32 άτομα σκοτώθηκαν απο τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότιο Γάζα. Εκκλήσεις για φυγή αμάχων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 and 

ΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ, Γάζα/ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, 18 Νοεμβρίου (Reuters) – Απο τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε οικιστικά τετράγωνα στη νότια Γάζα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι το Σάββατο, δήλωσαν γιατροί, αφού το Ισραήλ προειδοποίησε ξανά τους αμάχους να μετεγκατασταθούν καθώς ετοιμάζεται για μια επίθεση στη Χαμάς στα νότια του θύλακα αφού υποτάξει τον βορρά.

Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που διέφυγαν νότια από την ισραηλινή εισβολή στην πόλη της Γάζας να μετακινηθούν ξανά, μαζί με τους κατοίκους του Khan Younis, μιας πόλης με περισσότερους από 400.000 κατοίκους, επιδεινώνοντας μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση.

Το Ισραήλ υποσχέθηκε να εξολοθρεύσει την μαχητική ομάδα της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον αιφνιδιασμό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κατά τον οποίοι μαχητές της σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν 240 ομήρους στον θύλακα, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Από τότε, το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει μεγάλο μέρος της πόλης της Γάζας – τον αστικό πυρήνα του θύλακα – τον έχει μετατρέψει σε ερείπια, διέταξε την ερήμωση του βόρειου μισού της στενής λωρίδας και εκτόπισε περίπου τα δύο τρίτα των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας. Πολλοί από αυτούς που τράπηκαν σε φυγή φοβούνται ότι η έλλειψη στέγης μπορεί να γίνει μόνιμη.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αύξησαν τον αριθμό των θανάτων τους την Παρασκευή σε περισσότερους από 12.000, συμπεριλαμβανομένων 5.000 παιδιών. Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αυτά τα στοιχεία αξιόπιστα, αν και πλέον ενημερώνονται σπάνια λόγω της δυσκολίας συλλογής πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή σε δύο διαμερίσματα σε πολυώροφο τετράγωνο σε πολυσύχναστη κατοικημένη περιοχή του Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.

Ο Eyad Al-Zaeem είπε στο Reuters ότι έχασε τη θεία του, τα παιδιά της και τα εγγόνια της στην αεροπορική επιδρομή στο Khan Younis και ότι όλοι είχαν φύγει κατά την εκκένωση απο τη βόρεια Γάζα με εντολή του ισραηλινού στρατού για να πεθάνουν εκεί που ο στρατός τους είπε ότι θα μπορούσαν να είναι ασφαλείς.

“Όλοι τους μαρτύρησαν. Δεν είχαν καμία σχέση με την αντίσταση (Hamas)”, είπε ο Zaeem, στεκόμενος έξω από το νεκροτομείο στο Νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis, όπου ετέθησαν 26 πτώματα πριν μεταφερθούν από τους αγαπημένους τους στις ταφές. .

Λίγα χιλιόμετρα (μίλια) προς τα βόρεια, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ένα σπίτι βομβαρδίστηκε από αέρος στην πόλη Ντέιρ Αλ Μπαλάχ, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Σε δήλωση του ισραηλινού στρατού το Σάββατο δεν έγινε λόγος για τοποθεσίες αεροπορικών επιδρομών. Ανέφερε μόνο ότι τις τελευταίες 24 ώρες η αεροπορία της έπληξε δεκάδες στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων μαχητών, κέντρων διοίκησης, σημείων εκτόξευσης πυραύλων και εργοστασίων πυρομαχικών.

Ανώτερος βοηθός του πρωθυπουργού του Ισραήλ προέτρεψε την Παρασκευή τους Παλαιστίνιους πολίτες να μετακινηθούν μακριά από το Χαν Γιουνίς καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις θα έπρεπε να προχωρήσουν στην πόλη για να εκδιώξουν τους μαχητές της Χαμάς που σκάβουν σε υπόγειες σήραγγες και αποθήκες – υποδηλώνοντας ότι επίκειται ισραηλινή χερσαία επίθεση στο νότο.

Η εκκρεμής ισραηλινή προέλαση στη νότια Γάζα μπορεί να αποδειχθεί πιο περίπλοκη και πιο θανατηφόρα από ό,τι στο βορρά, ωστόσο, με τον άμαχο πληθυσμό να διογκώνεται από περίπου 400.000 εκτοπισμένους και να αναμένονται σκληρότερες μάχες με τους μαχητές να σκάβουν στην περιοχή Khan Younis, μια ισχυρή βάση του ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar. σύμφωνα με μια ανώτερη ισραηλινή πηγή και δύο πρώην ανώτατα στελέχη.

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ AL SHIFA
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ο ισραηλινός στρατός έδωσαν αντικρουόμενες αναφορές το Σάββατο σχετικά με τις εκκενώσεις ιατρικού προσωπικού, ασθενών και εκτοπισθέντων από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της βόρειας Γάζας, το οποίο ανέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.


Ένας Παλαιστίνιος μεταφέρει ένα παιδί καθώς αυτός και άλλοι φεύγουν από τη βόρεια Γάζα και κινούνται προς τα νότια, καθώς ισραηλινά τανκς κινούνται βαθύτερα στον θύλακα, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, 18 Νοεμβρίου 2023. REUTERS/Mohammed Salem Αποκτήστε δικαιώματα αδειοδότησης

Το Ισραήλ έκανε την Αλ Σίφα πρωταρχικό στόχο της χερσαίας προέλασής του με τον στρατό του να λέει ότι βρίσκεται πάνω από ένα τεράστιο καταφύγιο της Χαμάς. Το προσωπικό της Χαμάς και της Αλ Σίφα το αρνούνται, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο καθώς συνεχίζει να χτενίζει τις εγκαταστάσεις και να ανασκάπτει περιοχές αναζητώντας στοιχεία.

Η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα είπε ότι όλοι εκτός από περίπου 125 από τους 1.000-1.500 τραυματίες πολέμου ή άρρωστους ασθενείς, καθώς και 34 νεογέννητα μωρά μαζί με μόλις πέντε γιατρούς και μερικές νοσοκόμες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αλ Σίφα από τους Ισραηλινό στρατό.

“Η κατάσταση στο (Αλ Σίφα) είναι πολύ καταστροφική. Τώρα είναι χωρίς καύσιμα, χωρίς φαγητό, χωρίς φάρμακα, χωρίς νερό – αυτό σημαίνει ότι θα τους σκοτώσουν (τους ασθενείς)”, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, στο Ισραήλ. -κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν ότι όσοι εκκένωσαν την Αλ Σίφα αντιμετωπίζουν πεζοπορίες σε επικίνδυνους, βομβαρδισμένους δρόμους γεμάτους με πτώματα.

Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε τις δηλώσεις των παλαιστυινίων. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του στην Αλ Σίφα ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου να «επεκταθούν και να βοηθήσουν» σε περαιτέρω εθελοντικές εκκενώσεις μέσω «ασφαλούς οδού». Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι θα μπορούσαν να παραμείνουν για να υποστηρίξουν τους ασθενείς που είναι πολύ αδύναμοι για να φύγουν, ανέφερε.

Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα