BBC: Γιατί είναι σημαντικό το Φιδονήσι; Αναλυτές εξηγούν -Όποιος το κατέχει, ίσως ελέγξει την τύχη του πολέμου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το γραμματόσημο της Ουκρανίας για το περιστατικό στο Φιδονήσι
12/05/2022  19:44
Το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα έχει αποκτήσει «μυθική» διάσταση στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ήταν εκεί, σε αυτό το μικρό νησάκι, έκτασης ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, που οι Ουκρανοί επέδειξαν για πρώτη φορά την ισχυρή τους βούληση να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή, ενώ η απάντηση των υπερασπιστών του στη φρεγάτα «Moskva» έγινε γραμματόσημο. Η δε φρεγάτα, όπως είναι γνωστό, που κατέλαβε αυτό το στρατηγικό σημείο, βρίσκεται βυθισμένη πια, όχι μακριά από το «νησί του Αχιλλέα», κατά τους αρχαίους Έλληνες.

Τις τελευταίες ημέρες, και ενώ οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αντιστέκονται στους εισβολείς, γίνονται προσπάθειες ανακατάληψής του από τους αμυνόμενους, οι οποίοι μάλιστα έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα εκεί στις ρωσικές δυνάμεις, επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες.

Το στρατηγικό πλεονέκτημα για τον κυρίαρχο του νησιού
Αναλυτές εξηγούν στο BBC τη μεγάλη στρατηγική σημασία που έχει το Φιδονήσι, όχι μόνο για τον πόλεμο, αλλά και τη γενικότερη ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης απέναντι στις ενδεχόμενες ρωσικές επιβουλές.

Η Ρωσία πάντως ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες στην προσπάθεια ανακατάληψής του (ειδικές δυνάμεις, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones), ωστόσο το Κίεβο επιμένει ότι το μόνο που έχει επιχειρήσει είναι περιορισμένες επιθέσεις σε στόχους υποδομών στο νησί καθώς και σε αντίπαλα πλοία.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Oleh Zhdanov αναφέρει στο BBC ότι αν οι ρωσικές δυνάμεις κυριαρχήσουν στο Φιδονήσι τότε θα μπορούν να αναπτύξουν εκεί αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα για την κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και σε όλη τη νότια Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες από τις απώλειες της φρεγάτας Moskva, η οποία αποτελούσε και τη βασική προστασία για ολόκληρο τον ρωσικό στόλο της περιοχής.

Το Φιδονήσι έχει εξελιχθεί σε πραγματικό πεδίο μάχης

Κίνδυνος για τη Ρουμανία και την Υπερδνειστερία
Με την κατοχή του, επίσης, θα διευκολυνόταν όχι μόνον ο ναυτικός αποκλεισμός σε κρίσιμα ουκρανικά λιμάνια, όπως είναι η Οδησσός, αλλά και η ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Υπερδνειστερία, από την οποία το Φιδονήσι απέχει ελάχιστες δεκάδες ναυτικά μίλια.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός αναλυτής ναυτικού πολέμου Jonathan Bentham εκτιμά στο BBC ότι εάν οι Ρώσοι εγκαταστήσουν πυραυλικά συστήματα S-400 στο Φιδονήσι, αυτό θα μπορούσε να είναι καθοριστικός παράγοντας για την τύχη του πολέμου. «Θα κινδύνευε ολόκληρη η νότια πτέρυγα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», αναφέρει, αφού θα δινόταν η δυνατότητα πληγμάτων σε ολόκληρες περιοχές, στρατιωτικές και μη, στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες.

Επίσης, πολύ κοντά βρίσκεται το ρουμανικό λιμάνι της Κοστάντζας, που έχει εξαιρετική σημασία για την οικονομία της χώρας. Κατά τον Ρώσο αναλυτή Alexander Mikhailov, σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, η Μόσχα θα μπορούσε, με την κατοχή του νησιού, να αποκλείσει τον Δούναβη για τη βαλκανική χώρα, ενδεχόμενο που επίσης θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της.

Σημειώνεται ότι το Φιδονήσι ανήκε στη Ρουμανία μέχρι το 1948, οπότε και το προσάρτησε η Σοβιετική Ένωση.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές για την «επόμενη ημέρα», το ποιος κατέχει αυτή τη μικρή έκταση γης μπορεί να αποβεί επίσης σημαντικό, καθώς η Μαύρη Θάλασσα είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των χωρών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από το Φιδονήσι…

Το «Νησί του Αχιλλέα»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νησί πήρε το όνομά του από τους αρχαίους Έλληνες που το ονόμαζαν «Λευκή», ενώ αργότερα ονομάστηκε από τους Ρωμαίους «Άλμπα», πιθανώς λόγω των σχηματισμών λευκού μαρμάρου που υπάρχουν στο νησί, σύμφωνα με πληροφορίες του wikipedia.

Αργότερα, ονομάστηκε «Νησί του Αχιλλέα» και κτίστηκε ιερό του ήρωα.

Στο νησί βρέθηκαν ερείπια ναού του θεού Απόλλωνα, ενώ υπάρχουν και βυθισμένα ερείπια κτιρίων.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, τα σώματα του Αχιλλέα και του Πάτροκλου έφερε στο νησί η Θέτιδα, μετά τον θάνατό τους στον Τρωικό Πόλεμο. Το νησί αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς όπως ο Οβίδιος, ο Πτολεμαίος και ο Στράβων. Το νησί περιγράφεται και από τον Πλίνιο στη φυσική ιστορία του, IV.27.1. Στο Φιδονήσι έχουν βρεθεί πολλές αρχαίες επιγραφές.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα