Ανάλυση-κόλαφος από τις ΗΠΑ: Οι ιστορικοί πυλώνες της σχέσης Ουάσιγκτον και Άγκυρας έχουν καταρρεύσει, οι δύο χώρες βρίσκονταν ήδη σε διαδικασία αποσύνδεσης…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η αμερικανική έγκυρη ιστοσελίδα War on the Rocks σε άρθρο του γνωστού αναλυτή Aaron Stein τονίζει ότι o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πλέον βέβαιο ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας.

Σημειώνει ότι η νίκη του θα έχει βαθιές και προβλέψιμες επιπτώσεις στη σχέση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο χώρες βρίσκονταν ήδη σε διαδικασία αποσύνδεσης και η επανεκλογή του Ερντογάν θα επισπεύσει αυτή τη δεκαετή διαδικασία.

Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Τουρκία, οι ελίτ της πολιτικής και εθνικής ασφάλειας πιστεύουν ότι η άλλη χώρα δεν είναι ζωτικής σημασίας για την επιδίωξη των συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες και στις δύο χώρες πιστεύουν ότι η άλλη χώρα σαμποτάρει ενεργά τους περιφερειακούς στόχους και φιλοδοξίες τους. Ως αποτέλεσμα, η σχέση υποστηρίζεται τώρα απλώς από τη θεσμική αδράνεια και το πολύ πραγματικό γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι δεσμευμένες βάσει συνθηκών να υπερασπιστούν η μία την άλλη — ακόμα κι αν διαφωνούν για το τι θεωρούν από κοινού δέσμευση για να πολεμήσουν.

Η επικείμενη νίκη του Ερντογάν, σε συνδυασμό με την πολιτική δυναμική στη χώρα του, αποκαλύπτουν αυτό που ήταν εδώ και καιρό εμφανές: Οι δύο ιστορικοί πυλώνες της σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν καταρρεύσει. Η πρώτη και πιο βασική προτεραιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ ήταν η ενίσχυση της Τουρκίας. Η δεύτερη ήταν να εμβαθύνει την ένταξή της στη δυτική συμμαχία.

Αυτοί οι στόχοι εξηγούν γιατί η Ουάσιγκτον ήταν τόσο ένθερμος υποστηρικτής των προσπαθειών της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφενός, όσο και των προσπαθειών της να σκοτώσει Κούρδους μαχητές από την άλλη.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και οι δύο αυτοί πυλώνες έχουν γίνει περιοχές αμφισβήτησης. Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδιώκει όλο και περισσότερο να χρησιμοποιήσει τη σταθερά εδραιωμένη θέση της στο ΝΑΤΟ για να κάνει αντιπερισπασμό

Το πιο σημαντικό, ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν αρχίσει να βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εμπόδιο στην αμυντική αυτονομία και έχουν δεσμευτεί να σπάσουν την εξάρτηση της χώρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις αμυντικές εισαγωγές.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν – και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν στη Συρία – το τοπικό παράρτημα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο είναι η μαχητική ομάδα που η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα είχαν δεσμευτεί να πολεμήσουν από κοινού.

Παρά την αμείλικτη αισιοδοξία ορισμένων παρατηρητών, αυτή η δυναμική θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον. Μετά από κάθε εκλογές στην Τουρκία, ένα κλιμάκιο αναλυτών προβλέπει ότι ο Ερντογάν θα είναι μετριοπαθής.

Σύμφωνα με τη λογική, αναμένεται ότι ο Ερντογάν, έχοντας πενταετή θητεία, θα αναζητήσει δυτικά κονδύλια και επενδύσεις. Αυτό θα οδηγήσει φυσικά σε μετριασμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η Δύση, υποστηρίζουν ορισμένοι, θα πρέπει να κάνει τις δυτικές επενδύσεις ευκολότερες, ώστε να δώσει κίνητρο σε αυτή τη μετριοπάθεια.

Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Ο Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια. Έχει καλλιεργήσει και αναπτύξει ένα αντιδυτικό σχέδιο εντός του εκλογικού σώματος και, για σχεδόν δύο δεκαετίες, έχει ορίσει τα τουρκικά συμφέροντα σε αντίθεση με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Αυτό σημαίνει συνεχιζόμενη διαφωνία σχετικά με τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία, την επέκταση του ΝΑΤΟ και τη φύση των τουρκο-ρωσικών δεσμών.

Ο Ερντογάν έχει επωφεληθεί από δεκαετίες επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία έχει προγράμματα σχεδιασμένα για τη δημιουργία βασικών βημάτων, προκειμένου να ενισχύσει την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως επί το πλείστον, αυτές οι προσπάθειες έχουν στενό στρατηγικό νόημα για τη χώρα.

