Ενεργειακή κρίση: Η κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα στήριξης πριν τη Σύνοδο Κορυφής -Σχεδιάζουν πλαφόν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο / Φωτογραφία: INTIME
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
29/04/2022  09:09
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την διαμόρφωση του τελικού κυβερνητικού σχεδίου αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Στην κυβέρνηση φέρονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς η πίεση από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι ασφυκτική. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες χθες το απόγευμα τις παραμέτρους του σχεδίου συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ενέργειας, ενώ επί τάπητος τέθηκε και η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά -Πώς θα διαμορφώνεται η τιμή για τους καταναλωτές
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπεται η επιβολή ανώτατων ορίων αποζημίωσης στις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φυσικό αέριο, ΑΠΕ, λιγνίτης, υδροηλεκτρικά). Στην ουσία θα υπάρξει ένα πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών σε αυτά που ίσχυαν πριν την εκτόξευση των τιμών στα σημερινά επίπεδα. Η διαμόρφωση ανώτατης τιμής στα 100 ευρώ/MWh στην χονδρική τιμή για παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα περιορίσει αντίστοιχα και την ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική κρατώντας χαμηλά τα τιμολόγια. Εφόσον προκριθεί η λύση αυτή, τότε η τιμή για το σύνολο των καταναλωτών θα διαμορφωθεί σε περίπου 0,16 ευρώ/kWh.

Η κρίσιμη παράμετρος για τις παρεμβάσεις
Η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο οδηγεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα, ακόμα και με αναδρομική ισχύ, τουλάχιστον μέρος του σχεδίου για την συγκράτηση των τιμών. Κυβερνητικά στελέχη προσδιορίζουν τις ανακοινώσεις για το δεύτερο 10ήμερο του Μαΐου, τουλάχιστον για το σκέλος των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων και στη συνέχεια να αναμένουν και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Δεν αποκλείεται σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει και ένα μεικτό σύστημα επιδοτήσεων και παρέμβασης στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Η κρίσιμη παράμετρος είναι η χρηματοδότηση της σχεδιαζόμενης παρέμβασης. Τον γρίφο καλούνται να λύσουν τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών καθώς θα απαιτηθούν κεφάλαια τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για να τους επόμενους μήνες. Ο δανεισμός αποτελεί επιλογή αρκεί τα κονδύλια αυτά να μην επιβαρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, κάτι που απαιτεί ευρωπαϊκή απόφαση.

Τι θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και στην έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας την Δευτέρα. Βέβαια, το θέμα που θα κυριαρχήσει είναι η στάση των κρατών μελών απέναντι στον εκβιασμό της Ρωσίας για πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια. Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην διαταραχθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να χαρακτηρίζει «τεχνικό ζήτημα πληρωμής» την μετατροπή των ευρώ σε  ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία καθώς «με ευρώ πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε».

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα