Eπικίνδυνη η Ελληνοτουρκική συνάντηση για τα ΜΟΕ!

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος* liberal.gr

Τρίτη 21 Μαΐου 2019, 00:03
Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να ακροβατεί με ελαφρότητα και προχειρότητα παρά την σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο δύσβατο πεδίο των λεγομένων «Ελληνοτουρκικών», στο οποίο φαίνεται να έχουμε χάσει «και τα αυγά και τα καλάθια»! Σήμερα το πρωί, πραγματοποιείται στις 10.00 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η πρώτη συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, των Τεχνικών Ομάδων Εργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, για την δημιουργία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με σκοπό την … «αποφυγή προκλητικών ενεργειών» και «μείωση των εντάσεων» και στο Αιγαίο! Και όμως αυτός που αναφέρεται ως σκοπός δεν είναι ειρωνεία του γράφοντος αλλά ο επίσημος τίτλος που δίνει το ΥΠΕΘΑ.

Η εντελώς ακατανόητη, επικίνδυνη εμμονή του διδύμου Τσίπρα-Αποστολάκη να προχωρήσουν τελικά σε αυτή την συνάντηση, μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως αναπόδραστη δέσμευση του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στην δίωρη προσωπική συνομιλία που είχαν στην Άγκυρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Εμείς εδώ στο Liberal είχαμε από την 17 Φεβρουαρίου αιτιολογήσειγιατί η οποιαδήποτε συζήτηση για ΜΟΕ, δεδομένης της συνεχώς κλιμακούμενης Τουρκικής προκλητικότητας συνιστά επικίνδυνες εθνικά ακροβασίες

Σήμερα, μετά από τρεις μήνες, η κατάσταση στα «Ελληνοτουρκικά» είναι ακόμα πιο ζοφερή και πιο επικίνδυνη. Η Τουρκία συνεχίζει για 17η ημέρα τις σοβαρότατες και κατάφωρες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παρουσία του Τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» (Fatih) στην Κυπριακή Υφαλοκρηπίδα. Έχει δημιουργήσει σοβαρή κρίση άσχετα αν κύκλοι της Λευκωσίας και ο κ. Κατρούγκαλος προσπαθούν να την υποβαθμίσουν και ήδη παράγονται αρνητικά πολιτικά αποτελέσματα και τετελεσμένα. Μέσα σε ένα ντελίριο απειλών, η Άγκυρα αναγγέλλει την κάθοδο στην ΝΑ Μεσόγειο και δευτέρου γεωτρύπανου ενώ έχει επιδοθεί σε συστηματική «ενημέρωση» της Διεθνούς Κοινότητας για τα Τουρκικά «δίκαια» με αυθαίρετους χάρτες και με την Ελληνική Κυβέρνηση να είναι σε… «αυτοκαταστολή»! Με επόμενο «στόχο» το Καστελόριζο και με τις Τουρκικές Φρεγάτες να κάνουν προβολή ισχύος στην Κέα και στην Σίφνο και τα Τουρκικά Α/Φ να υπερίπτανται της Χίου (και το ΓΕΕΘΑ να μιλάει για…. λάθος) το ερώτημα είναι για ποια ΜΟΕ θα συζητήσουν αύριο οι 15μελείς επιτροπές Ελλάδος Τουρκίας! Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και αρνητικές εισηγήσεις από ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες τόσο στο ΥΠΕΘΑ όσο και στο ΥΠΕΞ σχετικά με την σκοπιμότητα πραγματοποιήσεως της συνάντησης αυτής στην δεδομένη χρονική περίοδο.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα για «να αγοράσει ηρεμία» και μην «γίνει στην βάρδια της κάποια στραβή» δείχνει ότι ακολουθεί πιστά τις σουλτανικές επιταγές και ουσιαστικά αφήνει πλέον μόνη της την Κυπριακή Δημοκρατία να προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία διαφορετικού τύπου νέα «εισβολή», αγνοώντας ότι οι καταστάσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο είναι αλληλένδετες, αλληλοεξαρτώμενες και αλληλοεπηρεαζόμενες. Υπάρχει άραγε κάποιος εχέφρων Σύμβουλος, Πρέσβης ή Ανώτατος Αξιωματικός να τους πει ότι η σημερινή συνάντηση θα «χαρίσει» το εύκολο επιχείρημα στην Τουρκία να υποστηρίξει, σε περίπτωση διεθνών καταγγελιών και πιέσεων περί κινδύνων στην ειρήνη και σταθερότητα,… «μα εμείς συνομιλούμε με την Ελλάδα» !

Όσοι μιλούν αφελώς ή σκόπιμα για αποφυγή εντάσεων με κίνδυνο κάποιο «ατύχημα» με «ανεξέλεγκτες εξελίξεις» παραλείπουν να επισημάνουν ότι οι προκλητικές ενέργειες, οι εντάσεις και οι συνθήκες σύγκρουσης δημιουργούνται από την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και μόνον από αυτήν. Και επειδή τα φιλικά διακείμενα ΜΜΕ στην Κυβέρνηση με θολό και συγκεχυμένο λόγο θα θριαμβολογήσουν και θα παρουσιάσουν τα ΜΟΕ ως το θαυματουργό ραβδάκι που θα αποτελέσει μηχανισμό …επιλύσεων των προβλημάτων με την Τουρκία και τον κ. Τσίπρα ως ειρηνοποιό να πούμε ότι επιεικώς πρόκειται για αστειότητες. Η εφαρμογή ΜΟΕ αναντίρρητα βοηθά στην αλληλοκατανόηση και στην μείωση των εντάσεων ώστε να δομείται αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτό όμως στην… θεωρία. Ο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη και εφαρμογή τέτοιων μέτρων είναι η συναντίληψη των προβλημάτων και η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για επίλυση τους. Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό από την στιγμή που οι δύο χώρες έχουν διαφορετικό σημείο εκκινήσεως, η Τουρκία ως «Αναθεωρητική» και η Ελλάδα ως χώρα «Status Quo» που πρέπει να αγωνίζεται για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα;

Πως είναι δυνατόν υπό συνθήκες διευρυνόμενου ισοζυγίου ισχύος υπέρ της Τουρκίας με έντονο το δίλημμα ασφαλείας μας να συμφωνήσουμε σε παραδοσιακά ΜΟΕ χωρίς να έχουμε πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας που σημαίνει ουσιαστικά αλλαγή στην συμπεριφορά της Τουρκίας; Εκτός και αν ο κ. Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι είναι Πρωθυπουργός «εν αποδρομή», ετοιμάζεται να κάνει, όπως και στο «Μακεδονικό» σοβαρές εθνικές παραχωρήσεις προς την Τουρκία τις οποίες καμία άλλη Ελληνική Κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να κάνει.

Τα προβλήματα στο Αιγαίο δημιουργούνται από τον έντονο τουρκικό αναθεωρητισμό. Τι παραπάνω να «εφεύρουμε» για να μειώσουμε τις εντάσεις και που δεν συμπεριλαμβάνεται στα κοινά πλαίσια των ισχυόντων κανονισμών, οδηγιών και αρχών σε όλο το δομικό οργανωτικό πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Οργανισμών (ΝΑΤΟ,ΙΜΟ,ΟΑΣΕ,ICAO,κλπ) στους οποίους συμμετέχουμε κοινά και έχουμε συμφωνήσει;

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»

https://www.liberal.gr/diplomacy/akros-epikinduni-kai-akatanoiti-i-simerini-ellinotourkiki-sunantisi-gia-ta-moe/252523?fbclid=IwAR2ZC5dYpkUWStyekIDkyNtutxz-7qb24b0nlyO1pqJZpGxJpa1PUM-jHyk

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και ο αρθρογραφος Αντγος ε.α κ. Λουκοπουλος και ολοι οσοι διαπορουμε για το περιεχομενο της 2ωρης συνομιλιας των κ.κ. Ερντογαν και Τσιπρα και την ”ηρεμη” αντιμετωπιση των τουρκικων επιθετικων ενεργειων σε Κυπρο και Αιγαιο ας παρακολουθησουμε τα εκλογικα αποτελεσματα των Ελληνων μουσουλμανων της Θρακης τοσο στις Ευρωεκλογες οσο και τις και των Αυτοδιοικητικες εκλογες, για να εξηγησουμε την τωρινη εθνικη συμπεριφορα μας.
    Το παραταιρο ειναι οτι συμπραττει και ο υπερκομματικος ΥΠΕΘΑ ε.α ναυαρχος κ. Αποστολακης ,πρωην ΓΕΕΘΑ.
    Οι Τουρκοι ,παντως,”κτυπουν τα μπετονοκαρφα” των επιδιωξεων τους στην Κυπριακη ΑΟΖ και το Αιγαιο και αντε να τα βγαλουμε εμεις μετα, με μια Βρετανια -πραγματικα ανθελληνικη – και μια Ευρωπαικη Ενωση σε προεκλογικη περιοδο και με μετεκλογικη αυξηση των Ευρωσκεπτιστων.
    Ευτυχως δεν ειναι φιλοτουρκος ο ανθελλην -κατα κ. Τσιπρα- βεβαιος σχεδον Προεδρος της Ε.Ε. Γερμανος κ. ΒΕΜΠΕΡ.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα