Covid-19 και 17 Νοέμβρη

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Νίκος Χ. Βαρσακέλης

Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

barsak@econ.auth.gr

Την Παρασκευή, στις φιλόξενες «Ανιχνεύσεις», δημοσιεύθηκε άρθρο μου που αφορούσε την εξέλιξη της πανδημίας του Covid-19 και με την ανάλυση των στοιχείων έδειχνα ότι η κατάσταση πλέον φτάνει στο σημείο του απρόβλεπτου. Έκλεισα δε το άρθρο μου με το εξής σχόλιο:

Η εικόνα που προκύπτει από τα τρία διαγράμματα για τη  εξέλιξη της πανδημίας είναι αποκαρδιωτική και λυπάμαι που θα κλείσω θεωρώντας, στην τρέχουσα συγκυρία, τουλάχιστον αήθη την πρόθεση κομμάτων και φορέων να πραγματοποιήσουν πορεία για να «γιορτάσουν» την επέτειο του Πολυτεχνείου, εν μέσω βαθιάς υγειονομικής κρίσης με συνανθρώπους μας να πεθαίνουν, όταν η χώρα δεν γιόρτασε τις μείζονες γιορτές του Ελληνισμού, την επέτειο της Επανάστασης του 1821, στις 25 Μαρτίου, την επέτειο του Αλβανικού έπους, στις 28 Οκτωβρίου, και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης του 1912, στις 26 Οκτωβρίου. Βάζοντας δε πληθυντικό αριθμό στην φράση του Γκραούτσο Μαρξ για αυτούς που θα οργανώσουν την πορεία, αυτούς που καλούν τον κόσμο και υπερασπίζονται την πορεία και αυτούς που θα συμμετέχουν σε αυτή: «Τους βλέπετε αυτούς; Μπορεί να μοιάζουν ηλίθιοι, μπορεί να μιλούν ως ηλίθιοι, όμως μην σας μπερδεύει: Είναι ηλίθιοι».

Ένας φίλος με ρώτησε γιατί χρησιμοποίησα τον όρο «αήθη». Του είπα, λοιπόν, επειδή παρακολουθώ την εξέλιξη της πανδημίας από την πρώτη μέρα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο, και τις επιπτώσεις των μεγάλων συγκεντρώσεων, που οφείλουν όλοι αυτοί να γνωρίζουν,  αντιγράφω από το Βικιλεξικό: αήθης < αρχαία ελληνική ἀήθης < ἀ- (στερητικό) + ἦθος = χωρίς ήθος. Βαρύς χαρακτηρισμός για επιθετική, προσβλητική ενέργεια. Τα συνώνυμα που αναφέρει το λεξικό είναι τα εξής: ανάρμοστος, απρεπής, απάδων, ανοίκειος, αχαρακτήριστος, απαράδεκτος, σόλοικος, άτοπος,   άσχημος, άσκημος, άκοσμος, ασυνήθιστος, άπρεπος, αταίριαστος, αταίριαχτος, ανήθικος,   ακατονόμαστος, απερίγραπτος.

 Όταν εκατοντάδες συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι και πολλοί από αυτούς φεύγουν από τη ζωή λόγω του Covid-19, πως θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αυτήν την συμπεριφορά; Όλα τα συνώνυμα φαίνεται ότι ταιριάζουν. Και μάλιστα όταν όλοι αυτοί κατακεραυνώνουν, και ορθά, την Εκκλησία που δεν εφάρμοσε σε πολλές περιπτώσεις τον νόμο.

Θα κλείσω με ένα ακόμη σχόλιο. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτήρισε την απαγόρευση «αντισυνταγματική». Δεν θα μπω στο τεχνικό μέρος διότι δεν είμαι ειδικός, άλλωστε τόσο ο κ. Αλιβιζάτος όσο και ο κ. Μανιτάκης απάντησαν. Όμως, ενώ οι καθηγητές, οι πολιτικοί, οι πολίτες μπορεί να έχουν την άλφα ή βήτα άποψη και να την εκφράζουν, ο δικαστής και ο εισαγγελέας δεν μπορεί να αποφασίζει στο πεζοδρόμιο, διότι αυτό που εκφράστηκε περί αντισυνταγματικότητας «ήταν απόφαση» του συνδικαλιστικού πεζοδρομίου. Η άποψη-θέση του εισαγγελέα και του δικαστή είναι μόνο στο δικαστήριο. Ακόμη και για τους συνδικαλιστές τους. Λυπάμαι πολύ.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πως να αποστομώσεις τον καθηγητή κ. Βαρσακέλη και τον Γκαούτσο Μαρξ.
    Το μόνο που μένει είναι να συναισθσνθούν τις ευθύνες τους οι ”ανησυχούντες” και στην περίπτωση αυτή για την Δημοκρατία ,την οποίαν δεν σέβονται αφού -όπως και τώρα- αντίθετα προς αυτούς εκφράζεται η μεγίστη πλειοψηφία των Ελλήνων.
    Αυτοί θα χάσουν και εκλογικά.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,634ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
17,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα