78 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΑ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

24/11/20 | 1 | 0 | 144 εμφανίσεις

Στις 25 Νοεμβρίου 1942 οι αντιστασιακές οργανώσεις ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, σε συνεργασία με Βρετανούς κομάντος, ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου, που φρουρούσαν ιταλικές και γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μία από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές ενέργειες εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης και έδωσε κουράγιο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Το 1982, με τον Νόμο 1285, η επέτειος της καθιερώθηκε ως ετήσιος πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Η Επιτροπή Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) θα τιμήσει συμβολικά – λόγω των υγειονομικών μέτρων – την κορυφαία αυτή αντιστασιακή ενέργεια την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 11 π.μ., καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στο πάρκο της Ν. Παραλίας , απέναντι από το Δημαρχείο.

Ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης, είναι ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας. Είναι αγώνας για την απόδοση Δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό, 75 χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    Χρήστος Βουλγάρης says:

    ΕΛΛΗΝΕΣ ενωμένοι…

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    15/1/21 | (0 σχόλια)
    Αλέξης Παπαχελάς Οι διερευνητικές συνομιλίες θα αρχίσουν σε μερικές ημέρες. Η Αγκυρα έχει ξεκαθαρίσει, με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια μπορεί, πως θα θελήσει να βάλει στην ατζέντα τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της ιδιοκτησίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας