Denis MacShane: «Η Βρετανία το 1974 δεν σήκωσε ούτε ένα δάκτυλο να βοηθήσει την Κύπρο»

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Της Φανούλας Αργυρού

Λένε έχει ο καιρός γυρίσματα. Πράγματι έχει.

Στις 30 Μαρτίου 2022 ο Βρετανός Denis MacShane έγραψε τα ακόλουθα σε μηνύματά του στο τουίτερ, σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εγγυήτρια δύναμη για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κύπρου μιας χώρας μέλους των Ηνωμένων Εθνών. Όταν το 1974 η Τουρκία εισέβαλε και διαμέλισε την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σήκωσε ούτε ένα δάκτυλο να σταματήσει την Τουρκία από την ντε φάκτο προσάρτηση του βόρειου νησιού, όπως ο Πούτιν θέλει να προσαρτήσει την ανατολική Ουκρανία».

Και σε άλλο μήνυμά του πρόσθεσε: Ξέρουμε την ιστορία. Όμως το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και στη δεύτερη απόβαση κατέκτησε και διαμέλισε το έθνος. Τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποίησε και ο Πούτιν (να προστατεύσει τον κόσμο που μιλούσε την ίδια γλώσσα) για να δικαιολογήσει την εισβολή και να διαμελίσει την Κριμαία, το Ντονμπάς».

 

 

Πολύ σωστά…

Γιατί όμως, γράφονται αυτά; Επειδή ο κ. Denis MacShane δεν είναι ο κάθε τυχόντας Βρετανός. Τον καιρό του εκτρώματος «Ανάν», που ετοίμασε ο τότε συνάδελφός του πολύς Sir David Hannay (με δικούς μας βοηθούς), αυτός υπηρετούσε (2002-2005) στο Φόρειν Όφις ως Υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στην κυβέρνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλέαρ. Και ήταν ο δεύτερος τη τάξει στο Φόρεϊν Όφις (για το Κυπριακό), με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, τον γνωστό φιλότουρκο Τζακ Στρο (Jack Straw). Ήταν η ομάδα που μας πίεζε να δεχθούμε το σχέδιο Ανάν και οι ίδιοι που μας αφόριζαν, μετά το ΟΧΙ της 24ης Απριλίου 2004, και που στις 26 Απριλίου 2004 «ορκίστηκαν» να μας εκδικηθούν προωθώντας τις τουρκικές θέσεις για αναγνώριση στην Ε.Ε.

Σε δημόσιες συζητήσεις ο Denis MacShane υποτιμούσε και αγνοούσε όσους δικούς μας του ανέπτυσσαν τα κακά του «Σχεδίου Ανάν» και παραπλάνησε και το Κοινοβούλιο σε σχέση με το 5ο «Σχέδιο Ανάν».

To 2012 ο MacShane παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, το 2013 παραδέχθηκε ενοχή σε 19 κατηγορίες απάτης, εξαπάτησης του Κοινοβουλίου με ψευδείς αποδείξεις για τις οποίες εισέπραξε £12.000 από τα χρήματα του δημοσίου, ενώ εξέτινε και ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, όταν έτυχε να βρεθεί και στην ίδια φυλακή με τον άλλο καταδικασθέντα, Τουρκοκύπριο Αζίλ Ναδίρ…

Ακραιφνώς τουρκόφιλος

«Με μια κυνική τοποθέτησή του, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν, προέτρεψε τους Ελληνοκύπριους να ξεχάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, όπως τα ξέχασαν και οι Πολωνοί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο… και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη… νέα, θετική, δήθεν, στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό!», έγραψε πρωτοσέλιδα η «Ελευθερία» Λονδίνου και κάλυψε αναλυτικότερα τις προκλητικές και φιλοτουρκικές δηλώσεις του Ντένις Μακσέιν.

«Προτρέπω όλους να αδράξουν την ευκαιρία ειρήνης και να δείξουν ότι τα ΗΕ και η ΕΕ μπορούν να εργαστούν για να φέρουν ένα τέλος σε μια διαμάχη… Μια διευθέτηση του Κυπριακού θα είναι καλή και για την ίδια την Τουρκία ασφαλώς. Αλλά επίσης θα μεταβάλει την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία. Επιτέλους, η Τουρκία θα αντικριστεί όπως της αξίζει, ως μια πηγή λύσεων αντί προβλημάτων», είχε δηλώσει τότε ο πολύς Μακσέιν. Στις 24 Απριλίου 2004, το 76% των Ελλήνων της Κύπρου απέρριψε το τερατούργημά τους και μαζί και τη ΒΡΕΤΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ τους Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία.

Σήμερα, ο Denis MacShane είναι μια τραγική φιγούρα θα έλεγα. Είναι ένας από εκείνους τους Βρετανούς πολιτικούς που γνώριζαν ξεκάθαρα τι πήγε λάθος και τι έκαναν το 1974 εις βάρος της Κύπρου. Αλλά δεν χρησιμοποίησαν την υπηρεσιακή τους θέση να αντισταθούν της Τουρκίας όταν τους χρειαζόμασταν. Τουλάχιστον σήμερα διορθώνει κάπως με αυτά τα δύο μηνύματά του! Αλλά δεν ξεπλένει ούτε για ένα χιλιοστό τις ενοχές της τότε Βρετανικής Εργατικής Κυβέρνησης Wilson/Callaghan, τις οποίες τα ίδια τα βρετανικά επίσημα έγγραφά τους φανέρωσαν. Τα οποία παρεμπιπτόντως, απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν και οι του «Φακέλου Κύπρου» της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι σύμβουλοί τους… Προτίμησαν πλαστά «έγγραφα» της βιομηχανίας πλαστογράφησης εξ Ελλάδος και κλεμμένα από «αγνώστους» που δεν έχουν καμία αξία… φτάνει να εξυπηρετούσαν την «ατζέντα» τους…

Σημερινή

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,737ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα