Το δόγμα του ’22 – Προσοχή σε μια νέα εγκατάλειψη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Σε τέσσερις ημέρες το 2018 μας αφήνει και μπαίνουμε αισίως στη νέα χρονιά. Αν κάτι θα μπορούσε να μας μείνει από το 2018, είναι το πόσο γρήγορα αλλάζουν όλα. Από τις νέες τεχνολογίες, μέχρι τις ιδεολογίες και τις διεθνείς σχέσεις.

Οι νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν τον καταλύτη των αλλαγών.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας περιέχει ιδεολογία. Τα παλιά σχήματα Δεξιάς-Αριστεράς κατέρρευσαν λόγω ακριβώς της εισόδου της ανθρωπότητας σε μια εποχή νέων τεχνολογιών που δεν θυμίζει τίποτε από τον παλιό κόσμο.

Σε διεθνές επίπεδο, που ενδιαφέρει περισσότερο τη στήλη, παρατηρούμε μια σταδιακή αποκαθήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη μονοκαθεδρία της παγκόσμιας δύναμης. Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή, αλλά δεν είναι πια μόνες. Συγκατοικούν με τη Ρωσία και την Κίνα και ετοιμάζονται για τη μάχη οπισθοφυλακής, πριν παραδώσουν τα ηνία της παγκόσμιας ηγεσίας. Η Κίνα τις απειλεί ως πρώτη δύναμη. Στην οικονομία, το εμπόριο, ακόμη και σε μερικούς τεχνολογικούς τομείς, το Πεκίνο βρίσκεται μπροστά. Υστερεί προς το παρόν στον στρατιωτικό τομέα, αλλά δεν είναι μακριά η στιγμή που και εκεί θα δοθεί η μάχη της κορυφής. Γι’ αυτήν τη μάχη ετοιμάζεται η Ουάσινγκτον. Και ετοιμάζεται με έναν πρόεδρο που υπολείπεται των υψηλών απαιτήσεων της κρίσιμης στιγμής.

Δεν είναι μακριά η εποχή που το κυρίαρχο αφήγημα για τις ΗΠΑ ήταν πως ο πρόεδρος πλαισιώνεται από μια πλειάδα ικανότατων διαμορφωτών πολιτικής, και πως ο ίδιος απλώς εκτελεί. Οπότε, δεν πείραζε την ανθρωπότητα αν κάποια στιγμή διαπίστωνε πως ο πλανητάρχης ήταν γυμνός. Τη γύμνια της υπερδύναμης κάλυπταν τα κέντρα που διαμόρφωναν πολιτική, και από τη σύνθεσή τους προέκυπτε μια ασφαλής διαδρομή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ο σημερινός πρόεδρος αποκαθήλωσε αυτό το δόγμα, που μάλλον εδώ και χρόνια ήταν ψευδαίσθηση.

Σήμερα τις τύχες των ΗΠΑ και της ανθρωπότητας, στο βαθμό που επηρεάζονται από την Ουάσινγκτον, τις διαμορφώνει ένας παντελώς ανίκανος πρόεδρος με μια ομάδα οικογενειακών μυστικοσυμβούλων. Κατάφερε και διέλυσε όλη τη βαθιά Αμερική, που σήμερα δεν έχει καμιά επιρροή στον πρόεδρο.

Το πρόβλημα με αυτήν την εξέλιξη είναι πως οι συντεταγμένες της βαθιάς Αμερικής ήταν γνωστές. Ο κόσμος μπορούσε να κινηθεί με βάση αυτές, και η Αμερική τηρούσε λίγο-πολύ τις υποσχέσεις της.

Σήμερα τα πάντα είναι αβέβαια και μπορούν να μεταβληθούν από στιγμή σε στιγμή. Την πολιτική του προέδρου, αν δεν την διαμορφώνει ο ίδιος μεταξύ τυρός και αχλαδίου, κυριολεκτικά, την επηρεάζει ένα στενά προσωπικό και οικογενειακό απαράτ το οποίο μπορεί να μην έχει και κανέναν θεσμικό ρόλο.

Το πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα είναι τεράστιο. Μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι. Ποιος έχει εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και τον πρόεδρό τους; Μπορεί να ηγηθεί η Ουάσινγκτον του Δυτικού κόσμου;

Η απάντηση είναι όχι, και ο Τραμπ κάνει ό,τι μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Βεβαίως, λένε οι υποστηρικτές του, αναζητά συμμαχίες για την τελική σύγκρουση με την Κίνα. Και οι συμμαχίες αυτές περνούν από τη συνεργασία με τη Ρωσία και τους όψιμους συμμάχους της, όπως η Τουρκία.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα για τη Δύση, το οποίο αντιμετωπίζει και η Ελλάδα: μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ΗΠΑ στο παγκόσμιο παιχνίδι ανακατάταξης;

Ας μείνουμε στα δικά μας. Στην Ελλάδα. Οι χώρες της ευρωπαϊκής Δύσης έχουν άλλη πολιτική κουλτούρα. Η Ελλάδα προσπαθεί ακόμη να συγκροτηθεί σε κράτος. Δεν το πέτυχε ποτέ, με την έννοια του Δυτικού κράτους, από την Απελευθέρωση ως σήμερα.

Η σημερινή αντιπαράθεση με την Τουρκία αποτελεί τη μακροχρόνια, από το 1821, διαμάχη για την ανεξαρτησία της χώρας. Δεν τελείωσε ακόμη. Η Ελλάδα απέκτησε κρατική συγκρότηση επειδή συνέφερε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η Επανάσταση είχε περιέλθει σε αδιέξοδο και πέτυχε το στόχο της επειδή βοηθήθηκε έξωθεν.

Η υποστήριξη αυτή, όμως, έφθασε στα όριά της το 1922. Η Ελλάδα ωθήθηκε σε επέκταση αλλά εγκαταλείφθηκε. Η εγκατάλειψη εκείνη αποτέλεσε το οριακό σημείο που καθόρισε και την έκταση και το βαθμό ανεξαρτησίας της χώρας.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα απολύτως εξαρτημένη από τη Δύση. Δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς να ρωτήσει τις ισχυρές δυνάμεις. Μην έχετε ψευδαισθήσεις, αυτό συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες.

Αυτό είναι η πρώτη διαπίστωση που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.

Η δεύτερη είναι πως δεν πρέπει να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε υποσχέσεις. Είμαστε μέρος της διεθνούς κοινότητας, συμμετέχουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μικρή ποσότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το 1922 μάς υπαγορεύει να προσέχουμε.

Η συμπεριφορά των ΗΠΑ στη Συρία αποδεικνύει άλλη μια φορά πως το «δόγμα του ’22» καθορίζει τη συμπεριφορά των μεγάλων δυνάμεων.

Βεβαίως θα ελισσόμεθα για να πετύχουμε τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά με προσοχή. Ιδιαίτερη προσοχή.

Η επισήμανση έχει τη σημασία της καθώς η χώρα έχει εμπλακεί σε μια φιλόδοξη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο. Αν η συνεργασία αυτή έχει αυτόνομη δυναμική, που εξαρτάται από τα συμμετέχοντα μέλη της, μπορεί να εξελιχθεί σε πόλο σταθερότητας. Αν όχι, αν η εξέλιξή της εξαρτάται από τις ΗΠΑ ή άλλες Δυτικές δυνάμεις, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η Δύση, είτε αμερικανική είτε ευρωπαϊκή, υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό στην Τουρκία. Καλώς ή κακώς, η Τουρκία παραμένει σημαντικός πόλος στη στρατηγική της Δύσης. Όταν ο Τραμπ φτάνει σε σύγκρουση με το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι για να υποστηρίξει την Τουρκία, αυτό κάτι σημαίνει.

Ήρθε ίσως η στιγμή, οι πολιτικές, οικονομικές και πνευματικές δυνάμεις της χώρας να αρχίσουν να σχεδιάζουν πώς θα αποκτήσει η Ελλάδα στοιχειώδεις δυνατότητες άσκησης δικής της πολιτικής που θα εγγυάται την ύπαρξη και την ανεξαρτησία της.

Η αρχή της χρονιάς προσφέρεται για τέτοιους προβληματισμούς.

pontos-news.gr

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”Η Ελλαδα ΩΘΗΘΗΚΕ σε επεκταση της -το 1919-αλλα ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ το 1922.
    Να οι δυο λεξεις (ωθηθηκε και εγκαταλειφθηκε) , που αποτυπωνουν την πραγματικοτητα , αλλα απο ελαχιστους αναφερθηκαν τοτε και αναφερονται εκτοτε.
    Και τι δεν εχουμε διαβασει και ακουσει για την Ελλαδα των 3 Ηπειρων και 5 θαλασσων -που ηταν η μεγαλυτερη αυταπατη Ελληνος κυβερνητη – αναλογη της οποιας ειναι σημερα η αυταπατη με την Συμφωνια των Πρεσπων οτι θα καταστει η Ελλας κυριαρχος στα Βαλκανια ,- που δεν εχουν πτωχευσει και κατα το 75% του πληθυσμου τους ειναι Μουσουλμανοι- και οτι η Μικρασιατικη εκστρατεια δεν τελεσφορησε επειδη ο ευρισκομενος στην προκαλυψη κοντα στην Αγκυρα Πριγκηψ Ανδρεας (πατερας του Φιλιππου , συζυγου της Βασιλισσης Ελισσαβετ της Μ.Βρετανιας ) Υποστρατηγος -Μεραρχος τοτε- δεν ξυτπνησε εγκαιρως να ”συλλαβει” τον ιδιον τον Κεμαλ , πΟυ εκανε την αντεπιθεση του σε ολα τα μετωπα , ΟΤΑΝ απο το 1919 εγκαταλειφθηκαμε απο τους συμμαχους ΜΑς Ιταλους ,- που κατελαβαν και την Κιλικιαν- και το 1921 απο τους Γαλλους , -που προστατευαν Συρια και Λιβανο και απο την Αγγλια και την Αμερικη στην καταστροφη της Σμυρνης , οι οποιες ομως διεσωσαν τον ανθρωπο τους Στεργιαδη Αρμοστη του Βενιζελου στην Σμυρνη , που παρεμεινε ”απειραχτος” μεχρι την καταστροφη και αφησαν τους Τουρκους να διασυρουν το σεπτο σκηνωμα του Μητροπολιτου της Σμυρνης Αγιου Χρυσοστομου στους μαχαλαδες της.
    Οι μη οπαδικοι του Βενιζελισμου φιλιστορες – ας διαβασουν κανενα βιβλιο του Τζωρτζ Χόρτον Γενικου Προξενου των ΗΠΑ στην Σμυρνη το 1922 ,για την καταρα της Ασιας την Τουρκια, καθως την ονοματιζει.
    Το μεγα ερωτημα ηταν τοτε -και ειναι τωρα -γιατι ο ”Βενιζελαρος” δεν αντεληφθη ως πανεξυπνος ουτε επεισθη για την αυταπατη του απο ολους τους πολιτικους της εποχης του και κυριως τον στρατηγικο ”Αινσταιν” Ιωαννη Μεταξα για τις τεκμηριωμενες προβλεψεις του για πληρη στρατιωτικη αποτυχια της Συμμαχικης εκστρατειας στα στενα της Καλλιπολεως το 1915 της Συμμαχικης -με επιμονη των Γαλλων- εκστρατειας στην Ουκρανια (και με την δικη μας συμμετοχη) εναντιον του Λενιν το 1919 και της Μικρασιατικης επεκτασεως μας απο το 1919 ως το 1922;;;..
    Το ιδιο ερωτημα δεν τιθεται και απο τον Ιουνιο , για την Συμφωνια με τα Σκοπια, που συγκροτειται στο ”γιατι ο κ. Τσιπρας με τον κ. Κοτζια υπεγραψαν και πρωτοστατουν μονοι απο ολους τους πολιτικους στην ολοκληρωση της Συμφωνιας αυτης”;;;.
    ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΤΟ 1922 ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ Μ.ΑΣΙΑ, ΜΗΠΩΣ ΤΩΡΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ , ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΙΩΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΧΕΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΗΚΜΑΣΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ;;;.
    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΥΨΙΣΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;;;.
    ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΑΣΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΟΤΙ -ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ – ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ ΕΚΠΟΣΩΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ,ΠΟΥ ΠΑΛΕΨΕ ΓΙΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1878;;;.

  2. “Οι νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν τον καταλύτη των αλλαγών.

    Η εξέλιξη της τεχνολογίας περιέχει ιδεολογία. Τα παλιά σχήματα Δεξιάς-Αριστεράς κατέρρευσαν λόγω ακριβώς της εισόδου της ανθρωπότητας σε μια εποχή νέων τεχνολογιών που δεν θυμίζει τίποτε από τον παλιό κόσμο.”

    Πολύ σημαντική επισήμανση.

    “Η σημερινή αντιπαράθεση με την Τουρκία αποτελεί τη μακροχρόνια, από το 1821, διαμάχη για την ανεξαρτησία της χώρας. Δεν τελείωσε ακόμη. Η Ελλάδα απέκτησε κρατική συγκρότηση επειδή συνέφερε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η Επανάσταση είχε περιέλθει σε αδιέξοδο και πέτυχε το στόχο της επειδή βοηθήθηκε έξωθεν.”

    Ακόμα πιο σημαντική επισήμανση.

    “Το πρόβλημα με αυτήν την εξέλιξη είναι πως οι συντεταγμένες της βαθιάς Αμερικής ήταν γνωστές. Ο κόσμος μπορούσε να κινηθεί με βάση αυτές, και η Αμερική τηρούσε λίγο-πολύ τις υποσχέσεις της.”

    Μοοιάζει μ’ αυτό που λέει ο λαός :”Καλύτερα ο διάλος που ξέρω παρά εκείνος που δεν τον γνωρίζω…”

    “Οπότε, δεν πείραζε την ανθρωπότητα αν κάποια στιγμή διαπίστωνε πως ο πλανητάρχης ήταν γυμνός.”

    Από που κι ως που ν’ αποκαλαέιται “πλανητάρχης” ο εκάστοτε πρόεδρος της Αμερικής ; Αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ. Καλά να θεωρεί τον εαυτό του πλανητάρχη, αλλά το να τον αποκαλούν πλανητάρχη οι υπόλοιποι λαοί σαν να έγιναν ….. πλανητικές εκλογές μέσα απ’ τις οποίες αναδείχθηκε νικητής, είναι κάτι που με ξεπερνά. Δείχνει μάλλον δουλοπρέπεια.

    “Η Κίνα τις απειλεί ως πρώτη δύναμη. Στην οικονομία, το εμπόριο, ακόμη και σε μερικούς τεχνολογικούς τομείς, το Πεκίνο βρίσκεται μπροστά”

    Η αποθέωση του παράδοξου και του οξύμωρου :Η Κίνα ως κομμουνιστική χώρα , ηγέτιδα δύναμη σε έδαφος παγκόσμιου καπιταλισμού…..
    Μας κάνουν πλάκα εδώ και πάνω από αιώνα κι εμείς το αστείο “δεν το πιάσαμε”….

    “Ήρθε ίσως η στιγμή, οι πολιτικές, οικονομικές και πνευματικές δυνάμεις της χώρας να αρχίσουν να σχεδιάζουν πώς θα αποκτήσει η Ελλάδα στοιχειώδεις δυνατότητες άσκησης δικής της πολιτικής που θα εγγυάται την ύπαρξη και την ανεξαρτησία της.”

    ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ :

    “Η Ελλάδα είναι μια χώρα απολύτως εξαρτημένη από τη Δύση. Δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς να ρωτήσει τις ισχυρές δυνάμεις. Μην έχετε ψευδαισθήσεις, αυτό συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες.” ;;

    Ψευδαισθήσεις δεν έχουμε.

  3. Κύριε Σαββίδη,

    Γιατί καταργήθηκε η δυνατότητα εγγραφής σε άρθρα/νήματα, για την παρακολούθηση νέων σχολίων; Έχω θέσει το ερώτημα ξανά σε σχόλιό μου, το οποίο βεβαίως δεν θυμούμαι σε πια ανάρτηση ήταν, αφού δεν μπορούσα να κάνω εγγραφή. Πάντως, όσο έβλεπα ακόμη την ανάρτηση, δεν είχα δει απάντηση.

    Συγγνώμη που δεν σχολιάζω το άρθρο, αλλά θέτω αντ’ αυτού άσχετο ερώτημα.

  4. Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω τι, ακριβώς, λέτε. Εγώ δεν έχω αλλάξει τίποτε.Θα στείλω το ερώτημά σας στον φίλο που υποστηρίζει τεχνικά το site και θα σας μεταφέρω την απάντησή του.

    • Δεν υπάρχει το τετραγωνάκι, το οποίο τσεκάραμε παλιά, για να ειδοποιούμαστε με email για τα νεώτερα σχόλια. Ο τεχνικός σίγουρα ξέρει τι εννοώ.

      Ευχαριστώ πολύ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σ’ εσάς και την οικογένειά σας.

    • Κύριε Σαββίδη, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει κι απ’ ό,τι έχω καταλάβει, το έχουν κι άλλοι (π.χ. Ελένη Π.)

      Θα εκτιμούσα να το κοίταζε ο φίλος σας, διότι δεν μπορώ (μπορούμε) να πάρουμε μέρος στον διάλογο, αν δεν ειδοποιούμαστε για νέα σχόλια με το email.

      Eυχαριστώ εκ των προτέρων.

      • Κύριε Σαββίδη,

        Το τετραγωνίδιο “Notify me when new comments are added” είναι πάλι ορατό και μάλιστα τσεκαρισμένο από μόνο του, αλλά δεν φαίνεται να δουλεύει. Δεν στέλνει μήνυμα επικυρώσεως στο email μου, ώστε να πραγματοποιήσω την εγγραφή στο νήμα.

        Σάς παρακαλώ πείτε το αυτό στον φίλο σας κι εκείνος θα καταλάβει τι λέω.

        Ζητώ συγγνώμη που σάς απασχολώ, αλλά κάπως πρέπει να διορθωθεί αυτό, ώστε να μπορούμε να μετέχουμε στον διάλογο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα