AFP: Οι 5 λόγοι για τους οποίους αναζωπυρώθηκε η ελληνική κρίση

15/2/17 | 0 | 0 | 432 εμφανίσεις
Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

Ο χρόνος τελειώνει για μία ακόμη φορά, προτού η Ελλάδα αντιμετωπίσει μία πιθανή αθέτηση των χρεών της, γεγονός που απειλεί να επιστρέψει η αναστάτωση στην ευρωζώνη, συνεχίζει το δημοσίευμα, που αναλύει τους πέντε λόγους για τους οποίους έχει αναζωπυρωθεί η ελληνική κρίση.

Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους αναζωπυρώθηκε η κρίση, όπως τους αναλύει το AFP:

Το ΔΝΤ

Στο επίκεντρο της τελευταίας αναζωπύρωσης είναι το ΔΝΤ, που έπαιξε κεντρικό ρόλο στα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης. Ομως το Ταμείο δεν μπήκε ποτέ επίσημα στο τρίτο πρόγραμμα μαζί με την ευρωζώνη και έχει ενταθεί η συζήτηση ότι μπορεί να επιλέξει να φύγει.

Το ΔΝΤ διαφωνεί με την ευρωζώνη σε δύο βασικά ζητήματα: τους οικονομικούς στόχους και το χρέος. Στους οικονομικούς στόχους, το Ταμείο λέει ότι αυτά που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα είναι μη ρεαλιστικά. Η ευρωζώνη επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια. Το ΔΝΤ έχει πει ότι μόνο το 1,5% είναι εφικτό, λέγοντας ότι το 3,5% απαιτεί υπερβολική λιτότητα.

Το Ταμείο επίσης επιμένει ότι το ελληνικό χρέος είναι «εκρηκτικό» και απαιτεί σημαντική ελάφρυνση.

Η Γερμανία

Η άρνηση του ΔΝΤ να μετακινηθεί φέρνει τη Γερμανία σε αδύναμη θέση. Το Βερολίνο είναι επικεφαλής των δημοσιονομικά σκληροπυρηνικών της ευρωζώνης, που αρνούνται την βαθιά ελάφρυνση χρέους την οποία απαιτεί το Ταμείο.

Την ίδια ώρα όμως το Βερολίνο και άλλοι σκληροπυρηνικοί, όπως η Ολλανδία, έχουν θέσει όρο την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ, προκειμένου να μετάσχουν και οι ίδιοι στη διάσωση της Ελλάδας. Το Βερολίνο έχει σοβαρές αμφιβολίες ότι η ΕΕ από μόνη της θα μπορέσει να κρατήσει μία σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς την πειθαρχία του ΔΝΤ.

Αν το Ταμείο αποχωρήσει, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μείνουν σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση, μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες το αντιευρωπαϊκό AfD αναμένεται να ανέβει.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με αποπληρωμές χρέους 7 δισ. ευρώ στα μέσα Ιουλίου, που δεν μπορεί να τις καλύψει χωρίς να ξεμπλοκαριστούν περισσότερα χρήματα από το πρόγραμμα.

Για σχεδόν δύο χρόνια η ταλαιπωρημένη από το χρέος Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και προϋποθέσεις, κερδίζοντας επαίνους, σε μία σημαντική αλλαγή από τις έντονες ημέρες των αρχών του 2015. Ομως, η επόμενη δόση είναι μπλοκαρισμένη μέχρι η Ελλάδα να περάσει την τρέχουσα αξιολόγηση, κάτι που η Γερμανία και η Ολλανδία αρνούνται να επιτρέψουν, χωρίς το ΔΝΤ ως πλήρες μέλος του προγράμματος.

Ως λύση στο αδιέξοδο, το ΔΝΤ έχει απαιτήσει η Ελλάδα να εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις λιτότητας, παρότι αμφιβάλει για τους στόχους που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι. Η κυβέρνηση Τσίπρα σθεναρά το απορρίπτει αυτό, ως ζήτημα αρχής αλλά και εξαιτίας της ισχνής πλειοψηφίας της στη Βουλή, που θα έκανε πιθανή την αποτυχία να αντέξει σε ένα νέο γύρο λιτότητας.

Οι εκλογές στην Ευρώπη

Ανεπίσημα, το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι η προθεσμία για να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά αυτό φαίνεται εξαιρετικά απίθανο, με την Αθήνα, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους να απέχουν ακόμη πολύ.

Μετά από αυτή την ημερομηνία, η Ευρώπη μπαίνει σε μία έντονη εκλογική περίοδο, με αρχή από την Ολλανδία στις 15 Μαρτίου. Η επανεκλογή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, είναι πολύ αβέβαιη.

Ακολουθούν οι εκλογές στη Γαλλία την άνοιξη και τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, μία θορυβώδης επιστροφή της κρίσης χρέους θα έκανε τη λύση πιο δύσκολη. Η ιδέα να προσφερθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα δεν είναι δημοφιλής ανάμεσα σε πολλούς Ευρωπαίους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ

Οι άγνωστες προθέσεις της διοίκησης Τραμπ πλανώνται στο παρασκήνιο. Οι ΗΠΑ είναι το ισχυρότερο μπλοκ στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ και η θέση της χώρας παραμένει κενή προς το παρόν.

Κατά τη διακυβέρνηση Ομπάμα, οι ΗΠΑ προσεκτικά υποστήριξαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, αλλά το αν αυτό θα συνεχιστεί υπό τον απρόβλεπτο Τραμπ παραμένει ακόμη άγνωστο.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μία σπάνια περίπτωση δημοσιοποίησης των εσωτερικών διεργασιών, το ΔΝΤ ανέφερε ότι διίστανται οι απόψεις στο συμβούλιό του για την Ελλάδα. Μόνο οι Ευρωπαίοι υπερασπίστηκαν μία πιο θετική εκτίμηση για την ελληνική οικονομία.

Πηγή: AFP: Οι 5 λόγοι για τους οποίους αναζωπυρώθηκε η ελληνική κρίση | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/319413/afp-oi-5-logoi-gia-toys-opoioys-anazopyrothike-i-elliniki-krisi#ixzz4YmbkvQO8

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    24/9/20 | (3 σχόλια)
    Γιατί στη διαδικασία δόθηκε η ονομασία «διερευνητικές συνομιλίες»; Κατά μία άποψη επειδή οι δύο πλευρές είχαν πολλά χρόνια να συνομιλήσουν για την ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει μία περίοδος ανταλλαγής απόψεων για τον εντοπισμό των εκκρεμών ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας