FT: Ο Τσίπρας παίζει πόκερ με το Σκοπιανό

1/2/18 | 2 | 0 | 826 εμφανίσεις
O Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με μεγάλη λαϊκή και πολιτική αντίσταση για οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στο ζήτημα του ονοματολογικού, αναφέρουν οι Financial Times, σε άρθρο τους για το Σκοπιανό, κάνοντας λόγο για «παρτίδα πόκερ» του Ελληνα πρωθυπουργού, με άγνωστο αποτέλεσμα.

Πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή στη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών και φτάνοντας μέχρι το σήμερα, η βρετανική εφημερίδα, υπογραμμίζει ότι περίπου το 60% των Ελλήνων αντιτίθεται στη σύνθετη ονομασία. Αναφέρει δε πως χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, την ώρα που ετοιμάζεται και το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Κυριακή.

Πολλαπλά μέτωπα, λεπτές ισορροπίες

Οι FT αναφέρονται και στις πολύπλευρες εσωτερικές διαμάχες που έχει προκαλέσει το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δέχεται πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση και, ταυτόχρονα, καλείται να διαχειριστεί και την συνύπαρξη με τους «υπερεθνικιστές», όπως τους περιγράφει, κυβερνητικούς εταίρους ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν θέσει το Μακεδονικό στην καρδιά της πολιτικής τους ατζέντας, απειλώντας την κυβερνητική συνοχή.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζεται, η Εκκλησία, που αρχικά φαινόταν πως υποστήριζε τον κ. Τσίπρα, πλέον εναντιώνεται σε έναν συμβιβασμό. Πρόκειται για «δυσνόητο χάος», επισημαίνει η εφημερίδα χαρακτηριστικά, που διερωτάται: «Τι έχει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας;»

«Ακόμα και το να αγγίξει το θέμα, είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική, σε μια χρονιά που θα έπρεπε να πανηγυρίζει την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης που κράτησαν οκτώ χρόνια. Κι όμως ενδεχόμενη επιβράβευση σε διπλωματικό επίπεδο, είναι δελεαστική», υποστηρίζει το άρθρο και εξηγεί το δίλημμα μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο Ελληνας πρωθυπουργός:

«Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον – που επιθυμεί την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμα και φέτος – και της ΕΕ που εξετάζει το θέμα του χρέους, ένας συμβιβασμός υπό τον Τσίπρα, θα μπορούσε να τον αναγάγει σε έναν Μπίσμαρκ των Βαλκανίων».

Από την άλλη πλευρά, καταλήγει, «για τους βαθιά θιγμένους Ελληνες, οι οποίοι τελούν υπό την εξουσία των εξωτερικών πιστωτών για σχεδόν μια δεκαετία, μπορεί να αποδειχθεί η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι».

Επιμέλεια κειμένου: Μάριος Δανηλόπουλος/ “Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Smith says:

  Για τους κατοίκους της Μακεδονίας Θα είναι “η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι”.

 2. 2
  διερχόμενος says:

  Η ταυτόχρονη παρουσία τών δύο εβραίων
  τής αρχαίας μήτρας τού ναζισμού
  israel über alles

  σέ Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σκόπια

  γιά νά εποπτεύσουν τήν επόμενη καί πιό καθοριστική φάση εφαργογής
  τών δραστήριων μέτρων πού μάς έχουν επιβληθεί
  πρός διαμελισμό τής Χώρας και τελικό αφανισμό μας ώς Έθνους-ῥίζας
  τού Οικουμενικού Πολιτισμού τού ανθρώπου,

  είναι σήμα κινδύνου γιά όλη τήν ανθρωπότητα πλήν
  άς μήν περιμένουμε τίποτα έκ μέρους της προσώρας, γιατί

  περιμένει τό παράδειγμα
  κ όχι πώς αργεί, δέν άργησε τό ’21

  καί πώς νά ξεχαστεί
  η πιό πρόσφατη ομολογία πίστεώς της στό νόημα = ό,τι ωφελεί τόν άνθρωπο πραγματικά

  «Είμαστε Έλληνες!»,

  πού ακούστηκε ουρανομήκης από τά πέρατα τών Εθνών καί τών Λαών
  τού πανέμορφου Κόσμου τού Θεού(καί τών Ελλήνων!…)
  όταν οί εβραιοκρατούμενοι δυτικοί βάρβαροι μάς επέδειξαν κωλοδάχτυλα,
  ό,τι διέθετε η μιζέρια τους τών καημένων,
  είναι δέ βέβαιον:

  η Ανθρωπότης δέν αυτοκτονεί!

  Λευτεριά στούς Αμερικανούς!…

  ΕΞΩ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΚΑΝΟΙ

  Όλοι στό Σύνταγμα τήν Κυριακή!

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  14/6/21 | (2 σχόλια)
  του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ (Φωτ.: EPA) Λίγο πριν πεθάνει ο σημαντικός γεωπολιτικός της εποχής μας Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι έγραψε ένα ιστορικό κείμενο. Έθεσε το ερώτημα με ποιόν θα συμμαχήσουν οι ΗΠΑ, με τη Ρωσία κατά της Κίνας ή με την Κίνα κατά της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο