«Στείλαμε και επιστολή για τα F-16»

Πρόσκληση από τον Άντονι Μπλίνκεν να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι κινήσεις τελικά της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη δείχνουν να μετατρέπουν την Τουρκία τελικά σε μεγάλο διεθνή παράγοντα. Τα συνεχή “ναι” του Μαξίμου ε κάθε γεωπολιτικό κέλευσμα δίνει την εντύπωση στις ΗΠΑ για το “σίγουρο” κράτος και κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στρέφει την προσοχή στην Άγκυρα προτιθέμενο να συγχωρήσει ακόμα και ζητήματα που ήταν κόκκινο πανί.

Η πρόσκληση έγινε για τις 18 Μαΐου, κι ενώ ΗΠΑ και Τουρκία, που είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα προσπάθεια για τη βελτίωση και ενδυνάμωση των σχέσεων τους, που έχουν επί μακρόν διαταραχθεί.

Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι προχωρούν καλά οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 και εξοπλιστικά συστήματα για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει τις αναφορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε στο Κογκρέσο μια επιστολή όπου αναφέρει ότι η πώληση αυτή εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και το ΝΑΤΟ (παρά τα όσα λέγονταν για την προμήθεια των S-400).

Η Άγκυρα είχε προηγουμένως παραγγείλει περισσότερα από 100 αμερικανικά αεροσκάφη F-35, αλλά η Ουάσιγκτον αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμα εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400. Η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή άδικη και είχε απαιτήσει την επιστροφή των 1,4 δισ. δολαρίων που είχε καταβάλει. Σημειώνεται ότι η Lockheed Martin κατασκευάζει τα F-35 και τα F-16.

Μάλιστα στις 10 Μαρτίου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του πως έχει έρθει η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις στην τουρκική βιομηχανία. Παράλληλα είχε προσθέσει πως η Τουρκία αναμένει το αίτημά της για την αγορά των F-16 να ικανοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Το περιεχόμενο της επιστολής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιεύθηκε πρώτα από το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από την αξιωματούχο της υπηρεσίας Ναζ Ντουράκογλου. Η Ντουράκογλου, που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ από Τούρκους γονείς, αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας και τους αμυντικούς δεσμούς της με την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό μέσο για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή».

Παρά το γεγονός ότι η επιστολή δεν  παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, επισημαίνει ότι οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αποτελούν «ένα σημαντικό τίμημα που έχει πληρωθεί».

«Η διοίκηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα για την ενότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», τονίζεται ακόμη. «Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει ενημέρωση στο Κογκρέσο, εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει», επισημαίνει ακόμη η επιστολή.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/stin-ouasigkton-o-m-tsavousoglou-meta-apo-tin-prosklisi-tou-a-mplinken-gia-na-endynamosoume-tis-sxeseis-mas/