BALTOPS 22: Μια τέλεια ευκαιρία για έρευνα της νέας τεχνολογίας

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

220610-N-FV745-1002 SIMRISHAMN, Σουηδία (10 Ιουνίου 2022) Lt. j.g. Ο Chris Bianchi, που ανήκει στη Κινητή Μονάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (EODMU) 8, προετοιμάζει εικονικά εκρηκτικά για μια εκδήλωση εκπαίδευσης στον προβλήτα κατά τη διάρκεια της άσκησης BALTOPS 22, 10 Ιουνίου 2022. Το BALTOPS 22 είναι η κορυφαία άσκηση με επίκεντρο τη θάλασσα στην περιοχή της Βαλτικής. Η άσκηση, υπό την ηγεσία των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής, και εκτελούμενη από το Naval Striking and Support Forces NATO, παρέχει μια μοναδική ευκαιρία εκπαίδευσης για την ενίσχυση των δυνατοτήτων συνδυασμένης αντίδρασης που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας στη Βαλτική Θάλασσα. (Φωτογραφία Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ από τον Ειδικό Μαζικής Επικοινωνίας 1ης Τάξης Daniel James Lanari.

Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουνίου 2022 από το Seapower Staff

ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ — Σημαντική εστίαση του BALTOPS κάθε χρόνο είναι η επίδειξη των δυνατοτήτων κατά ναρκών του ΝΑΤΟ και φέτος το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ συνεχίζει να χρησιμοποιεί την άσκηση ως ευκαιρία για τη δοκιμή αναδυόμενης τεχνολογίας, ανέφεραν στις 14 Ιουνίου οι Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ για τις δημόσιες σχέσεις Ευρώπης-Αφρικής.

Προς υποστήριξη του BALTOPS, ο 6ος στόλος του Ναυτικού των ΗΠΑ συνεργάστηκε με ερευνητικά και πολεμικά κέντρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για να φέρει τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία κατά ναρκών μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων στη Βαλτική Θάλασσα για να καταδείξει την αποτελεσματικότητα του οχήματος σε επιχειρησιακά σενάρια.

Το νησί Bornholm κοντά στο οποίο συνέβησαν οι εκρήξεις στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2

Ο πειραματισμός διεξήχθη στα ανοικτά των ακτών του Bornholm της Δανίας, με συμμετέχοντες το Naval Information Warfare Center Pacific, το Naval Undersea Warfare Warfare Centre Newport και το Mine Warfare Readiness and Effectiveness Measuring, όλα υπό τη διεύθυνση της U.S. 6th Fleet Task Force 68.

Το BALTOPS είναι μια ιδανική τοποθεσία για τη διεξαγωγή πειραματισμών κατά ναρκών λόγω των μοναδικών περιβαλλοντικών αγωγιμοτήτων της περιοχής, όπως η χαμηλή αλατότητα και οι διαφορετικοί τύποι βυθού. Είναι επίσης κρίσιμο να αξιολογηθεί η αναδυόμενη τεχνολογία κατά ναρκών UUV στη Βαλτική λόγω της δυνατότητας εφαρμογής της σε συμμαχικά και συνεργαζόμενα έθνη. Φέτος, ο πειραματισμός επικεντρώθηκε στην πλοήγηση UUV, τις ομαδικές λειτουργίες και τις βελτιώσεις στις ακουστικές επικοινωνίες, ενώ συγκεντρώθηκαν κρίσιμα σύνολα περιβαλλοντικών δεδομένων για την προώθηση των αλγορίθμων αυτόματης αναγνώρισης στόχων για την ανίχνευση ναρκών.

«Στα προηγούμενα BALTOPS επιδείξαμε προηγμένες δυνατότητες ανίχνευσης, επανάκτησης και συλλογής εικόνων επαφών ναρκών και μεταφοράς αυτών των εικόνων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στους χειριστές μέσω της χρήσης ενός εξειδικευμένου Γραφείου Ναυτικής Έρευνας UUV», δήλωσε ο Anthony Constable, Γραφείο Ναυτικού, Σύμβουλος έρευνας επιστήμης στον 6ο στόλο των ΗΠΑ. «Φέτος, μέσω της δουλειάς των NIWC Pacific και NUWC Newport, θα δείξουμε ότι αυτή η ικανότητα μπορεί να ενσωματωθεί σε προγράμματα καταγραφής εκτελώντας σύνθετες αποστολές UUV πολλαπλών οχημάτων με τροποποιημένα στοιχεία του στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ».

Ένας επιπλέον κρίσιμος στόχος ήταν να συνεχιστεί η αύξηση του εύρους επικοινωνίας και της ικανότητας μεταφοράς δεδομένων για να δοθεί στους χειριστές μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασίες κατά ναρκών. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία επικοινωνιών, που καταδείχθηκαν φέτος, έχουν δείξει σημαντική βελτίωση στο εύρος λειτουργίας σε σχέση με τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αυτό παρέχει πρόσθετη ευελιξία στο Ναυτικό των ΗΠΑ στη διεξαγωγή ασφαλών επιχειρήσεων κατά ναρκών.

Το BALTOPS παρέχει επίσης μια μοναδική ευκαιρία στις κοινότητες έρευνας, ανάπτυξης και εξαγορών των ΗΠΑ να ασκήσουν την τρέχουσα και αναδυόμενη τεχνολογία UUV σε λειτουργικά περιβάλλοντα πραγματικού κόσμου. Φέτος παρουσιάστηκαν τα τρέχοντα και μελλοντικά προγράμματα καταγραφής κατά ναρκών UUV στα συστήματα Mk18 και Lionfish. Και τα δύο συστήματα μπήκαν σε ρυθμούς για 10 ημέρες επιχειρήσεων κατά ναρκών, συλλέγοντας πάνω από 200 ώρες υποθαλάσσιων δεδομένων.

«Το σημαντικότερο όφελος του πειραματισμού BALTOPS είναι να παρέχει προηγμένες δυνατότητες κατά ναρκών στον χειριστή στο πεδίο. Με την άσκηση των μελλοντικών δυνατοτήτων, ο 6ος στόλος των ΗΠΑ μπορεί να παρέχει πολύτιμη ανατροφοδότηση για να βοηθήσει στην καθοδήγηση της κοινότητας εξαγορών του Ναυτικού που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την προμήθεια UUV κατά ναρκών», δήλωσε ο υπολοχαγός Joshua Lynn, πειραματικός επικεφαλής του 6ου Στόλου των ΗΠΑ για το BALTOPS. «Φέτος είδαμε το εγγύς και μακροπρόθεσμο μέλλον στην τεχνολογία UUV κατά ναρκών και είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε πόσο γρήγορα βελτιώνονται η τεχνολογία και οι δυνατότητες».

seapowermagazine.org

BALTOPS 22: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΙΕΛΟ Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΒΑΛΤΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

17 Ιουνίου 2022

sfn.nato.int

ΚΙΕΛΟ, Γερμανία – Δεκαέξι συμμαχικά κράτη του ΝΑΤΟ και εταίροι ολοκλήρωσαν την 51η επανάληψη των Επιχειρήσεων της Βαλτικής 2022 (BALTOPS22) στο Κίελο της Γερμανίας, 17 Ιουνίου 2022.

Ενώ βρίσκονται στο λιμάνι, οι συμμετέχοντες θα αναλογιστούν τα επιτεύγματα και τις σχέσεις που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της 13ήμερης άσκησης στην οποία συμμετείχαν 47 πλοία, 89 αεροσκάφη και 7.000 άτομα προσωπικού στη Βαλτική Θάλασσα.

“Το BALTOPS, με τον υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας, δοκίμασε τη συλλογική μας ετοιμότητα και προσαρμοστικότητα, ενώ τόνισε επίσης τη δύναμη της Συμμαχίας και την αποφασιστικότητά μας στην παροχή ενός θαλάσσιου τομέα με ελευθερία πλοήγησης για όλους”, δήλωσε ο αντιναύαρχος Gene Black, διοικητής, U.S. Έκτος Στόλος και Ναυτικές Δυνάμεις Κρούσης και Υποστήριξης ΝΑΤΟ (STRIKFORNATO).

Με επικεφαλής τον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ, το BALTOPS 22 διοικείτο και ελεγχόταν από το STRIKFORNATO. Από το αρχηγείο του επιτελείου στο Oeiras της Πορτογαλίας, ο αντιναύαρχος James Morley, αναπληρωτής διοικητής του STRIKFORNATO, ήταν υπεύθυνος για τη διασφάλιση της εκπλήρωσης όλων των εκπαιδευτικών στόχων από τους συμμετέχοντες.

«Εμείς εδώ [στο STRIKFORNATO], εκτελέσαμε με ασφάλεια ένα φιλόδοξο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για λογαριασμό των 16 Συμμάχων και εταίρων χωρών στην άσκηση, βελτιώνοντας την ετοιμότητα μάχης και επιδεικνύοντας την ικανότητα να εργαζόμαστε απρόσκοπτα μαζί σε όλα τα περιβάλλοντα – στον αέρα, στο έδαφος, και στη θάλασσα», είπε ο Μόρλεϊ.

Τα κράτη που συμμετείχαν ήταν το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι χώρες συμμετείχαν η μία δίπλα στην άλλη για να δοκιμάσουν την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τις ικανότητες των θαλάσσιων και αμφίβιων δυνάμεων.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η Σουηδία συμμετέχει στο BALTOPS, αυτή η επανάληψη ήταν μοναδική επειδή συνέπεσε με τον εορτασμό της 500ης επετείου του Σουηδικού Ναυτικού. Η Σουηδία παρείχε σημαντική υποστήριξη στο BALTOPS 22, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας της διάσκεψης πριν από τον απόπλου στη Στοκχόλμη και πολυάριθμων εκδηλώσεων στη σουηδική επικράτεια και στα σουηδικά ύδατα και τον εναέριο χώρο.

Το νησί Γκότλαντ της Σουηδίας χρησίμευσε ως χώρος εκπαίδευσης για πολλές εναέριες παρεμβολές και αποβατικές ασκήσεις από το USS Kearsarge Amphibious Ready Group-22nd Marine Expeditionary Unit και από τα Σουηδικά αντίστοιχα. Επιπλέον, η άσκηση περιελάμβανε σύνθετα σενάρια εκπαίδευσης αν’ακτησης προσωπικού και υποβρύχια διάσωση. Στα νοτιοανατολικά, οι λετονικές δυνάμεις ενσωματώθηκαν με άλλα έθνη-εταίρους για να εξασκηθούν σε προσγειώσεις πολλαπλών τομέων και η Πολωνική σειρά εκπαίδευσης Ustka χρησίμευσε ως στάδιο για αυστηρές αμφίβιες προσγειώσεις κατά τη διάρκεια του BALTOPS 22.

Ο υποναύαρχος John Menoni, διοικητής, Expeditionary Strike Group Two, και επικεφαλής όλων των αμφίβιων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της άσκησης, παρατήρησε πώς το BALTOPS 22 παρείχε στους συμμετέχοντες δύο εβδομάδες για να λειτουργήσουν ενοποιημένα και «όχι απλώς να διασφαλίζουν ότι οι επικοινωνίες και τα όπλα λειτουργούν καλά, αλλά μάλλον «τον τρόπο που πλέουμε και πολεμάμε μαζί».

Ο Menoni σημείωσε επίσης αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι δυνάμεις ξεπέρασαν τις γνωστές μεθόδους πολέμου για να ωθήσουν τα όρια με νέες τεχνολογίες στη θάλασσα και στην ξηρά. «Είτε επρόκειτο για UUV κατά ναρκών, τεχνητή νοημοσύνη, επιτήρηση και αναγνώριση από ένα παρατηρήσιμο UAV, είτε για την επίδειξη της αξίας της αναδυόμενης ιδέας του Σώματος Πεζοναυτών των Expeditionary Advance Base Operations (EABO), οι άνδρες και οι γυναίκες μας συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες που τελικά συνεισφέρουν ουσιαστικά στην Επίγνωση του Ναυτικού Τομέα και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του χτυπήγματος που θα επιφέρουν οι δυνάμεις μας στον εχθρό.”

Στη θάλασσα, τα πλοία βελτίωσαν τους τακτικούς ελιγμούς, τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, την εκπαίδευση με πραγματικά πυρά, τις επιχειρήσεις αντιμέτρων ναρκών και τιην αναπλήρωση στη θάλασσα. Το σουηδικό υποβρύχιο που συμμετέχει στην άσκηση, το αντιτορπιλικό αντιαεροπορικής άμυνας κλάσης Daring του Ηνωμένου Βασιλείου HMS Defender (D 36) και αεροσκάφη από άλλα συμμετέχοντα έθνη που έχουν εκπαιδευτεί σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Εν τω μεταξύ, οι δραστηριότητες κατά ναρκών χρησίμευσαν ως ιδανικός τομέας εστίασης για τη δοκιμή νέας τεχνολογίας.

Επιστήμονες από πέντε χώρες έφεραν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία κατά ναρκών Unmanned Underwater Vehicle (UUV) στη Βαλτική Θάλασσα για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα του οχήματος σε επιχειρησιακά σενάρια. Η Ομάδα Εργασίας Καταπολέμησης Ναρκών BALTOPS επιχειρούσε σε όλη την περιοχή της Βαλτικής για τον εντοπισμό, την εκμετάλλευση και τον αφοπλισμό πυρομαχικών σε κρίσιμα θαλάσσια σημεία διέλευσης.

Το επιτελείο του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (CAOC) ‘ηλεγχε με ασφάλεια 89 αεροσκάφη των Συμμάχων και των συνεργαζόμενων χωρών που συμμετείχαν στο BALTOPS 22, το οποίο αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη αεροπορική ενσωμάτωση στην ιστορία της άσκησης. Αυτά τα αεροσκάφη λειτουργούσαν τόσο από θαλάσσιες όσο και από χερσαίες πλατφόρμες. Διεξήγαγαν περισσότερες από 400 εξόδους, διπλάσιο από τον αριθμό του 2021. Η εκπαίδευση κάλυψε ολόκληρο το φάσμα του εναέριου τομέα, συμπεριλαμβανομένων, αέρος-εδάφους, αέρος-αέρος, αέρος-επιφανείας, ανθυποβρυχιακός, ανεφοδιασμός καυσίμων, επιτήρησης πληροφοριών και αναγνώρισης.

Σε μια προσπάθεια προσαρμογής στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον λειτουργίας, το προσωπικό του STRIKFORNATO συντόνισε πολλούς άλλους τομείς εστίασης που σχεδιάστηκαν για να εκπαιδεύσουν στην ικανότητα λήψης αποφάσεων των διοικητών των ομάδων εργασίας σχετικά με τον καιρό, τους νέους τομείς λειτουργίας και την υποστήριξη προσωπικού.

Γάλλοι και Αμερικανοί συμμετέχοντες υπηρέτησαν ως το μετεωρολογικό και ωκεανογραφικό προσωπικό του BALTOPS 22, παρέχοντας συνεπείς, ακριβείς και συγκεκριμένες πληροφορίες για τις τρέχουσες και τις προβλεπόμενες θαλάσσιες καταστάσεις. Ο διαστημικός τομέας εμφανίστηκε επίσης στα σενάρια εκπαίδευσης της άσκησης παρουσιάζοντας ρεαλιστικές, προσομοιωμένες προκλήσεις, όπως η απόκριση παρεμβολών, ο καιρός στο διάστημα και οι επιπτώσεις στην ακρίβεια GPS.

Οι επιπτώσεις στην αποστολή και τη δυναμική πλοήγηση στον τομέα της θάλασσας παραμένουν το βασικό θέμα της εκπαίδευσης BALTOPS. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις απαιτήσεις λήψης αποφάσεων, το STRIKFORNATO ενσωμάτωσε πνευματικές στρατηγικές υποστήριξης για το προσωπικό σε περιόδους κρίσης. Αυτή η ενσωμάτωση σε σενάριο δοκίμασε την ικανότητα των συμμετεχόντων να παρέχουν ιδιαίτερη υποστήριξη  σε έναν περίπλοκο θαλάσσιο τομέα, υπερβαίνοντας ταυτόχρονα εμπόδια και περιορισμούς στο περιβάλλον.

«Σε περίπτωση σύγκρουσης, πρέπει να είμαστε πνευματικά και ψυχολογικά έτοιμοι να ανταποκριθούμε», δήλωσε ο λοχαγός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Brian Weigelt, των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης και Αφρικής και του 6ου Στόλου των ΗΠΑ. «Ασκώντας την ικανότητά μας να παρέχουμε ιδιαίτερη υποστήριξη εναλλακτικά μεταξύ των χωρών κατά τη διάρκεια μιας πιθανής κρίσης, θα είμαστε σε θέση να ενσωματωθούμε απρόσκοπτα εάν παραστεί ανάγκη».

Ο προγραμματισμός για την άσκηση του επόμενου έτους έχει ξεκινήσει και θα βασιστεί στα επιτεύγματα του BALTOPS 22 για να ενσωματώσει τα διδάγματα που αντλήθηκαν.

Το BALTOPS 22 είναι η κορυφαία άσκηση επικεντρωμένη στη ναυτιλία στην περιοχή της Βαλτικής. Η άσκηση παρέχει μια μοναδική ευκαιρία εκπαίδευσης για την ενίσχυση των δυνατοτήτων συνδυασμένης αντίδρασης που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας στη Βαλτική Θάλασσα.

Για περισσότερα από 80 χρόνια, οι Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ Ευρώπης-Η.Π.Α. Οι Ναυτικές Δυνάμεις της Αφρικής (NAVEUR-NAVAF) έχουν σφυρηλατήσει στρατηγικές σχέσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αξιοποιώντας ένα θεμέλιο κοινών αξιών για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας, η NAVEUR-NAVAF εκμεταλλεύεται τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στις περιοχές ευθύνης της Διοίκησης της Ευρώπης των ΗΠΑ (USEUCOM) και της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ (USAFRICOM). Ο έκτος στόλος των ΗΠΑ είναι μόνιμα εκχωρημένος στο NAVEUR-NAVAF και απασχολεί θαλάσσιες δυνάμεις μέσω του πλήρους φάσματος των κοινών και ναυτικών επιχειρήσεων.

Το STRIKFORNATO, με έδρα στο Oeiras της Πορτογαλίας, είναι το αρχηγείο του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης (SACEUR), το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να είναι ευέλικτο, το αρχηγείο προβολής θαλάσσιας ισχύος, ικανό να σχεδιάζει και να εκτελεί κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις πλήρους φάσματος.

 

 

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα