Η συνωμοσιολογία κυριαρχεί στους Γάλλους κιτρινογελεκάδες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Αυτό αποκαλύπτει ο Thomas Liabot στις 11-2-2019 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας  Le journal de dimanche, επικαλούμενος σχετική έρευνα που διενέργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop για λογαριασμό του ιδρύματος Jean-Jaurès και της ιστοσελίδας ConspiracyWatch. Η μελέτη διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου από τις 21 έως τις 23 Δεκεμβρίου 2018, με ένα δείγμα 1.506 ατόμων αντιπροσωπευτικών του γαλλικού ενήλικου πληθυσμού, το οποίο συγκροτήθηκε σύμφωνα με τη μέθοδο ποσοστώσεων και ολοκληρώθηκε με ένα δεύτερο δείγμα 254 λιγότερων ατόμων, ηλικίας 35 ετών, τα αποτελέσματα των οποίων μειώθηκαν στο πραγματικό βάρος τους στον γαλλικό πληθυσμό. Υπενθυμίζω στους αναγνώστες μου ότι ανάλογη έρευνα διενεργήθηκε από την ίδια δημοσκοπική εταιρεία για τους ίδιους παραγγελιοδόχους και τον Ιανουάριο του 2018 στην οποία είχα αναφερθεί στις Ανιχνεύσεις στις 11-1-2018  :https://www.anixneuseis.gr/?p=182531. Τότε είχε ερευνηθεί η συνωμοσιολογία των Γάλλων εν γένει κι είχε βρεθεί ότι το 79% των Γάλλων πίστευε σε μια τουλάχιστον διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας !

Τα αποτελέσματα της φετινής γενικής έρευνας για την συνωμοσιολογία των Γάλλων δημοσιεύθηκαν στις 6-2-2019 από τον Michaël Bloch στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche και δείχνουν ότι μια σημαντική μειοψηφία του γαλλικού λαού (το 21%) πιστεύει στη συνωμοσιολογία. Δηλαδή περίπου 1 στους 5 Γάλλους πιστεύει σε τουλάχιστον 5 θεωρίες  συνωμοσιολογίας. «Οι ψηφοφόροι της Marine Le Pen, οι λιγότερο μορφωμένοι και  οι νέοι είναι οι Γάλλοι που είναι πιο πιθανό να πιστεύουν  αυτές τις θεωρίες».

Πιο αναλυτικά η ανωτέρω έρευνα εξάγει τα εξής 4 συμπεράσματα.

1 – Το 21% των Γάλλων πιστεύει το λιγότερο σε 5 συνωμοσιολογικές θεωρίες

Η έρευνα δείχνει ότι 2 στους 3 Γάλλους απορρίπτουν σχετικά τις θεωρίες συνωμοσίας, το 35% των ερωτηθέντων δεν υιοθετούν καμία θεωρία συνωμοσίας, το 21% όμως πιστεύει  τουλάχιστον σε 5 . Ερωτηθέντες για τις πιο γνωστές θεωρίες, το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «το Υπουργείο Υγείας είναι σε επαφή με τη φαρμακευτική βιομηχανία για να κρύψει από το ευρύ κοινό την πραγματικότητα της βλαπτικότητας των εμβολίων». Κάτι που την καθιστά την πιο διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας, μπροστά από την θεωρία ότι ο θάνατος της Lady Diana ήταν  «μια μακιγιαρισμένη δολοφονία»  (το 34% των Γάλλων υιοθετούν αυτήν την εκδοχή), ή την θεωρία για τους illuminati ότι είναι μια μυστική κοινωνία που επιδιώκει να χειραγωγήσει τον κόσμο (το 27% των Γάλλων το πιστεύουν) ή την θεωρία ότι η προσφυγιά προωθείται σκόπιμα για να αντικαταστήσει τον ευρωπαϊκό πληθυσμό (το 25% υιοθετεί αυτήν την συνωμοσιολογία). Επιπλέον, το 22% των Γάλλων πιστεύει ότι «υπάρχει μια σιωνιστική συνωμοσία σε παγκόσμια κλίμακα», εξ ου και η αύξηση κατά 74% των αντισημιτικών πράξεων (541) το 2018 σε σχέση με το 2017 (311 πράξεων) στη Γαλλία, όπως η αναγραφή της λέξης Εβραίος (Juden) σε 2 εβραϊκά εστιατόρια στο Παρίσι το Σάββατο 9-2-2018 ή του αγκυλωτού σταυρού πάνω σε αφίσες της Σιμόν Βέϊλ. Το 17% των Γάλλων πιστεύει στη θεωρία ότι «η αμερικανική κυβέρνηση συμμετείχε» στην διενέργεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους. Το 15% των Γάλλων πιστεύει στη θεωρία των «ψεκασμένων» (chemtrails), σύμφωνα με την οποία οι λευκές ράβδοι καυσαερίων που δημιουργούνται από τη διέλευση των αεροπλάνων στον ουρανό αποτελούνται από χημικά προϊόντα για να ψεκάσουν τα άτομα με στόχο τη  χειραγώγησή τους. Και το 9% των Γάλλων ότι ο άνθρωπος δεν έφτασε ποτέ στο φεγγάρι.

2 – Ένας στους δέκα Γάλλους πιστεύει ότι η επίθεση στο Στρασβούργο ήταν ένας «αποπροσανατολισμός της κυβέρνησης»

Δύο μήνες μετά την επίθεση  στο Στρασβούργο, η  οποία προκάλεσε τον θάνατο 5 ατόμων, το 10% των Γάλλων πιστεύουν ότι η επίθεση ήταν ένας «αποπροσανατολισμός της κυβέρνησης για να εκτρέψει την προσοχή» από το κίνημα των κίτρινων γιλέκων. Το 13% πιστεύει ότι υπάρχουν «σκοτεινές πλευρές στην περίπτωση αυτή και ότι δεν είναι πραγματικά βέβαιο ότι η επίθεση αυτή έγινε από τον Cherif Chekatt», έναν συμπαθούντα της οργάνωσης τζιχάντ ISIS.

3 – Η αναλογία των Γάλλων που πιστεύει σε συνωμοσιολογικές θεωρίες είναι μεγαλύτερη μεταξύ των νεότερων ηλικιών, των λιγότερο μορφωμένων και των εκλογέων της Le Pen

– Η έρευνα δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ των πεποιθήσεων στις θεωρίες συνωμοσίας και του επιπέδου εκπαίδευσης (όσο χαμηλότερο είναι αυτό το επίπεδο, τόσο περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν στη συνωμοσία).

– Οι Γάλλοι που ψήφισαν  την Marine Le Pen, τον Nicolas DupontAignan (έταιρος ακροδεξιός Καπαδόκης) και τον JeanLuc Mélenchon είναι πιο επιρρεπείς  στις θεωρίες συνωμοσίας. Το 27% των ψηφοφόρων της Marine Le Pen πιστεύουν σε 5 ή περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας. Το ποσοστό αυτό είναι 23% για τους ψηφοφόρους Nicolas Dupont Aignan και το 20% για τους εκλογείς του JeanLuc Mélenchon. Το ποσοστό πέφτει στο 10% για τους ψηφοφόρους Μακρόν.

Η προσκόλληση στη δημοκρατία μειώνεται ανάλογα με την πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας (θεωρείται πολύ σημαντική από το 57% των Γάλλων, αλλά μόνο από το 43% των ανθρώπων που πιστεύουν σε 5 ή περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας).

Τα άτομα κάτω των 35 ετών παραμένουν τα πιο επιρρεπή στις θεωρίες συνωμοσίας: το 28% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών πιστεύουν se 5 ή περισσότερες θεωρίες, σε σύγκριση με μόνο το 9% των 65 ετών και άνω.

4 – Οι άνθρωποι που ενημερώνονται από το διαδίκτυο είναι πιο επιρρεπείς στη ρητορική της συνωμοσίας

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι ενημερώνονται κυρίως μέσω της τηλεόρασης ή του Διαδικτύου (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων). Ωστόσο, τα άτομα που ενημερώνονται κατά κύριο λόγο από το Διαδίκτυο είναι τα πιο επιρρεπή στη ρητορική συνωμοσίας (27% έναντι 21% για ολόκληρο τον πληθυσμό).

Η συνωμοσιολογία των Γάλλων κιτρινογελεκάδων είναι αυξημένη

Πράγματι οι Γάλλοι, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται  ως κίτρινα γιλέκα, είναι πιο επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας, σε σχέση με τον μέσο πολίτη, σύμφωνα με μια νέα πτυχή της παραπάνω πρώτης έρευνας της δημοσκοπικής εταιρείας Ifop για λογαριασμό του Ιδρύματος Jean Jaurès και του Observatory Conspiracy Watch, που δημοσιεύθηκε από τον Thomas Liabot.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 23% συμφωνεί, όταν ερωτάται εάν η επίθεση στην αγορά των Χριστουγέννων στο Στρασβούργο είναι ένας «αποπροσανατολισμός της κυβέρνησης για να αποσπάσει την προσοχή των Γάλλων και για να δημιουργήσει ανησυχία στον λαό μέσα στην εξέλιξη του κινήματος των κίτρινων γιλέκων», έναντι μόνο 10% των Γάλλων κατά μέσο όρο.

Το 62% των Γάλλων που αυτοπροσδιορίζονται ως Κίτρινα Γιλέκα, προσυπογράφουν την ιδέα ότι «το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επαφή με τη φαρμακευτική βιομηχανία για να κρύψει από το ευρύ κοινό την πραγματικότητα σχετικά με τη βλαπτικότητα των εμβολίων», σε σύγκριση με το μέσο όρο των Γάλλων που ανέρχεται στο 43% αυτής της συνωμοσιολογίας.

Το 46% των κιτρινογελεκάδων υιοθετεί τη θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» (ότι δηλαδή «η μετανάστευση οργανώνεται σκόπιμα από τις ελίτ μας για να οδηγήσει στην αντικατάσταση του ευρωπαϊκού πληθυσμού»), έναντι του 25% των Γάλλων.

Με τον ίδιο τρόπο, το 44% των κιτρινογελεκάδων συμφωνεί με την θεωρία ότι υπάρχει μια σιωνιστική συνωμοσία σε παγκόσμια κλίμακα (έναντι του 22% των Γάλλων).

Οι Γάλλοι που αυτοπροσδιορίζονται ως Κίτρινα Γιλέκα χαρακτηρίζονται από τη μαζική χρήση των κοινωνικών δικτύων και ιδιαίτερα των on line διαδικτυακών βίντεο, όπου κυκλοφορούν αυτές οι θεωρίες. Συγκεκριμένα το 59% αυτών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πρώτα τα κοινωνικά δίκτυα (έναντι του 37% όλων των Γάλλων) πριν από τις ενημερωτικές πύλες  ή από τους ιστοτόπους των μεγάλων μέσων ενημέρωσης.

Συμπερασματικά

Μια σημαντική μερίδα των Γάλλων, ενώ βλέπει ότι χρόνο με το χρόνο η χώρα τους φτωχαίνει σε σχέση με άλλες πλούσιες χώρες (Γερμανία, Ελβετία, π.χ.), κι έτσι υποθηκεύει το υψηλό επίπεδο διαβίωσής τους, κλείνει τα μάτια και αδρανεί διαχρονικά μπροστά στην διαρθρωτική αναγκαιότητα μιας νέας γαλλικής καινοτομικότητας για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας ως συνόλου και ως επιμέρους επιχειρήσεων. Αντί να φροντίσει να σταματήσει αυτό το καινοτομικό έλλειμμα, το έχει ρίξει στην συνωμοσιολογία (le complotisme) η οποία είναι εύπεπτη, ρίχνει τις ευθύνες της πτώσης σε Τρίτους και ευνοεί κυρίως την άκρα Δεξιά, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κάτι που μάλλον θα καταγραφεί με ευκρίνεια στις προσεχείς ευρωεκλογές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα