Μία γεννημένη Κούρδισσα, βουλεύτρια στο Σουηδικό Κοινοβούλιο που αποφασίζει τη μοίρα της κυβέρνησης της χώρας με μία ψήφο του κοινοβουλίου την Τρίτη, έχει ειδοποιήσει κατά του συμβιβασμού με την Τουρκία σχετικά με το αίτημα της να ενταχθεί στο NATO.
Η Αμινέχ Κακαμπαβέχ, μία πρώην μαχήτρια Πεσμεργκά, η οποία θα έχει την αποφασιστική ψήφο στο σουηδικό κοινοβούλιο, είπε στους Financial Times, ότι η χώρα θα εγκαταλείψει την «αξιοπρέπειά τις αξίες» αν ενδώσει στις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να εκδώσει Κούρδους που καταζητούνται από την Άγκυρα.
Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει τη δύναμη να θέσει βέτο στην συμμετοχή της Σκανδιναβικής χώρας στην αμυντική συμμαχία και έχει καθυστερήσει τα σχέδια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η ανεξάρτητη βουλεύτρια σχολιάζει μια μέρα πριν την κρίσιμη ψήφο στο σουηδικό κοινοβουλίο για το μέλλον του Υπουργού Δικαιοσύνης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την παραίτηση όλης της κυβέρνησης, αν χάσει, κάτι που είναι δεδομένο, αν η Κακαμπαβέχ ψηφίσει εναντίον του.
«Το όλο θέμα είναι κακό για τη φήμη της Σουηδίας. Επέτρεψαν σε έναν τύραννο, έναν δεσπότη, ένα ισλαμιστικό καθεστώς να αποφασίσει, τί είδους πολιτικοί βρίσκονται στην κυβέρνηση. Ζω στη Σουηδία για 29 χρόνια και ποτέ μου δεν ήμουν τόσο φοβισμένη», είπε η Κακαμπαβέχ σε συνέντευξη.
Το αίτημα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η προσπάθειά της να ξεπεράσει την αντίθεση της Τουρκίας και η πρόσφατη πολιτική αστάθεια της Στοκχόλμης έχουν συγκρουστεί πριν από την κρίσιμη ψήφο της Τρίτης.
Οι δημοφιλείς Σουηδοί Δημοκράτες, που υποστηρίζονται από όλη τη δεξιά αντιπολίτευση, κατέθεσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον κεντροαριστερό Υπουργό Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον μετά από χρόνια πυροβολισμών συμμοριών σε περιοχές των πόλεων, καθώς και βομβιστικών επιθέσεων με χειροβομβίδες και βόμβες.
Αλλά η Σοσιαλοδημοκράτης πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε, ότι όλη η κυβέρνηση θα παραιτηθεί, αν περάσει η ψήφος μομφής, η οποία θα μπορούσε να ρίξει τη Σουηδία σε κυβερνητική κρίση, 100 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές και καθώς η Στοκχόλμη ξεκινά να διαπραγματεύεται με την Άγκυρα για το ξεμπλοκάρισμα της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Η Κακαμπαβέχ, η οποία έδωσε τη στήριξή της τον Νοέμβριο, για να διαφυλάξει, ότι η Άντερσον θα γίνει πρωθυπουργός, μέσω μίας υψηλά ασυνήθιστης ιδέας, η οποία βασίστηκε στη στήριξη για τους Κούρδους και στην κριτική του Ερντογάν.
Θα πραγματοποιήσει περαιτέρω συνάντηση με τους Σοσιαλδημοκράτες το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά δήλωσε ότι φοβάται ότι το κεντροαριστερό κόμμα είναι έτοιμο να αφήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης να πέσει και να συνεχίσει στην εξουσία για να κερδίσει την εύνοια της Τουρκίας.
Η Άντερσον δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι θα εξετάσει την πρόταση ενός αρχηγού του κεντροδεξιού κόμματος να καταψηφίσει τον Γιόχανσον, αλλά να μην υποστηρίξει άλλες ψήφους μομφής πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
«Η αίσθηση μου είναι ότι θα θυσιάσουν τον δικό τους υπουργό για τον Ερντογάν», δήλωσε η Κακαμπάβεχ.
Είπε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα «SVT» την περασμένη εβδομάδα: «η Σουηδία θα πρέπει να αποσύρει την αίτησή της για το ΝΑΤΟ εάν εξαρτάται από την δειλή στάση των ΗΠΑ και την υποταγή στις απαιτήσεις του Ερντογάν. Είναι ενοχλητικό και αηδιαστικό».
Το Κοινοβούλιο της Σουηδίας είναι ισοροπημένο, με 174 ψήφους κατά, 174 μεταξύ Αριστεράς και δεξιάς, δίνοντας υπερμεγέθη σημασία στην Κακαμπαβέχ.
Ο Άρον Λουντ, ειδικός στη Μέση Ανατολή και συνεργάτης του αμερικανικού think-tank «The Century Foundation», δήλωσε ότι εάν η Άντερσον ενέδωσε στους “κουρδικούς-εθνικιστικούς σκοπούς της Κακαμπάβεχ, πιθανότατα θα προκαλούσε άμεση αντίδραση από την Τουρκία».
Πρόσθεσε: «Αν δεν επιλυθεί αυτό, φαίνεται ότι θα μπορούσε να περιπλέξει τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία αρκετά».
Η επιρροή της Κακαμπαβέχ θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί αλλά τώρα έχει μια πλατφόρμα για να μιλήσει για την κουρδική υπόθεση, κάτι που έχει ενοχλήσει εδώ και καιρό τους Τούρκους αξιωματούχους.
Σε αντάλλαγμα που επέτρεψε στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα ζήτησε από τη χώρα να λάβει περισσότερα μέτρα εναντίον τρομοκρατών, να εκδώσει Κούρδους από τη Σουηδία και να άρει το εμπάργκο όπλων. Οι σουηδικές αρχές λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ εμπάργκο όπλων και ότι έχει απαγορεύσει εδώ και καιρό το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
«Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα, αλλά ο Ερντογάν. Η κυβέρνηση θέλει συμβιβασμούς. Είναι τρομερό. Είμαι τρομοκρατημένη. Αισθάνομαι φόβο για το μέλλον», δήλωσε ο Κακαμπαβέχ.
Κι όμως υπέκυψε. Και δεν το έκαμε μονάχα για να μπει στο ΝΑΤΟ, αλλά επειδή η Τουρκία ήταν κι εξακολουθεί να είναι καλός πελάτης:
Αίσχος: Η Σουηδία πουλάει πάλι όπλα στην Τουρκία παρά τις απειλές στην Ελλάδα. Όλα για τον παρά!