Οι τρείς συμβουλές του Νομπελίστα Φυσικού Στίβεν Γουάινμπεργκ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Από το βιβλίο του Στίβεν Γουάινμπεργκ: «Σκέψεις με Θέα τη Λίμνη – Ο Κόσμος μας και το Σύμπαν», εκδόσεις «ΡΟΠΗ»

Ο Στίβεν Γουάινμπεργκ έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουλίου 2021.

Ο Στίβεν Γουάινμπεργκ είναι ο σπουδαιότερος φυσικός εν ζωή. Καθηγητής στο Χάρβαρντ, στο Κολούμπια, στο Μπέρκλεϊ , στο ΜΙΤ και τα τελευταία χρόνια  στο πανεπιστήμιο του Τέξας. Γεννήθηκε το 1933 και τιμήθηκε με το Νομπέλ το 1979 για την εργασία του»Για την ενοποίηση της ασθενούς και της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, μέσω της ιδέας της ρήξης της συμμετρίας.

 Πρώτη συμβουλή:

Όταν ένας φυσικός είναι πρωτοετής φοιτητής είναι αγχωμένος επειδή διαπιστώνει ότι υπάρχουν άπειρα βιβλία που πρέπει να διαβάσει προκειμένου να συμπληρώσει τις γνώσεις του. Τότε ένας καθηγητής τον συμβούλεψε να αρχίσει να κάνει έρευνα και στην πορεία θα μάθει ότι είναι απαραίτητο να μάθει.

Και αυτό έκανε ότι του είπε ο δάσκαλός του. Τότε κατάλαβε ότι το μόνο δίλημμα όταν ξεκινάς μια έρευνα είναι «ή κολυμπάς ή βουλιάζεις».

Πρέπει απλά να ξεκινήσεις το κολύμπι άσχετα αν δεν γνωρίζεις καλό κολύμπι. Θα μαθαίνεις καλλίτερα καθώς θα προχωράς. Αν περιμένεις να μάθεις το τέλειο κολύμπι θεωρητικά χωρίς να κολυμπάς, τότε όταν μπεις στο νερό θα βουλιάξεις

Δεύτερη συμβουλή

«Να επιδιώκετε το επιστημονικό «Χάος» γιατί εκεί βρίσκεται όλη η δράση». Αν ασχολείστε μόνο με όσα είναι γνωστά, τότε δεν θα έχετε ποτέ την ευκαιρία για ένα δημιουργικό έργο. Οι ευκαιρίας για δημιουργία βρίσκονται στο «Χάος», εκεί όπου πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα.

Τρίτη συμβουλή

Πρέπει να μπορείς  να συγχωρείς τον εαυτό σου για τον χαμένο χρόνο που έχασες με λάθος ανθρώπους, με λάθος έρευνες, με λάθος επιλογές. Όσο χρόνο κι αν έχασες μέσα στον «συμπαντικό υπολογιστή» που ονομάζεται «κόσμος» πρέπει να συγχωρήσεις τον εαυτό σου και να τραβήξεις μπροστά.

(Από την ιστοσελίδα του Μάνου Δανέζη, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών).

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα