Ως πολιτισμένοι άνθρωποι, έχουμε χάσει την επαφή με κάποιες βασικές έννοιες όπως αυτής του πόλεμου.
Παραπονιόμαστε ότι δεν κερδίζουμε πια πολέμους, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί δεν… πολεμάμε. Αντίθετα, έχουμε περιορισμένες επεμβάσεις κατά ανταρτών. Προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τα αποτυχημένα κράτη. Μερικές φορές εισβάλουμε εξουδετερώνουμε μερικούς τρομοκράτες και μετά επιστρέφουμε σπίτι. Βετεράνοι, των οποίων οι πληγές είναι πολύ αληθινές, κάθονται τριγύρω και αναρωτιούνται για ποιο σκοπό έγιναν όλα αυτά. Το ίδιο κάνουν και οι οικογένειες των ανδρών που πέθαναν πολεμώντας σε έναν πόλεμο που δεν ήταν ποτέ πόλεμος.
Για να κερδίσεις έναν πόλεμο, πρέπει να πολεμήσεις.
Εάν ο εχθρός σας κάνει πόλεμο και εσείς κάνετε κάτι λιγότερο από έναν πόλεμο, ο εχθρός θα κερδίσει. Οι αστυνομικές ενέργειες, οι “ασκήσεις οικοδόμησης εθνών” και τα παρόμοια έχουν ασαφείς και κακώς καθορισμένους στόχους, ενώ οι πόλεμοι έχουν πολύ σαφείς στόχους. Οι πόλεμοι είτε κερδίζονται είτε χάνονται. Γι’ αυτό σπάνια αρέσει στις σύγχρονες κυβερνήσεις να πολεμούν… Μόλις κηρύξεις πόλεμο, ξέρεις ότι οφείλεις να τον κερδίσεις. Επιχειρούμε πράγματα που δεν είναι πόλεμοι για να «σταθεροποιήσουμε» περιοχές. Οι πόλεμοι δεν γίνονται για σταθερότητα, αλλά για καταστροφή. Για να κερδίσετε έναν πόλεμο, καταστρέψτε τον εχθρό.
Αυτό έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Ναζιστικής Γερμανίας και της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας με τρόπους που εξακολουθούν να κάνουν τους σύγχρονους φιλελεύθερους να ανατριχιάζουν. «Οι Ναζί μπήκαν σε αυτόν τον πόλεμο με την μάλλον παιδική αυταπάτη ότι επρόκειτο να βομβαρδίσουν όλους τους άλλους και κανείς δεν επρόκειτο να τους βομβαρδίσει», έλεγε ο Άρθουρ Χάρις, ο αρχηγός της Bomber Command της RAF το 1940. “Όσο πιο σκληρά χτυπάμε τόσο περισσότερους Γερμανούς σκοτώνουμε. Όσο περισσότερους Γερμανούς σκοτώνουμε, τόσο λιγότεροι άντρες μας θα σκοτωθούν. Χτυπώντας πιο δυνατά σημαίνει λιγότερα θύματα. Θέλω να το θυμάστε όλοι αυτό”, είπε ο στρατηγός Geroge Patton στην 3η Στρατιά που διοικούσε.
Η εμμονή του Franklin D. Roosevelt να μεταφέρει τον πόλεμο μέσα στην Ιαπωνία οδήγησε στην επιδρομή Doolittle. Μία από τις βόμβες κατά την επιδρομή εκείνη έπεσε σε σχολείο. “Είναι εντελώς αδύνατο να βομβαρδίσεις έναν στρατιωτικό στόχο που έχει κατοικίες πολιτών κοντά του χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να βλάψεις και τις κατοικίες των πολιτών. Αυτός είναι ένας κίνδυνος στον πολέμο”, είχε προειδοποιήσει ο Ντούλιτλ.
Αυτό είναι ο πόλεμος. Γι’ αυτό οι πόλεμοι δεν πρέπει να γίνονται επιπόλαια. Αλλά όταν εμπλακείς πάλεψε για να κερδίσεις. Ένας δίκαιος πόλεμος βασίζεται σε μια θεμελιώδη ηθική σαφήνεια σχετικά με τους εχθρούς σας, όχι τις τακτικές σας. Τα εγκλήματα πολέμου είναι όρος χωρίς νόημα, εκτός εάν χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο μαχητών ή αμάχων που δεν είναι μέρος στη σύγκρουση. Αυτό δεν συμβαίνει στη Γάζα. Και σπάνια συμβαίνει όταν πολεμάμε ισλαμιστές τρομοκράτες. Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν τα ιαπωνικά βασανιστήρια, τις εκτελέσεις, την κακοποίηση, τα ιατρικά πειράματα και τον κανιβαλισμό των με αυξημένη αποφασιστικότητα να κερδίσουν με οποιοδήποτε κόστος.
Αυτό ήταν το κόστος για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Αυτά δεν ήταν εγκλήματα πολέμου, γιατί έτσι αναγκάστηκε τελικά να παραδοθεί ένα καθεστώς τεράτων που διέπραξε ανείπωτες φρικαλεότητες. Αυτό σημαίνει αγώνας για τη νίκη. Η νίκη εναντίον της Χαμάς δεν σημαίνει ότι ρίχνουμε μερικές βόμβες σε κτίρια, διεξάγουμε μια περιορισμένη εισβολή, απομακρύνουμε μερικούς ηγέτες της Χαμάς και στη συνέχεια αφήνουμε την Τουρκία και την Αίγυπτο να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία. Αυτό δεν είναι πόλεμος.
Νίκη σημαίνει να καταστρέψεις την Χαμάς, τους ηγέτες της, τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές της με κάθε μέσο, και να εξασφαλίσεις το έδαφος από το οποίο επιχείρησαν, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση παρόμοιων επιθέσεων. Μπορεί το Ισραήλ να πολεμήσει και να κερδίσει έναν τέτοιο πόλεμο; Ναι μπορεί. Θα το κάνει; Αυτή είναι η ερώτηση. Το Ισραήλ, όπως και οι ΗΠΑ προσπάθησε να μην κάνει πολέμους. Αυτό οδήγησε στη φρίκη των προσφάτων επιθέσεων. Μπορεί να θέλει να πολεμήσει και να κερδίσει έναν πόλεμο πριν να είναι πολύ αργά.