Υπέκυψε στα τραύματά του

(Ανανέωση, αρχική δημοσίευση 06:21): Υπέκυψε στα τραύματά του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο οποίος νωρίς το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) πυροβολήθηκε πισώπλατα από έναν ένοπλο άνδρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην πόλη Νάρα.

Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα είχε δηλώσει ότι ο προκάτοχός του βρισκόταν σε «πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση» μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του και είχε χαρακτηρίσει την απόπειρα κατά της ζωής του «βάρβαρη ενέργεια».

Ο 67χρονος Σίνζο Αμπε, ο πρώην Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο μακροβιότερος της χώρας, έδινε προεκλογική ομιλία, στη μέση του δρόμου, στην πόλη Νάρα, ενόψει των εκλογών για την Ανω Βουλή την ερχόμενη Κυριακή.

Σε κάποια στιγμή πλησίασε από πίσω του ένας άνδρας, κρατώντας ένα αυτοσχέδιο όπλο και τον πυροβόλησε δύο φορές πισώπλατα, μια στο ύψος της καρδιάς και μια στο λαιμό.

Ο Αμπε κατέρρευσε. Οι άνθρωποι της ασφάλειάς του και οι άνθρωποι που τον συνόδευαν έσπευσαν από πάνω του ενώ προσπαθούσαν να του κάνουν και καρδιαγγειακή αναζωογόνηση.

Όπως αναφέρει το CNN, η απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού υπό το φως της ημέρας, σε μία χώρα που διαθέτει τους αυστηρότερους κανόνες στον κόσμο για την οπλοκατοχή έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμό.

Ο δράστης

Κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Fuji, ο δράστης που συνελήφθη είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και το τουφέκι με το οποίο άνοιξε πυρ εναντίον του Σίνζο Άμπε ήταν χειροποίητο.

Ο 42χρονος δράστης Τετσούγια Γιαμαγκάμι μόνιμος κάτοικος της Νάρα, τον πυροβόλησε δύο φορές πισώπλατα στο λαιμό με ένα αυτοσχέδιο όπλο γιατί ήταν απλά δυσαρεστημένος με την πολιτική του δράση.

Ο Σίνζο Άμπε, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, δε απουσίαζε από την πολιτική ζωή της χώρας. Όπως αναφέρει το CNN, μπορεί να παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Ιαπωνίας το 2020, επικαλούμενος λόγους υγείας, ωστόσο παρέμεινε πολιτικά ενεργός.

Βίντεο απεικονίζει την στιγμή που ο Ιάπωνας πρώην πρωθυπουργός δέχεται τους πυροβολισμούς.

 

 

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, επιστρέφει εσπευσμένα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία, μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του προκατόχου του – νυν βουλευτή του κόμματός του – Σίνζο Άμπε, μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία, ο Ραμ Εμάνιουελ, εξέφρασε σήμερα «θλίψη», προσθέτοντας πως τον «σόκαρε» η επίθεση ενόπλου εναντίον του ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας.

«Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την επίθεση με σφαίρες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Άμπε Σίνζο. Ο Άμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται να είναι καλά ο Άμπε-σαν, η οικογένειά του και ο ιαπωνικός λαός», ανέφερε ο κ. Εμάνιουελ σε ανακοίνωση Τύπου.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/iaponia-pyrovolisan-ton-proin-iapona-prothypourgo-sinzo-ampe-eno-edine-omilia/