Ωστόσο, αυτές οι γραμμές τάσης μιλούν για την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία βλέπει τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είχε προγραμματίσει να αποκτήσει 100 μαχητικά F-35A, τα οποία προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν μαζί με εκσυγχρονισμένα F-16 και μια σειρά από εγχώριες μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο Joint Strike Fighter Program προήλθε από την ιστορία της συνεργασίας της χώρας με αμερικανικές αεροδιαστημικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του F-16, που χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου.

Μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα. Το αποτέλεσμα, βραχυπρόθεσμα, ήταν μια σοβαρή έλλειψη ανταλλακτικών για τις δυνάμεις της Άγκυρας που ήταν σε μεγάλο βαθμό εξοπλισμένες από την Αμερική.

Το εμπάργκο μισής δεκαετίας σκλήρυνε τις προσπάθειες των Τούρκων υπευθύνων χάραξης πολιτικής να αποκτήσουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, για να προστατεύσουν τη χώρα από τον οικονομικό καταναγκασμό.

Αυτή η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για την τουρκική αεροδιαστημική ανάπτυξη — και εξηγεί γιατί η Άγκυρα επιθυμούσε να συμμετάσχει στη διεθνή κοινοπραξία που κατασκεύαζε το F-35. Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο προγραμμάτων, ωστόσο, είναι σημαντική.

Στην περίπτωση του F-16, η συμφωνία για την παραγωγή εξαρτημάτων αεροσκαφών εντός της Τουρκίας προέκυψε από τους όρους που διαπραγματεύτηκε η Άγκυρα με την αμερικανική βιομηχανία ως όρο πώλησης. Στην περίπτωση του F-35, η Άγκυρα παρείχε μια αρχική επένδυση στην ανάπτυξη του αεροσκάφους, καθιστώντας την Τουρκία μέλος της πολυεθνικής κοινοπραξίας που σχεδίαζε και κατασκεύαζε το τζετ.

Αυτό σήμαινε ότι η τουρκική βιομηχανία θα μπορούσε να σχεδιάσει και να ενσωματώσει εγχώρια όπλα στο τζετ, ενώ παράλληλα είχε μια παρουσία σε τοπικές αμυντικές εταιρείες για την κατασκευή εξαρτημάτων για το αεροσκάφος.

Ως αποτέλεσμα, οι τουρκικές εταιρείες θα λάμβαναν άμεσα οικονομικά οφέλη και θα εδραίωναν την παρουσία τους στην αλυσίδα εφοδιασμού του αεροσκάφους.

Ένα μείγμα τουρκικού εθνικισμού και κακής λήψης αποφάσεων ανέτρεψε αυτό το πρόγραμμα. Το 2017, μετά από δεκαετίες αναποφασιστικότητας σχετικά με την αγορά αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, η Άγκυρα επέλεξε το ρωσικής κατασκευής S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας ανησυχούσαν ότι η συνεγκατάσταση ενός S-400 με το F-35 κινδύνευε να αποκαλύψει μυστικά σχετικά με τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους. Αυτά τα διπλά ζητήματα —κυρώσεις και ανησυχίες κατασκοπείας— οδήγησαν τελικά στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και στην απομάκρυνση των εγχώριων εταιρειών από την αλυσίδα εφοδιασμού του αεροσκάφους.

Η απομάκρυνση ανέτρεψε επίσης το σχέδιο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για μετάβαση από τον στόλο μαχητικών F-4 και την απόσυρση ορισμένων από τα παλαιότερα F-16 της χώρας.

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία το 2019, πέρα από τους S-400, οδήγησε σε ένα de facto εμπάργκο όπλων από το Κογκρέσο στις στρατιωτικές πωλήσεις. Η Άγκυρα είναι πλέον αναγκασμένη να παρατείνει τη ζωή των παλαιότερων F-16 της και έχει προσπαθήσει να αντικαταστήσει τα F-35 με μαχητικά εγχώριας παραγωγής. Το πρόγραμμα μαχητικών 5ης γενιάς της Τουρκίας ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, το πρώτο πρωτότυπο – που ονομάστηκε Kaan – αποκαλύφθηκε στο κοινό. Ο μεγάλος χρόνος από την έναρξη του προγράμματος έως την ολοκλήρωση του πρώτου πρωτοτύπου υποδηλώνει ότι οι τουρκικές εταιρείες δεν έχουν λύσει τα προβλήματα ταχύτητας παραγωγής που συνόδευσαν την ανάπτυξη άλλων σύγχρονων μαχητικών.

Το αναφερόμενο κόστος είναι συγκρίσιμο με το F-35 και η τελική ενσωμάτωση του αεροσκάφους στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2030.

Και όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω μιας αυτοπροκαλούμενης νομισματικής κρίσης, η οποία είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει μεγάλα, κρατικά χρηματοδοτούμενα έργα που είναι στενά συνδεδεμένα με τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου.

Ο κίνδυνος για την Άγκυρα, τώρα, είναι ότι εάν μεταβεί σε ένα μικρό, εγχώριο μαχητικό υψηλών προδιαγραφών, με μικρούς ρυθμούς παραγωγής, ο στόλος θα είναι αρκετά εύθραυστος.

Είναι απλώς αρκετά δύσκολο να επιτευχθούν αποτελεσματικές οικονομίες κλίμακας όταν, όπως αναμένεται, η συνολική παραγωγή μπορεί να είναι μόλις 100 σκάφη. Αυτό εξηγεί γιατί η Άγκυρα προσπάθησε να αντισταθμίσει τα στοιχήματά της και προσέγγισε τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αγοράσει αναβαθμισμένα F-16 και συστήματα εκσυγχρονισμού.

Επισήμως, η κυβέρνηση Biden υποστηρίζει την πώληση των τζετ. Ωστόσο, το Κογκρέσο είναι αντίθετο και έχει προσπαθήσει να συνδέσει την έγκριση της εξαγωγής με την τουρκική υποστήριξη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση Ερντογάν απορρίπτει αυτή τη σύνδεση, αλλά τελικά δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων των ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα, ο Ερντογάν έχει αρνηθεί να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις. Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, είναι ότι εν μέσω της μεγαλύτερης χερσαίας σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η επέκταση του ΝΑΤΟ εμποδίζεται από εθνικιστικές ιδιοτροπίες στην Τουρκία – και τις αμερικανικές προσπάθειες να αποσπάσουν παραχωρήσεις από μια εχθρική κυβέρνηση στην Άγκυρα.

Η προθυμία της Άγκυρας να υποτάξει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στα δικά της προβλήματα τρομοκρατίας είναι σαφής ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν θα ασκήσει εξωτερική πολιτική.

  • Ο νέος δεξιός συνασπισμός της Τουρκίας και η προσέγγιση με τη Ρωσία

Οι εθνικιστές της Τουρκίας είχαν άνοδο στις εκλογές του Μαΐου. Όπως υποστήριξε ο Nick Danforth σε ένα πρόσφατο podcast του War on the Rocks, η Τουρκία είναι μια εθνικιστική χώρα, με ένα πλήθος εθνικιστικών κομμάτων που ανταγωνίζονται για τμήματα του εκλογικού σώματος.

Σε αυτές τις τελευταίες εκλογές, τα εκλογικά κίνητρα του Ερντογάν ευθυγραμμίζονται στενά με τους εθνικούς και θρησκευτικούς εθνικιστές της Τουρκίας. Ενώ εξακολουθεί να είναι ο πιο επιτυχημένος πολιτικός της Τουρκίας, ο Ερντογάν δείχνει ξεκάθαρα σημάδια πολιτικής παρακμής.

Τώρα κυβερνά τη χώρα σε συνασπισμό με κόμματα που θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ως εχθρούς. Ο Ερντογάν, επίσης, προσπάθησε εδώ και καιρό να δημιουργήσει μια έντονη αντίθεση μεταξύ του εαυτού του και των αντιπάλων του σε αυτό το μέτωπο: επέκρινε τη σκληρή ρητορική του κύριου αντιπάλου του σχετικά με τη ρωσική εκλογική παρέμβαση και τους κατηγόρησε ότι προσπαθούν να υποτάξουν την πολιτική της Τουρκίας για τη Ρωσία στην Ουάσιγκτον.

Ο Ερντογάν, αντίθετα, θα διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα υποστήριζει τις κυρώσεις και θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τη Μόσχα σε θέματα που κυμαίνονται από τη γεωργία μέχρι την ενέργεια και τον τουρισμό. Η τουρκική πολιτική από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρα μερκαντιλιστική.

Η Τουρκία επωφελείται από το ρωσικό εμπόριο, την εισροή ξένων νομισμάτων τόσο από την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και από τους Ρώσους πολίτες, μαζί με το σκληρό νόμισμα που λαμβάνουν οι τουρκικές εταιρείες από την πώληση όπλων στην Ουκρανία

. Επισήμως, η Τουρκία απορρίπτει τη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, η Άγκυρα έχει επίσης επιδιώξει να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών, και ένας μεσολαβητής, φυσικά, είναι ουδέτερος.

Η Άγκυρα, ως εκ τούτου, αποφάσισε να είναι ουδέτερη σε αυτή τη σύγκρουση, παρόλο που οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στην Ουκρανία —δωρεάν— τον εξοπλισμό που απαιτείται για να αμυνθεί. Αυτή η πολιτική έχει νόημα για την Τουρκία. Απλώς δεν συνάδει με τα συμφέροντα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με τον Ερντογάν σε μικρή απόσταση από μια άλλη νίκη, οι εξωτερικοί παρατηρητές πρέπει να αποδεχτούν ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα πολιτικό ή οικονομικό κίνητρο να αλλάξει πορεία.

Οι κυβερνητικές ελίτ της Τουρκίας πλαισιώνουν την πολιτική της χώρας για τη Ρωσία σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και εκτιμούν τις σχέσεις με τη Μόσχα. Αυτή η προσέγγιση δεν θα αποκλείσει ποτέ την Άγκυρα από το να πουλάει όπλα στην Ουκρανία ή ακόμη και να συνεργάζεται με ουκρανικές εταιρείες σε τουρκικά αμυντικά έργα.

Αλλά η Ουάσιγκτον αφιερώνει τώρα πόρους για να διασφαλίσει ότι η Τουρκία – σύμμαχος του ΝΑΤΟ – δεν θα αναδειχθεί σε σημαντικό κόμβο για τη ρωσική παράνομη χρηματοδότηση και την αποφυγή κυρώσεων.

  • Μια πιρουέτα, όχι ένας άξονας στήριξης

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη βρίσκονται σε παρακμή και ότι η Τουρκία δεν πρέπει να υποτάξει τα συμφέροντά της στους ιστορικούς συμμάχους της. Τώρα, καθώς η κυβέρνησή του επιδιώκει να εφαρμόσει μια εξωτερική πολιτική «πρώτα η Τουρκία» (Turkey-first), έχει ορίσει ρητά αυτή την προσπάθεια ωσάν να βρίσκεται σε ένταση με τις περιφερειακές και παγκόσμιες πολιτικές των ΗΠΑ.

Καθώς η δεξιά πτέρυγα της Τουρκίας έχει ανέβει και εδραιώνει την κυριαρχία της, αυτές οι αντιθέσεις οξύνθηκαν και μεγεθύνθηκαν για εκλογικό κέρδος. Ως αποτέλεσμα, κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει κάποια σημαντική αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική μετά τις 28 Μαΐου. Η Άγκυρα θα είναι μερκαντιλιστική, εσωστρεφής και υπάκουη στις πολιτικές ιδιοτροπίες μιας εθνικιστικής ελίτ, εχθρικής προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η κυβέρνηση θα επιδιώξει τα συμφέροντά της μέσω της προσέγγισης με τη Ρωσία και της περαιτέρω πίεσης στη Σουηδία. Μπορεί να υπάρχει περιθώριο για κάποιο συμβιβασμό, που ίσως θα οδηγήσει σε συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την εξαγωγή των F-16.

Αλλά οι ευρύτερες γραμμές τάσης είναι σαφείς. Οι πυλώνες που εδραίωσαν τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου έχουν καταρρεύσει. Η Άγκυρα δεν θέλει πλέον να εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άμυνά της.

Η Ευρώπη και η Τουρκία δεν έχουν προοπτική στενότερης ολοκλήρωσης στην ήπειρο. Ελλείψει αυτού του κοινού στρατηγικού οράματος, οι σχέσεις χάνονται, καθιστώντας τις εξ ολοκλήρου συναλλακτικές και εξαρτημένες από τις προοπτικές του πιο σημαντικού ηγέτη της Τουρκίας: του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει κάθε κίνητρο —από πολιτικό έως προσωπικό— να συνεχίσει να κυβερνά την τουρκική εξωτερική πολιτική όπως έκανε εδώ και χρόνια. Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι έρχονται μεγάλες αλλαγές ή ότι τα ζητήματα, που έχουν επιδεινωθεί, θα επιλυθούν ως εκ θαύματος, όταν ο Ερντογάν κερδίσει την τρίτη θητεία του στην εξουσία.

ΠΗΓΗ: War on the Rocks – Aaron Stein – με τίτλο A Pirouette, Not A Pivot

https://hellasjournal.com/2023/05/analisi-kolafos-apo-tis-ipa-i-istoriki-pilones-tis-schesis-ouasigkton-ke-agkiras-echoun-katarrefsi-i-dio-chores-vriskontan-idi-se-diadikasia-aposindesis/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα