8 άγριες ιστορίες για τον Oppenheimer: Οι τύψεις του για τη βόμβα, οι καβγάδες με τον Τρούμαν και τον Αϊνστάιν, η κατάθλιψη, τα αρχαία σανσκριτικά, ο κομμουνισμός και το κυνήγι από το FBI

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Από την πρόβλεψη της ύπαρξης μαύρων τρυπών μέχρι την προσβολή από τον Αϊνστάιν, από τον «καβγά» με τον Τρούμαν που τον αποκάλεσε «γιο σκύλας» και από τις διαλέξεις στα σανσκριτικά ως το κυνήγι από το FBI ο J. Robert Oppenheimer έζησε μια ενδιαφέρουσα ζωή.

Ο J. Robert Oppenheimer (1904 -1967) είναι διαβόητος για την αιχμή του δόρατος στην ανάπτυξη της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο – αλλά η ζωή του φυσικού δεν ήταν καθόλου βαρετή έξω από το εργαστήριο.

Ο Μπεν Τέρνερ καταγράφει στο Live Science οκτώ ενδιαφέρουσες ιστορίες για τον Οπενχάιμερ, που προέρχονται από τη βιογραφία «American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer» (Knopf, 2005), των Kai Bird και Martin J. Sherwin.

1. Ήταν ο πρώτος που ανέφερε την ύπαρξη μαύρων τρυπών

Ο Οπενχάιμερ ήταν ένας ακούραστος «ερασιτέχνης» και του άρεσε να κατευθύνει τη διανοητική του περιέργεια προς όλες τις κατευθύνσεις και τα επιστημονικά πεδία.

Αφού μυήθηκε στην αστροφυσική από τον φίλο του Ρίτσαρντ Τόλμαν, ο Οπενχάιμερ άρχισε να δημοσιεύει εργασίες για θεωρητικά, κοσμικά αντικείμενα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.

Αυτά τα έγγραφα περιελάμβαναν υπολογισμούς των ιδιοτήτων των λευκών νάνων (η πυκνή λαμπερή χόβολη των νεκρών αστεριών) και το θεωρητικό όριο μάζας των άστρων νετρονίων (οι απίστευτα πυκνοί φλοιοί των εκρηκτικών αστεριών).

Ίσως η πιο εκπληκτική αστροφυσική του πρόβλεψη ήρθε το 1939, όταν ο Οπενχάιμερ συνέγραψε (με τον τότε μαθητή του Χάρτλαντ Σνάιντερ) το «On Continued Gravitational Contraction». Η εφημερίδα προέβλεψε ότι, πολύ στα βάθη του διαστήματος, θα έπρεπε να υπάρχουν «πεθαίνοντας αστέρια των οποίων η βαρυτική έλξη ξεπέρασε την παραγωγή ενέργειας τους».

Το άρθρο έλαβε λίγη προσοχή εκείνη την εποχή, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ξανά από φυσικούς που συνειδητοποίησαν ότι ο Oppenheimer είχε προβλέψει την ύπαρξη μαύρων τρυπών .

2. Ο Αϊνστάιν τον αποκάλεσε ανόητο

Η εκπληκτική διανόηση και η τεράστια μάθηση του Oppenheimer δεν ξεπέρασαν πάντα τη συναισθηματική του ανωριμότητα και την πολιτική του αφέλεια. Μια τέτοια περίπτωση ήταν μια διαφωνία που είχε με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν κατά τη διάρκεια του McCarthy Red Scare. Αφού χτύπησε τον Αϊνστάιν στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών στο Πρίνστον, μίλησε με τον συνάδελφό του για τις αυξανόμενες προσπάθειες για ανάκληση της άδειας ασφαλείας του.

Ο Αϊνστάιν συμβούλεψε τον συνάδελφό του ότι δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε μια εξαντλητική έρευνα και δίκη από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. μπορούσε απλώς να φύγει.

Αλλά ο Οπενχάιμερ απάντησε ότι θα έκανε περισσότερο καλό μέσα από το κατεστημένο της Ουάσιγκτον παρά από έξω και ότι είχε αποφασίσει να μείνει και να πολεμήσει. Ήταν μια μάχη που θα έχανε ο Οπενχάιμερ και η ήττα τον σημάδεψε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Αϊνστάιν προχώρησε στο γραφείο του και, γνέφοντας προς τον Οπενχάιμερ, είπε στη γραμματέα του: «Υπάρχει ένας ναρ [Γίντις σημαίνει «ανόητος»]».

3. Μπορεί να προσπάθησε να δηλητηριάσει τον καθηγητή του με ένα μήλο

Ο Oppenheimer αντιμετώπισε δύσκολες στιγμές ενώ σπούδαζε για το διδακτορικό του στη φυσική στο Cavendish Laboratory στο Cambridge της Αγγλίας. Τα έντονα συναισθηματικά του προβλήματα και τα αισθήματα της αυξανόμενης απομόνωσης τον οδήγησαν σε μια περίοδο βαθιάς κατάθλιψης.

Ο σύμβουλος του Oppenheimer στο Cambridge ήταν ο Patrick Maynard Stuart Blackett, ένας έξυπνος και προικισμένος πειραματικός φυσικός τον οποίο ο Oppenheimer ζήλευε. Παρά τη διάσημη μη πρακτικότητα του Oppenheimer, ο Blackett ώθησε τον μαθητή του σε εργαστηριακή εργασία.

Οι συνεχείς αποτυχίες του Οπενχάιμερ στο εργαστήριο και η αδυναμία του να κερδίσει την έγκριση του Μπλάκετ τον έκαναν να ανησυχεί έντονα. Καταβεβλημένος από τη ζήλια του, ο Οπενχάιμερ μπορεί να έχει προχωρήσει στα άκρα. Ένας μακροχρόνιος φίλος, ο Φράνσις Φέργκιουσον, ισχυρίστηκε ότι ο Οπενχάιμερ παραδέχτηκε κάποτε ότι άφησε ένα μήλο με επιβλαβείς χημικές ουσίες στο γραφείο του Μπλάκετ.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό το περιστατικό πέρα ​​από τους ισχυρισμούς του Fergusson – και ο εγγονός του Oppenheimer, Charles Oppenheimer, αμφισβητεί ότι αυτό συνέβη ποτέ. Αλλά αν υπήρξε ένα δηλητηριασμένο μήλο, ο Blackett δεν το έφαγε. Ο Oppenheimer λέγεται ότι αντιμετώπισε αποβολή από το σχολείο και πιθανές ποινικές διώξεις, προτού ο πατέρας του παρέμβει και διαπραγματευτεί ότι ο γιος του θα τεθεί σε ακαδημαϊκή δοκιμασία.

4. Ο Πρόεδρος Τρούμαν τον αποκάλεσε κραυγαλέο

Ο Oppenheimer ήταν πολύ πειστικός σε χαλαρά περιβάλλοντα, αλλά είχε μια τρομερή τάση να ραγίζει υπό πίεση. Μόλις δύο μήνες μετά τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι , ο Οπενχάιμερ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χάρι Σ. Τρούμαν στο Οβάλ Γραφείο για να συζητήσει τις ανησυχίες του για έναν πιθανό μελλοντικό πυρηνικό πόλεμο με την ΕΣΣΔ. Ο Τρούμαν διέλυσε τις ανησυχίες του Οπενχάιμερ, διαβεβαιώνοντας τον φυσικό ότι οι Σοβιετικοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναπτύξουν ατομική βόμβα.

Τρελός από την άγνοια του προέδρου, ο Οπενχάιμερ έσφιξε τα χέρια του και είπε χαμηλόφωνα: «Κύριε Πρόεδρε, νιώθω ότι έχω αίμα στα χέρια μου».

Ο Τρούμαν εξοργίστηκε με αυτή την παρατήρηση και τελείωσε αμέσως τη συνάντηση.

«Αίμα στα χέρια του, διάολε – δεν έχει μισό αίμα στα χέρια του από εμένα», είπε ο Τρούμαν.

Ο Τρούμαν είπε αργότερα στον υπουργό Εξωτερικών του, Ντιν Άτσεσον, «Δεν θέλω να ξαναδώ αυτόν τον γιο της σκύλας σε αυτό το γραφείο».

Ο Τρούμαν επέστρεφε τακτικά στο θέμα της συνάντησης του Οπενχάιμερ με τον Άτσεσον, γράφοντας το 1946 ότι ο πατέρας της ατομικής βόμβας ήταν ένας «επιστήμονας που έκλαιγε» που ήρθε «στο γραφείο μου πριν από περίπου πέντε ή έξι μήνες και περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στριμώχνοντας τα χέρια του και μου είπε ότι είχαν αίμα πάνω τους λόγω της ανακάλυψης της ατομικής ενέργειας».

5. Οι μαθητές του είχαν εμμονή μαζί του

Ο Οπενχάιμερ ήταν «λεκτικός» φυσικός στην ιδιοσυγκρασία. Δεν βασίστηκε μόνο στα μαθηματικά για να καταλάβει τον κόσμο. Έφθασε επίσης σε χρήσιμους τρόπους να το περιγράψει με λέξεις. Η ρητορική του ευδαιμονία και η πολυμάθειά του σε θέματα πολύ έξω από τη φυσική, τον έκαναν έναν συναρπαστικό ομιλητή.

Ο Οπενχάιμερ ήταν τόσο ταλαντούχος στο να φτιάχνει όμορφες προτάσεις που ενθουσίασε τους μαθητές που παρακολουθούσαν τις διαλέξεις του. Μερικοί από αυτούς τους μαθητές είχαν τόσο εμμονή με τον Οπενχάιμερ και άρχισαν να ντύνονται και να συμπεριφέρονται όπως εκείνος – φορώντας το γκρι κοστούμι του και τα αδιάφορα μαύρα παπούτσια, καπνίζοντας με αλυσίδα τα αγαπημένα του τσιγάρα Τσέστερφιλντ και μιμούμενοι τους περίεργους τρόπους του.

Οι καλύτεροι μαθητές του είχαν το παρατσούκλι “nim nim boys” επειδή μιμήθηκαν προσεκτικά το εκκεντρικό “nim nim” βουητό του Oppenheimer.

6. Παθιασμένος μαθητής ανθρωπιστικών επιστημών, μιλούσε έξι γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα αρχαία σανσκριτικά

Ο Οπενχάιμερ αγαπούσε μια διανοητική πρόκληση και απολάμβανε κάθε ευκαιρία να επιδείξει την εκπληκτική του ικανότητα να απορροφά πληροφορίες. Μιλούσε έξι γλώσσες: ελληνικά, λατινικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά (τα οποία έμαθε σε έξι εβδομάδες για να δώσει μια διάλεξη στην Ολλανδία) και την αρχαία ινδική γλώσσα της σανσκριτικής.

Ο Οπενχάιμερ διάβασε επίσης πολλά βιβλία εκτός του τομέα του. Είπε σε φίλους ότι είχε διαβάσει και όλο το «Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ σε ένα τριήμερο ταξίδι με τρένο στη Νέα Υόρκη, ότι είχε καταβροχθίσει με παρόμοιο τρόπο το «A La Recherche du Temps Perdu» του Marcel Proust («In Search του χαμένου χρόνου») για να θεραπεύσει την κατάθλιψή του ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Κορσική και ότι είχε μάθει σανσκριτικά ώστε να μπορεί να διαβάσει την ινδουιστική γραφή την Μπαγκαβάντ Γκίτα.

Η προσεκτική ανάγνωση της Gita από τον Oppenheimer του έδωσε το πιο διάσημο απόφθεγμα του. Σε μια συνέντευξη του NBC το 1965, θυμήθηκε τις σκέψεις του όταν είδε το σύννεφο μανιταριών από την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή ατομικής βόμβας:

«Ξέραμε ότι ο κόσμος δεν θα ήταν ο ίδιος. Μερικοί άνθρωποι γέλασαν, λίγοι έκλαιγαν, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν σιωπηλοί. Θυμήθηκα τη γραμμή από την ινδουιστική γραφή, την Μπαγκαβάντ Γκίτα. Ο Βισνού προσπαθεί να πείσει τον Πρίγκιπα ότι πρέπει να το κάνει το καθήκον του και, για να τον εντυπωσιάσει, παίρνει τη μορφή του με πολλά χέρια και λέει, «Τώρα, έγινα Θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων». Υποθέτω ότι όλοι το σκεφτήκαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο»».

7. Σε ηλικία 12 ετών τον προσκάλεσαν να δώσει μια διάλεξη στο Mineralogy Club της Νέας Υόρκης

Από την ηλικία των 7 ετών, ο Oppenheimer γοητεύτηκε με τους κρυστάλλους λόγω των δομών και των αλληλεπιδράσεών τους με το πολωμένο φως. Έγινε φανατικός συλλέκτης ορυκτών και χρησιμοποίησε την οικογενειακή του γραφομηχανή για να ξεκινήσει μακροσκελείς και λεπτομερείς αλληλογραφίες με τοπικούς γεωλόγους.

Χωρίς να γνωρίζει ότι έγραφε σε ένα 12χρονο, ένας γεωλόγος κάλεσε τον Oppenheimer να δώσει μια διάλεξη στο New York Minerology Club. Ο Οπενχάιμερ ήθελε ο πατέρας του να εξηγήσει στο κλαμπ ότι ο γιος του ήταν μόλις 12 ετών, αλλά ο πατέρας του ενθουσιάστηκε από το περιστατικό και τον παρότρυνε να πάει.

Το δωμάτιο των έκπληκτων γεωλόγων ξέσπασε σε γέλια με την αποκάλυψη ότι το αγόρι ήταν ο μυστήριος ανταποκριτής τους, αλλά σύντομα του έδωσαν ένα ξύλινο κουτί για να φτάσει στο αναλόγιο. Ο Οπενχάιμερ εκφώνησε την ομιλία του και καταχειροκροτήθηκε.

8. Ονόμασε την πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας προς τιμήν της νεκρής ερωμένης του

Ο Oppenheimer συνάντησε για πρώτη φορά την Jean Tatlock το 1936 και ξεκίνησε ένα παθιασμένο ειδύλλιο που συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του γάμου του με την Katherine Puening και τελείωσε με το θάνατο της Tatlock το 1944. Όταν η Tatlock και ο Oppenheimer συναντήθηκαν, η Tatlock ήταν ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και έπεισε τον Oppenheimer να κατευνάσει τις ανησυχίες του για τη φτώχεια, που έβλεπε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, κάνοντας δωρεά στο κόμμα.

Η φήμη του Οπενχάιμερ ως συμπαθούς του κομμουνισμού τράβηξε σύντομα την προσοχή του FBI, οι πράκτορες του οποίου άρχισαν να τον ακολουθούν εξαιρετικά στενά.

Το 1944, η Tatlock βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της από προφανή υπερβολική δόση ναρκωτικών. Υπέφερε για μεγάλο μέρος της ζωής της από έντονες κρίσεις κατάθλιψης και άφησε ένα ανυπόγραφο σημείωμα, έτσι ο θάνατός της κρίθηκε ως αυτοκτονία. Παρ’ όλα αυτά, οι θεωρίες συνωμοσίας -κάποιες που ισχυριζόταν ο αδερφός της- σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή των υπηρεσιών πληροφοριών στον θάνατό της αφθονούσαν.

Η Tatlock μύησε τον Oppenheimer στα ποιήματα του John Donne, του οποίου το έργο αγαπούσε. Αντλούσε από το ποίημα του Donne «Batter my heart, three-person’d God…» όταν έδωσε το κωδικό όνομα «Trinity» στην πρώτη δοκιμή μιας ατομικής βόμβας.

Η παρακολούθηση του Οπενχάιμερ και της Τάτλοκ από το FBI «αξιοποιήθηκε» εναντίον του κατά τη διάρκεια της δίκης του στην ακρόαση ασφαλείας της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας το 1954, όπου η σχέση τους αποκαλύφθηκε και χρησιμοποιήθηκε για να υποστηριχθεί ότι είχε ακόμη σχέσεις συμπάθειας προς τον κομμουνισμό και μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δίκη, η οποία κατέληξε στην ανάκληση της άδειας ασφαλείας του Οπενχάιμερ, τον απομάκρυνε από τη δημόσια ζωή – καθιστώντας τον ένα από τα πιο εξέχοντα θύματα του Μακαρθισμού.

Με πληροφορίες από Live Science

https://hellasjournal.com/2023/07/8-agries-istories-gia-ton-oppenheimer-i-tipsis-tou-gia-ti-vomva-i-kavgades-me-ton-trouman-ke-ton-ainstain-i-katathlipsi-ta-archea-sanskritika-o-kommounismos-ke-to-kinigi-apo-to-fbi-videos/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα