Νοέμβριος 16, 2023. Ελλάδα.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για την ύπαρξη

Το δίκτυο ανέφερε, «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποκαλύψει μια σήραγγα πολλαπλών επιπέδων με υπόγεια δωμάτια, του τύπου που φαίνεται στα σχέδια που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του στρατού σε συνέντευξη Τύπου πριν από περίπου τρεις εβδομάδες».

Ο ισραηλινός στρατός επιμένει να διαδίδει μια παραπλανητική αφήγηση, υποστηρίζοντας ότι το νοσοκομείο Αλ Σίφα στεγάζει μια «στρατιωτική δομή της Χαμάς» και ότι η τελευταία «κρατά εκεί Ισραηλινούς κρατούμενους».

CNN

Το Ισραήλ διέδωσε μια παραπλανητική αφήγηση σε συνδυασμό με την εισβολή στο νοσοκομείο, καθώς ισχυρίστηκε ότι περιείχε Ισραηλινούς κρατούμενους, αλλά αυτή η αφήγηση γρήγορα διαψεύστηκε από τον ανταποκριτή στρατιωτικών υποθέσεων του ραδιοφώνου του Ισραηλινού Στρατού, Doron Kadosh, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι εκεί δεν υπήρχαν Ισραηλινοί αιχμάλωτοι εκεί.

Δημοσιεύτηκαν επίσης σκόπιμα παρόμοιες ιστορίες για άλλα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, χρησιμοποιώντας τα ως δικαιολογία για να τα στοχοποιήσει με συγκεντρωτικό τρόπο, απειλώντας τη ζωή μεγάλου αριθμού ασθενών και οδηγώντας στο θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων.

Την Τετάρτη, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι η μαζική ισραηλινή προπαγάνδα μετά την εισβολή του στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ήταν απογοήτευση για τους εποίκους, οι οποίοι πίστευαν ότι το Ισραήλ θα εξάλειφε τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Με τη σειρά του, η Χαμάς αναφέρθηκε στον ισχυρισμό Ισραηλινών ότι υπήρχαν όπλα στο νοσοκομείο, «μια συνέχιση των κραυγαλέων ψεμάτων και της φτηνής προπαγάνδας, μέσω της οποίας προσπαθεί να δικαιολογήσει το έγκλημά του, που στοχεύει να καταστρέψει τον τομέα της υγείας στη Γάζα».

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα:

Το CNN προσπαθεί να επικοινωνήσει με το νοσοκομείο για να μιλήσει με τους γιατρούς εκεί, αλλά η επικοινωνία δεν είναι εφικτή.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής άμυνας είπε ότι τα στρατεύματα είχαν αποκαλύψει «συγκεκριμένα στοιχεία ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποίησαν το νοσοκομείο Σίφα ως αρχηγείο τρομοκρατών», υποσχόμενος να παρουσιάσει τα στοιχεία αργότερα.

Το Ισραήλ βρίσκεται υπό σημαντική διεθνή πίεση για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του για διείσδυση της Χαμάς στο νοσοκομείο, προκειμένου να δικαιολογήσει ορισμένες από τις στρατιωτικές του αποφάσεις — οι οποίες διαφορετικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανή σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η Χαμάς απάντησε σε προηγούμενα σχόλια του ισραηλινού στρατού – ότι τα στρατεύματα είχαν βρει όπλα μέσα στο νοσοκομείο – ως κραυγαλέο ψέμα και προπαγάνδα, καταλήγει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team