Το κίνημα των γαλλικών Kόκκινων Φουλαριών διαδηλώνει στο Παρίσι την Κυριακή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Η είδηση της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Le journal de dimanche στις 24-1-2019 του Thomas Liabot έχει τίτλο «Κίτρινα Γιλέκα κατά των Κόκκινων Φουλαριών : τι προβλέπεται να γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο». Για την 11η  Πράξη των κινητοποιήσεών τους το Σάββατο 26-1-2019, τα «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις στο Παρίσι αλλά και στην περιφέρεια, την μέρα αλλά και τη νύχτα. Για να πρωτοτυπήσουν δηλαδή θα κάνουν διαδηλώσεις «ολονυκτίας» κατά κάποιο τόπο.  Την Κυριακή δε 27-1-2019, θα πρωτοεμφανιστούν και τα λεγόμενα «Κόκκινα Φουλάρια», με το διπλανό λογότυπο (στα αριστερά μας) της ιστοσελίδας τους https://www.foulardsrouges.org/ και το σχετικό κάλεσμα της αφίσας τους (στα δεξιά μας). Ισχυρίζονται τα «Κόκκινα Φουλάρια» ότι θέλουν να υπερασπιστούν τη «δημοκρατία και τους θεσμούς» και θα διαδηλώσουν με τη σειρά τους στην Παρισινή πλατεία «Place de la Nation». Νομίζω ότι αξίζει να σας ενημερώσω σχετικά, από τη στήλη των Ανιχνεύσεων, για την δική τους προσέγγιση στα πλαίσια της γαλλικής αστικής δημοκρατίας.

Στο μεταξύ κι επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την τύχη του, ο πρωτόγνωρος «Ευρύς Διάλογος» που εγκαινίασε ο Μακρόν εδώ και 3 βδομάδες δεν πάει και άσχημα, εξ ου και η άνοδος της δημοτικότητάς του στο 31% από 23% πριν μερικές βδομάδες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι LCI που παρακολούθησα σήμερα το πρωί, όπως και χθες το απόγευμα. Το 22% των Γάλλων δηλώνει ικανοποιημένο, το 27% αρνητικό και το 51% δεν έχει γνώμη. Στον 3ο εβδομαδιαίο διάλογο ο Μακρόν δε μίλησε μόνο με αιρετούς άρχοντες, όπως τον κατηγόρησαν για τις 2 προηγούμενες βδομάδες. Αλλά μετά από τους αιρετούς (μέσα στους οποίους υπήρχε κι ο αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων Laurant Wauquier) με τους οποίους είχε χθες ένα γεύμα εργασίας, μίλησε επί 3 ώρες και με απλούς πολίτες της περιοχής Drôme, μέσα στους οποίους υπήρχαν μάλιστα και κιτρινο-γιελεκάδες σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση με την μορφή των ελεύθερων ερωταπαντήσεων για όλα τα θέματα χωρίς καμία εξαίρεση. Συνάμα ο ειδικός ιστότοπος που ενεργοποίησε η προεδρία της δημοκρατίας με τίτλο «Ευρύς Διάλογος» https://granddebat.fr/ χρησιμοποιείται ήδη από χιλιάδες ενδιαφερόμενους με τις προτάσεις τους, ενώ πάνω από 1.000 συναθροίσεις διαλόγου είχαν διοργανωθεί ήδη σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας. Επίσης, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω σήμερα το απόγευμα (25-1-2019) έναν πολιτισμένο τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ του Adhel Kherdine (επάνω), 34 ετών, μέλους συντονιστικού οργάνου των κίτρινων γιλέκων της παρισινής περιοχής και του Philippe Lhoste (δεξιά), 38 ετών, επιχειρηματία, εκ των πρωταγωνιστών των «Κόκκινων Φουλαριών». Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησαν μεταξύ τους, αλλά έκαναν διάλογο μπροστά στους τηλεθεατές και σε 3 δημοσιογράφους που τους έκαναν διάφορες ερωτήσεις.  Το πελώριο ερώτημα για πολλούς, αλλά και για τον γράφοντα, είναι πώς θα κωδικοποιηθούν οι προτάσεις που θα προκύψουν μέσα από τον διάλογο αυτόν αλλά και πώς θα αντέξει να τις χρηματοδοτήσει ο ήδη ελλειμματικός γαλλικός κρατικός προϋπολογισμός και η υπερχρεωμένη Γαλλία.

Ας επανέλθουμε όμως στα «Κόκκινα Φουλάρια» που είναι το κύριο θέμα αυτού του ενημερωτικού άρθρου.

Από τις 10-12-2018 στις Ανιχνεύσεις https://www.anixneuseis.gr/?p=199279 είχα αναφερθεί στην δημοσιογραφική έρευνα της Sylvia Zappi στον ιστότοπο Lemonde.fr η οποία συνέλεξε τις μαρτυρίες κάποιων Γάλλων που δεν συμφωνούσαν με τις πρακτικές πολλών κίτρινων γιλέκων που παραβίαζαν την αξιοπρέπεια και τις ατομικές τους ελευθερίες στο όνομα των δίκαιων αιτημάτων τους.

Νομίζω ότι κάπου εκεί δημιουργήθηκε η ανάγκη να εκφραστεί και η σιωπηρή Γαλλία των μη κίτρινων γιλέκων. «Απέναντι από τα Κίτρινα Γιλέκα, οργανώνονται τα «Κόκκινα Φουλάρια», αναφέρει στο άρθρο του στις 14-1-2019 ο Pierre Bafoil στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche. «Τα κόκκινα φουλάρια θα διαδηλώσουν στις 27 Ιανουαρίου για την ελευθερία κυκλοφορίας, κατηγορούμενα για φιλο-Μακρονισμό. Απαντούν ότι απορρίπτουν τη βία και τους ακραίους». Θέλουν να τονίσουν: ότι δεν είναι εναντίον των «Κίτρινων Γιλέκων» ούτε υπέρ του Macron. «Είμαστε ενάντια στους ακραίους και στη βία», λέει ο Ricardo, 38 ετών. Αυτός ο πωλητής σε σούπερ μάρκετ στο Vaucluse «δεν αντέχει πια αυτές τις κοινωνικές ταραχές». Όπως και ο ίδιος, είναι σχεδόν 40.000 άτομα «που έχουν χορτάσει». Συσπειρώθηκαν σε μια ομάδα στο Facebook με το όνομα «Τα κόκκινα Φουλάρια», που δημιουργήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2018. Για να «προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία», για αυτό και διοργανώνουν τη συγκέντρωση την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στην  «Place de la Nation» στο Παρίσι.

«Είμαστε απολιτικοί, ισχυρίζεται ο Ricardo, που έγινε εκπρόσωπος ενός κινήματος το οποίο διαψεύδει την ρετσινιά  των «μακρονιστών» που τους κολλούν τα «Κίτρινα Γιλέκα». Μεταξύ τους υπάρχουν από όλες τις «φυλές» : οικολόγοι, ψηφοφόροι που ψήφισαν λευκό, ψηφοφόροι του Fillon, τον Macron ακόμη και τον Mélenchon. Για τον Ricardo, το έναυσμα έγινε από τα πρώτα μπλόκα, όταν έφαγε ένα χαστούκι  στην κυκλική διασταύρωση, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει μια καταγγελία. Λίγες μέρες αργότερα, ανακάλυψε τα «Κόκκινα Φουλάρια». «Πριν από αυτό, ήμουν πολύ κουμπωμένος, ειδικά όταν άκουγα στα μέσα ενημέρωσης ότι το 70% των Γάλλων υποστηρίζει τα «Κίτρινα Γιλέκα», αυτά αναφέρει το ρεπορτάζ του Pierre Bafoil.

Η βία ως διεγερτικό των «Κόκκινων Φουλαριών»

Ο Maxime, 31 ετών, χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να συμμετάσχει στα «Κόκκινα Φουλάρια». «Αρχικά, συμφωνούσα με τις νόμιμες διεκδικήσεις  των «κίτρινων γιλέκων» για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, λέει ο νοσοκόμος  στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Albi (Tarn). Αλλά τώρα, τα έχουν κάνει σαλάτα». Ο ίδιος είναι «κάθε άλλο παρά πλούσιους», με μισθό 1.400 ευρώ μηνιαίως. «Ούτε εγώ τα βγάζω εύκολα πέρα στο τέλος του μήνα», λέει. Παρόλο που θα ήθελα η κατάστασή μου να είναι καλύτερη, δεν μπορώ να εγκρίνω τέτοιες πράξεις που παραλύουν την οικονομία».

Μια υπερχείλιση βίας την οδήγησε να δέσει το κόκκινο φουλάρι της : το σπάσιμο της Αψίδας του Θριάμβου την 1η Δεκεμβρίου 2018. «Η καρδιά μου αναποδογύρισε, αναστέναξε από την πλευρά της η Laure, 60 ετών, συνταξιούχα δασκάλα από  το Grasse (Alpes-Maritimes). Είναι απαράδεκτο. «Οι εικόνες βίας στα Ηλύσια Πεδία αποτέλεσαν  «ένα τσίμπημα στο κίνημα», περιγράφει ο Ricardo. Όταν τα Κόκκινα Φουλάρια βλέπουν ότι τα φθορίζοντα κίτρινα γιλέκα συνεχίζουν ασταμάτητα, αποφασίζουν να αντιδράσουν.

Υπεράσπιση της «Δημοκρατίας σε κίνδυνο»

Στο τέλος του μήνα, η Laure θα έρθει να διαμαρτυρηθεί στο Παρίσι. «Πρέπει να αποκτήσουμε την ελευθερία μας να κυκλοφορούμε, εξηγεί αυτή η γιαγιά που εμποδίστηκε μερικές φορές να πάει να πάρει τα εγγόνια της από το σχολείο λόγω των μπλοκαρισμένων κυκλικών διασταυρώσεων. Ποιος δίνει το δικαίωμα σε ένα άτομο να με σταματήσει;» «Οικονομικά, θα μου κοστίσει, αλλά είναι ένα απαραίτητο καθήκον να συμμετάσχω στη διαδήλωση, λέει ο Maxime. Πρέπει να αποδείξουμε ότι τα «κίτρινα γιλέκα» είναι μια μειοψηφία».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι 12.000 αυτοί που επιβεβαίωσαν την συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της 27ης Ιανουαρίου. Ποιές άλλες ομάδες θα συμμετάσχουν ; Οι γυναίκες των αστυνομικών πολλοί από τους οποίους έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια. Ο Maxime το διαβεβαιώνει, το «Κόκκινο Φουλάρι» «δεν θα είναι ένας υποχρεωτικός κώδικας ενδυμασίας. Το κύριο θέμα μας είναι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία σε κίνδυνο».

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα