Η Γη από τη σκοπιά των εξωγήινων: Φαίνεται από 1.715 κοντινά άστρα με 29 δυνητικά «φιλόξενους» για ζωή πλανήτες κατά τα τελευταία 5.000 χρόνια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Περίπου 1.715 κοντινά αστρικά (ηλιακά) συστήματα έχουν υπάρξει σε θέση να «δουν» τη Γη κατά τα προηγούμενα 5.000 χρόνια, ενώ άλλα 319 θα προστεθούν μέσα στα επόμενα 5.000 χρόνια (συνολικά 2.034), σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Εκτιμάται ότι 75 άστρα είναι αρκετά κοντά στον πλανήτη μας μέσα σε μια ακτίνα 100 ετών φωτός- για να έχουν φθάσει έως εκεί τα ραδιοσήματα μας. Η έρευνα εκτιμά ότι γύρω από αυτά τα άστρα, που βρίσκονται σε απόσταση έως 326 ετών φωτός από τον πλανήτη μας, υπάρχουν αρκετοί εξωπλανήτες, που μπορεί τόσο να έχουν παρατηρήσει τη Γη όλα αυτά τα χρόνια, όσο και να έχουν λάβει τα ραδιοσήματα που έχει εκπέμψει η ανθρωπότητα. Από αυτούς, οι 29 πλανήτες είναι πιθανώς φιλόξενοι για ζωή και δυνητικά κατοικήσιμοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη διακεκριμένη αστρονόμο Λάιζα Καλτενέγκερ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, ανέλυσαν τη βάση δεδομένων του τροχιακού ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου Gaia, η οποία περιλαμβάνει τον πιο ολοκληρωμένο έως τώρα κατάλογο των κοντινών αστρονομικών αντικειμένων, σε απόσταση 100 παρσέκ (περίπου 300 ετών φωτός) από τη Γη.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι, καθώς οι συνθήκες στον ουρανό μεταβάλλονται συνεχώς από τη διαρκή κίνηση των άστρων και των πλανητών-συνοδών τους, μέσα στα επόμενα 5.000 χρόνια άλλα 319 άστρα θα βρεθούν σε κατάλληλη θέση για να μπορούν να «βλέπουν» τη Γη και να λαμβάνουν τα ανθρωπογενή σήματα.

Επτά από τα άστρα που βρίσκονται στη ζώνη (τη λεγόμενη “Earth Transit Zone”) από όπου η Γη υπήρξε ορατή στο παρελθόν, είναι ακόμη τώρα και θα συνεχίσει να είναι στο μέλλον, είναι γνωστό ότι διαθέτουν εξωπλανήτες. Κλασσική περίπτωση είναι το σύστημα του άστρου Trappist-1, σε απόσταση 45 ετών φωτός, πέριξ του οποίου κινούνται επτά πλανήτες με το μέγεθος περίπου της Γης και οι τέσσερις βρίσκονται στη φιλόξενη για ζωή ζώνη. Το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι θα εισέλθει σε αυτή τη ζώνη θέασης της Γης σε 1.642 χρόνια και θα παραμείνει εκεί επί 2.371 χρόνια.

Το πολύ πιο κοντινό αστρικό σύστημα Ross 128, σε απόσταση μόνο 11 ετών φωτός από τη Γη, είναι ένας ερυθρός νάνος στον αστερισμό της Παρθένου, γύρω από τον οποίο κινείται ένας εξωπλανήτης σχεδόν διπλάσιος από τη Γη. Οι κάτοικοι του πλανήτη αυτού (αν υπάρχουν) θα άρχισαν να βλέπουν τη Γη στον ουρανό τους πριν περίπου 3.057 χρόνια και την «έχασαν» πριν 900 χρόνια.

Η μελέτη δείχνει ότι τα «δαχτυλικά αποτυπώματα» της ζωής στη Γη μπορεί να έχουν ήδη γίνει αντιληπτά σε αρκετούς άλλους κόσμους, στο μέτρο φυσικά που οι υποτιθέμενοι εξωγήινοι έχουν αστρονομικά και άλλα όργανα κατάλληλα για τέτοιες παρατηρήσεις.

«Από τη σκοπιά των εξωπλανητών, εμείς είμαστε οι «εξωγήινοι». Η ανάλυση μας δείχνει ότι ακόμη και τα πλησιέστερα άστρα βρίσκονται για πάνω από 1.000 χρόνια σε θέση που τους επιτρέπει να βλέπουν τη Γη. Αυτό τους δίνει επαρκές χρονικό περιθώριο, εφόσον έχουν πολιτισμούς, να εντοπίσουν τη Γη ως ένα ενδιαφέροντα πλανήτη», σχολίασε η Καλτενέγκερ.

Τα άστρα που βρίσκονται σε προνομιακή θέση για να βλέπουν τη Γη για καιρό, θεωρούνται στόχοι προτεραιότητας προκειμένου να γίνει αναζήτηση δυνητικά κατοικήσιμων εξωπλανητών με τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το αμερικανικό James Webb που αναμένεται να εκτοξευθεί φέτος.

Φυσικά δεν βλέπουν όλοι οι επιστήμονες με εξίσου θετικό τρόπο την προοπτική να έχουν ήδη ανακαλύψει οι εξωγήινοι τη Γη. Μερικοί είναι πιο επιφυλακτικοί σκεπτόμενοι τους πιθανούς κινδύνους.

 

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03596-y

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα