BBC: Η ανακάλυψη της αρχαίας Τενέας, της χαμένης πόλης με την τεράστια ιστορία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το μακροσκελές αφιέρωμα του βρετανικού δικτύου στην αρχαία ελληνική πόλη.

Ένα εκτενές αφιέρωμα στην αρχαιολογική ανασκαφή της Τενέας στην Κορινθία πραγματοποίησε το BBCΗ χαμένη πόλη ανακαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Έλενα Κόρκα, μία από τις σημαντικότερες αρχαιολόγους στη χώρα της, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Η Ελληνοαμερικανή γυναίκα έκανε μόλις την πιο θαυμαστή ανακάλυψη στην μέχρι τώρα καριέρα της. Η Τενέα αναφέρεται σε πολλούς ελληνικούς μύθους και ιστορικά κείμενα, όπως ο αρχαίος θρύλος του Οιδίποδα, ο οποίος λέγεται πως μεγάλωσε στη συγκεκριμένη πόλη.

Σύμφωνα με το μύθο, επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις στην αρχαία Κορινθία. Μέχρι σήμερα όμως κανείς δεν κατάφερε να εντοπίσει το ακριβές σημείο όπου ήταν χτισμένη και να απαντήσει στο γιατί εξαφανίστηκε.

Η μυθολογία αναφέρει πως η πόλη ιδρύθηκε από τους Τρώες γύρω στο 1.100 π. Χ και χτίστηκε από αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι επέλεξαν το σημείο αυτό επειδή ήταν στο δρόμο μεταξύ της Κορίνθου και του αρχαίου οικισμού των Μυκηνών.

Η αναζήτηση της πόλης ξεκίνησε το 1984. Η Κόρκα τότε, στα πρώτα χρόνια της καριέρας της, έλαβε μια κλήση από κάποιους ντόπιους αγρότες οι οποίοι την ενημέρωσαν πως εντόπισαν κάποιο αρχαίο εύρημα καθώς έσκαβαν σε ένα κανάλι νερού.

«Τη στιγμή που το είδα κατάλαβα ότι ήταν μοναδικό. Το φέρετρο, σε σχήμα αγγείου, είχε ζωγραφισμένες στην εσωτερική του πλευρά περίτεχνες εικόνες από λιοντάρια και περιείχε ένα σκελετό και αντικείμενα που είχαν προσφερθεί στον νεκρό. Δεν έχουμε κάποια άλλη ζωγραφιά σαν αυτή», επισημαίνει η κ. Κόρκα. «Δεν ξέρουμε πως έμοιαζαν οι αρχαίοι ζωγραφικοί πίνακες. Δεν έχουμε άλλο δείγμα από την αρχαϊκή περίοδο», συμπληρώνει.

Όπως η ίδια περιγράφει, το νεαρό της ηλικίας της τότε δεν της επέτρεψε να λάβει την άδεια για την ανασκαφή. «Άλλωστε δεν είχα την εμπειρία που απαιτείται για να υποστηρίξω και να φέρω εις πέρας αυτή τη μοναδική αποστολή», σχολιάζει.

Τελικά η δράση των αρχαιοκάπηλων στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει ο δρόμος για τις ανασκαφές. Ήταν γνωστό πως αυτοί έδιναν χρήματα στους ντόπιους για να τους διαθέτουν αγγεία ή νομίσματα από την περιοχή. Για να αποτρέψει την παράνομη πώληση δύο αγαλμάτων που είχαν βρεθεί στην Τενέα το 2010 η Κόρκα συνεργάστηκε με τις αστυνομικές Αρχές.

Τα αγάλματα ανέδειξαν την αξία της πόλης και τον αρχαιολογικό πλούτο που δέσποζε στην περιοχή και ως εκ τούτου η κ. Κόρκα κατάφερε να πάρει την άδεια και το 2013 να ξεκινήσει την ανασκαφή που οδήγησε στη σημερινή ανακάλυψη.

Στο μακροσκελές κείμενο επίσης η συντάκτρια περιγράφει την εμπειρία της από την περιήγηση στα γύρω χωριά, όπως το γνωστό σε όλους Χιλιομόδι. Ήταν εκεί που η Ελένη Κόρκα μαζί με τους συνεργάτες της, τον Κωνσταντίνο Λαγό και τον πασίγνωστο Ιταλό Aντόνιο Κόρσo, μια παγκόσμια αυθεντία στην αρχαιοελληνική γλυπτική, προσπάθησαν να γνωρίσουν στην ίδια τον ελληνικό κόσμο.

Η επίσκεψη στην αρχαία Τενέα χαρακτηρίζεται από την Τζέσικα Μπέιτμαν που υπογράφει το κείμενο σαν μια συγκλονιστική εμπειρία. Κυρίως από τη στιγμή που εκείνη έμαθε πως εκεί κάποτε ζούσε ένας αναλογικά τεράστιος οικισμός, όπου διέμεναν περί τους 100.000 άνθρωποι. Η πλούσια Τενέα διέθετε ακμάζοντα πολιτισμό, με θέατρα, λατρευτικούς χώρους και μια «αγορά», όπου οι πολίτες συναθροίζονταν.

NewsroomHuffPost Greece

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα