Η Νταϊάνα, ο Χάρι και η Μέγκαν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στο απόγειο των εντάσεων μεταξύ του πρίγκιπα Χάρι, της συζύγου του Μέγκαν και του Παλατιού, η ομοιότητα με το δράμα της Νταϊάνας πριν από περίπου 25 χρόνια είναι καταπληκτική.

    
Oprah Winfrey im Interview mit Meghan und Harry

Ο Πρίγκιπας Χάρι τόνιζε ξανά και ξανά τους τελευταίους μήνες αλλά και χρόνια μια πρόταση. Την ανέφερε και στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη του στην Όπρα Γουίνφρι: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται». Εννοούσε με αυτό τη μοίρα της μητέρας του. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα πέθανε το 1997 σε ένα τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι προσπαθώντας να ξεφύγει από τους παπαράτσι. Όλος ο κόσμος έκλαψε τότε για τη “βασίλισσα της καρδιάς”. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν (39) δίνουν εδώ και χρόνια μια σκληρή μάχη ενάντια στα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Τώρα δίνουν όμως και μια μάχη ενάντια στο Παλάτι.

Η ρήξη και της Νταϊάνα με το Παλάτι ήρθε μέσω μιας συνέντευξης στο BBC Panorama τον Νοέμβριο του 1995, την οποία είδαν περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι. Είχε χωρίσει αλλά δεν είχε πάρει ακόμη διαζύγιο από τον Πρίγκηπα Κάρολο και περιέγραφε πώς η βασιλική οικογένεια της ασκούσε πιέσεις και πώς μετά το χωρισμό την διέβαλλε εξαιτίας και της μεγάλης δημοφιλίας της. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως σε «αυτό το γάμο είμαστε τρεις» υπονοώντας την Καμίλα, επί χρόνια ερωμένη του Καρόλου και εν τω μεταξύ νόμιμη συζυγό του.

Υπαινιγμοί για την Μέγκαν

O Χάρι και η ΜέγκανO Χάρι και η Μέγκαν

Τα πρώτα αποσπάσματα από τη συνέντευξη στην Όπρα, με τον Χάρι και την Μέγκαν, δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για εξίσου εκρηκτικές αποκαλύψεις. Οι ισχυρισμοί είναι παρόμοιοι. Η Μέγκαν δήλωσε στο CBS: «Δεν ξέρω πώς περιμένετε από εμάς ότι και αυτή τη φορά θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να σιωπούμε όταν η εταιρεία (εννοεί τη βασιλική οικογένεια) παίζει ενεργό ρόλο στα ψεύδη εναντίον μας».

Δεν είναι πάντως σαφές αν αυτές οι δηλώσεις σχετίζονται με ισχυρισμούς για εκφοβισμό υπαλλήλων του Παλατιού που συχνά ακουγόταν εις βάρος της Μέγκαν. Δεν φαίνεται πάντως να είναι σύμπτωση ότι οι Times όλη αυτή την εβδομάδα αναφέρονταν σε πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς που διέρρευσαν από το Παλάτι, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για να εξακριβωθεί εάν η Μέγκαν όντως προέβη σε εργασιακό εκφοβισμό.

Σε ένα άλλο σημείο η Μέγκαν περιγράφει την απομάκρυνση από τη βασιλική οικογένεια ως μια απελευθερωτική εμπειρία. «Έχουμε τη δυνατότητα πλέον να παίρνουμε δικές μας αποφάσεις», δήλωσε, σε απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή. Δεν συνέβαινε το ίδιο όταν ήταν στενό μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ο Χάρι συγκρίνει την κατάστασή του με αυτήν της μητέρας του: «Είμαι απλώς ανακουφισμένος και χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και σου μιλάω με τη γυναίκα μου στο πλευρό μου», λέει στη συνέντευξη και λίγο παρακάτω συμπληρώνει: «Επειδή δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν γι ‘αυτήν (Νταϊάνα) να το περνάει όλο αυτό μόνη της». Όπως και η Νταϊάνα, έτσι και ο Χάρι και η Μέγκαν αποξενώθηκαν από τη βασιλική οικογένεια.

Ομοιότητες αλλά και διαφορές με την Νταϊάνα

H Πριγκίπισσα Νταϊάνα H Πριγκίπισσα Νταϊάνα

Πριν από ένα χρόνο, οι δύο τους ανακοίνωσαν ότι θα φύγουν από την οικογένεια και θα γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι. Θα συνέχιζαν ωστόσο να είναι στην υπηρεσία της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ. Δεν συνέβη όμως αυτό. Μετά από έντονη διαμάχη με τη Βασίλισσα εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια, παραιτήθηκαν από τους επίσημους βασιλικούς τίτλους και αποκλείστηκαν από δραστηριότητες για το βρετανικό στέμμα. Ένα χρόνο αργότερα αποφασίστηκε επίσημα πως δεν θα υπάρξει πλέον επιστροφή στη βασιλική οικογένεια.

Μια άλλη ομοιότητα με την Νταϊάνα είναι το ψυχολογικό βάρος. Η Νταϊάνα υπέφερε από πίεση εξαιτίας των καθηκόντων της και αισθανόταν ανεπαρκής. Παρουσίασε σημάδια βουλιμίας και αυτοτραυματική συμπεριφορά. Ο Χάρι παραδέχθηκε κάποτε στην εφημερίδα Telegraph ότι έφθασε αρκετές φορές πολύ κοντά σε μια πλήρη κατάρρευση.

Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Η Νταϊάνα ήταν το αδιαμφισβήτητο αστέρι της βασιλικής οικογένειας και το θύμα στον αποτυχημένο γάμο με τον Κάρολο. Η δημοτικότητα του Χάρι και της Μέγκαν, από την άλλη πλευρά, έπεσε πολύ. Η Καμίλα μάλιστα  είναι πλέον πιο δημοφιλής στους Βρετανούς από τη Μέγκαν.

Η πλήρης συνέντευξη θα μεταδοθεί στην αμερικανική τηλεόραση την Κυριακή και στη Γερμανία τη Δευτέρα στο RTL και στο VOX.

Κρίστοφ Μάγερ (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα