Alexander Lukashenko – Εκεί που πάγωσε ο χρόνος

24/2/20 | 0 | 0 | 437 εμφανίσεις

 

 

της Φούλης Δημητρακοπούλου.

Από την Πολωνοποίηση, στον εκρωσισμό και στην σοβιετοποίηση η Λευκορωσία επί αιώνες βρίσκεται υπό την σκιά των ισχυρών γειτόνων της. Μετά την εισβολή του κόκκινου στρατού το 1918 χάθηκε ανάμεσα στις λεγόμενες δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, για να αποκτήσει την ανεξαρτησία της το 1990. Στις εκλογές του 1994 πρόεδρος ανεδείχθη ο άγνωστος έως τότε Αλεξάντερ Λουκασένκο, διατηρώντας την σοβιετική δομή του κράτους. Γεννηθείς στις 30 Αυγούστου 1954 στον οικισμό Kopys της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας έχει ρίζες από την Ουκρανία. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Mogilev, σπούδασε στην Αγροτική Ακαδημία, υπηρέτησε στον Σοβιετικό Στρατό και ήταν επικεφαλής της Λενινιστικής  Νεολαίας. Εκλέγεται επί 26 χρόνια, με προκλητικά ποσοστά, ενώ τα δημοκρατικά κόμματα έχουν αποκλειστεί από την δημόσια ζωή. Κυβερνά με σιδερένια πυγμή κατέχοντας τον τίτλο του τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης. Από τον γάμο του με την Γκαλίνα Ροντιόνοβα απέκτησε δυο γιούς και έναν ακόμη εκτός γάμου. Τον μεγαλύτερο γιό του Βίκτωρα τον απέλυσε από σύμβουλο ασφαλείας, ως άχρηστο και αδύναμο, ενώ η Γκαλίνα τον εγκατέλειψε.

Το 1998 όταν η Ρωσία σταμάτησε να δέχεται το νόμισμα της Λευκορωσίας η χώρα κατέρρευσε, αλλά ο Λουκασένκο έστρεψε τα πυρά του κατά της δύσης, με αποτέλεσμα να απομονωθεί.

Τα νέα από την χώρα στα όρια του πουθενά έρχονται με το σταγονόμετρο. Οι ειδήσεις στην κρατική τηλεόραση μεταδίδονται με πεντάλεπτη καθυστέρηση προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Όταν μειώθηκε η βοήθεια από την Ρωσία, το 2017, ο Λουκασένκο εισήγαγε τον «φόρο κοινωνικού παρασίτου» για τα παράσιτα όπως χαρακτήρισε ανέργους και υποαπασχολούμενους που δεν συνεισέφεραν αρκετά στα δημόσια έσοδα. Από την 1η Ιανουαρίου η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει με πετρέλαιο τα διυλιστήρια της χώρας, που πλέον υπολειτουργεί, ενώ συνεχίζονται  οι ροές προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού Druzhba. Το Μινσκ κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια για να καταπιεί τον γείτονά του.

Πολλοί εξεπλάγησαν από την απρόσμενη επίσκεψη αμερικανού αξιωματούχου στην Λευκορωσία. Την 1η Φεβρουαρίου το αμερικανικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό εξωτερικών προσγειώθηκε στο Μίνσκ για πρώτη φορά εδώ και 26 χρόνια. Ο Μάικ Πομπέο υποσχέθηκε στον Λουκασένκο φτηνή ενέργεια και δήλωσε έτοιμος να άρει τις κυρώσεις, εφ’ όσον υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερία του τύπου. Επίσης, συζήτησαν σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή και τις προοπτικές της Λευκορωσίας έναντι του ΝΑΤΟ. Την Παρασκευή (14/2), ακολούθησε συνάντησή του Λουκασένκο με τον Πούτιν. Για πρώτη φορά ο Λευκορώσος ηγέτης δήλωσε δημόσια ότι ο Ρώσος ομόλογός του τον πίεσε για να συγχωνευθεί η Λευκορωσία με τη Ρωσία, σε αντάλλαγμα για φθηνή ενέργεια. Στο Σότσι δεν επετεύχθη λύση και ο Λουκασένκο στρέφεται προς την δύση αναζητώντας νέους συμμάχους.

Ευμορφία Δημητρακοπούλου

“Μακεδονία” Κυριακή 23.02.20

 

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/6/21 | (0 σχόλια)
    Της Άννας Κωνσταντινίδου* Οι περιφερειακές εκλογές που διενεργήθηκαν χθες στη Γαλλία απογοήτευσαν τα δύο πιο δημοφιλή "στρατόπεδα", του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν και της Μαρί Λεπέν. Η αποχή άγγιξε το 66,5%, αποδίδοντας οι Γάλλοι δημοσιογράφοι και αναλυτές το αποτέλεσμα ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο