε το 50% της τουρκικής Trans Anadolu Pipeline Company, που σχεδιάστηκε για την υλοποίηση του αγωγού Samsun-Ceyhan. Ο αγωγός δεν προχώρησε, αλλά η Ιταλία πήρε ένα μάθημα από την Άγκυρα. Ο Ερντογάν την απέκλεισε από το έργο, επειδή συμμετείχε στα Κυπριακά οικόπεδα. Μήπως με όσα σημειώθηκαν τελευταία ο Κόντε θέλησε να επιδείξει μεταμέλεια;

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου απόρρητες πληροφορίες διέρρευσαν στην Άγκυρα για το αδειοδοτημένο από το 2018 οικόπεδο 8. Η Κυπριακή κυβέρνηση απάντησε διπλωματικά ως όφειλε, ότι δεν πιστεύει πως εμπλέκονται οι εταιρείες ΕΝΙ-TOTAL. Όμως, κάποιος το έπραξε.  Άλλως δεν εξηγείται πως η Τουρκία έστειλε το Yavuz σε μια έκταση 45.000 τ.χλμ., να πραγματοποιήσει γεώτρηση, χωρίς προηγούμενη έρευνα, στο συγκεκριμένο σημείο, όπου θα τρυπούσε η ΕΝΙ. Μάλιστα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της γεώτρησης του Yavuz συμπτωματικά είναι ίδια με εκείνα της ENI. Απλώς, μετονόμασε το σημείο από «Ερατοσθένης Νότιο», σε «Λευκωσία 1». Το 2017 τα στοιχεία διαβαθμίστηκαν ως άκρως απόρρητα.

Εάν επιβεβαιωθούν τα ανωτέρω η κυβέρνηση Κόντε εμπλέκεται σε ένα δεύτερο Racconigi Bargain, με ότι αυτό συνεπάγεται για υπόγειες συμφωνίες, που παραπέμπουν στους ίδιους παίκτες που διαπραγματευόντουσαν το μέλλον της Ελλάδος το 1912.

Ευμορφία Δημητρακοπούλου

 

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    4/12/20 | (0 σχόλια)
    της Sylvie Kauffmann (*) Η τελευταία επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2019. Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, ο αντιπρόεδρος Πενς τα έψελνε στους ευρωπαίους ηγέτες, καλώντας τους να αποσυρθούν, όπως και ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας