Αλαλούμ με το εμβόλιο της AstraΖeneca στη Γερμανία

31/3/21 | 0 | 0 | 207 εμφανίσεις

Υπό την πίεση των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν κυρίως σε γυναίκες, το παρασκεύασμα της AstraZeneca θα εμβολιάζεται πλέον μόνο σε άτομα άνω των 60.

Πολλά τα ανοιχτά ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca

Μόνο με αλαλούμ μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη Γερμανία. Ποτέ δεν ξέρεις με βεβαιότητα ποιον ωφελεί και ποιον βλάπτει. Χθες η Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) συνέστησε τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο μόνο σε άτομα άνω των 60. Το βράδυ σε έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν με τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων αποφασίστηκε η υιοθέτηση της σύστασης. Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε αυτό το βήμα τα κρατίδια Βερολίνο-Βρανδεμβούργο και Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία καθώς και ο δήμος Μονάχου που είχαν θορυβηθεί από τις 31 περιπτώσεις εγκεφαλικών θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό. Εκτός από δύο άνδρες, οι θρομβώσεις παρατηρήθηκαν αποκλειστικά σε γυναίκες 20-63 ετών, ενώ 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Paul-Ehrlich θρομβοεμβολικές παρενέργειες διαπιστώθηκαν 4 με 16 μέρες μετά τον εμβολιασμό κυρίως σε άτομα κάτω των 60.

Θυμίζουμε ότι τέλη Ιανουαρίου η Επιτροπή Εμβολιασμού είχε εκδώσει σύσταση για εμβολιασμό με το παρασκεύασμα της AstraZeneca ατόμων μόνο από 18 μέχρι 64 ετών επειδή, όπως υποστηρίζονταν τότε, δεν είχε αποδειχθεί επαρκώς η αποδοτικότητά του στους ηλικιωμένους. Πρόσφατα, μέσα Μαρτίου μετά από πολυήμερη διακοπή των εμβολισμών με AstraZeneca λόγω παρόμοιων αμφιβολιών αποφασίστηκε μετά τη διεξαγωγή νέων ελέγχων, η συνέχιση των εμβολιασμών.

Η αξιοπιστία στο εμβόλιο έχει κλονιστεί

Η καγκελάριος ΜέρκελΜέρκελ: «θα εμβολιαστώ ακόμα και με το εμβόλιο της AstraZeneca»

Δεν εκπλήσσει συνεπώς κανέναν ότι η αξιοπιστία του εμβολιασμού έχει κλονιστεί στη Γερμανία. Προφανώς για αυτό το λόγο η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε χθες μετά από επαφές με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ότι «όταν έρθει η σειρά μου θα εμβολιαστώ, ακόμα και με το εμβόλιο της AstraZeneca». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι μεγάλη τύχη ότι υπάρχουν διάφορα εμβόλια στη διάθεσή μας».

Για όλους εκείνους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, η Επιτροπή Εμβολιασμού ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλη Απριλίου θα εκδώσει νέα σύσταση. Μετά από κοινή απόφαση ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων όσοι είναι κάτω των 60 και έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη πρώτη δόση της AstraΖeneca έχουν τη δυνατότητα να λάβουν και τη δεύτερη αφού πρώτα όμως συμβουλευθούν το γιατρό τους. Σύμφωνα με το επιδημιολογικό ινστιτούτο Robert Koch 2,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraΖeneca και μόλις 767 άτομα τη δεύτερη.

Το 11% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί μια φορά

Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία2,7 εκ. Γερμανοί εμβολιάστηκαν με AstraZeneca

Χθες ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έδωσε στη δημοσιότητα τα τελευταία συνολικά στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στη Γερμανία. Με ανάρτησή του στο twitter ο γερμανός υπουργός σημείωσε ότι το 11% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 9,2 εκατομμύρια πολίτες. Τη  δεύτερη δόση έχουν κάνει σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία. Σχεδόν 10 εκατομμύρια εμβόλια έχουν γίνει με BioNTech-Pfizer, 2,7 εκατομμύρια με AstraZeneca και 600 χιλιάδες με Moderna.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, Handelsblatt)

DW

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    12/5/21 | (3 σχόλια)
    Διαβάστε προσεκτικά το παραπάνω κείμενο. Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει την διδασκαλία Μακεδονικής Γλώσσας και καταχωρεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου πολιτισμού την σχετική αίτηση. Η επωνυμία της Κίνησης: Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας "ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ"! Υπο μία έννοια, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας