H Ρωσία συνεχίζει να καταρρίπτει τουρκικά drone πάνω από το Αρτσάχ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

By STEPHEN BRYEN

Το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου είναι γνωστό ως “Belladonna”, ένα δηλητηριώδες φυτό που παίρνει το όνομά του από τις αναγεννησιακές γυναίκες που χρησιμοποίησαν το εκχύλισμά του για να διαστείλουν τις κόρες των ματιών των μαθητών τους, κάνοντάς τους φαινομενικά πιο ελκυστικούς.

Ενώ η Belladonna μεταφράζεται σε «όμφη γυναίκα» στα αγγλικά, στα ρωσικά έχει μια δεύτερη έννοια: είναι το όνομα ενός ρωσικού συστήματος ηλεκτρονικού μπλοκαρίσματος που πιστώνεται τώρα ότι χτύπησε τουλάχιστον εννέα τουρκικά ένοπλα αεροσκάφη Bayraktar που χρησιμοποίησε το Αζερμπαϊτζάν για να στοχεύσει την Αρμενία. Εάν αληθεύει – και κανείς δεν το αρνήθηκε – το σύστημα λειτουργεί τώρα γύρω από την ευαίσθητη ρωσική στρατιωτική βάση στο Gyumri της Αρμενίας, μακριά από την περιοχή σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Στα ρωσικά, η Belladonna είναι γνωστή ως «Krasukha». Το σύστημα μπλοκαρίσματος Krasukha μεταφέρθηκε στην Αρμενία για να αντιμετωπίσει την επιτυχή χρήση και των δύο ένοπλων αεροσκαφών όπως το Bayraktar και των αεροσκαφών αυτοκτονίας, όπως το ισραηλινό πυροβόλο όπλο που ήταν γνωστό ως Harop. Οι Τούρκοι έχουν διαφημίσει έντονα την επιτυχία του Bayraktar σε τρία θέατρα – τη Συρία, τη Λιβύη και τώρα στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν κυκλοφορήσει πολλά «βίντεο δολοφονιών» του drone που ανατινάζουν τεθωρακισμένα και φορτηγά σκοτώνοντας πολλούς στρατιώτες κατά την διαδικασία.Το Bayraktar είναι ένα αρκετά συμβατικό οπλισμένο drone που πλοηγείται στην περιοχή-στόχο χρησιμοποιώντας GPS. Το σύστημα πολυφασματικής κάμερας Wescam MX-15D του drone κατασκευάζεται στον Καναδά, ενώ ο κινητήρας BRP-Rotax που παράγει περίπου 100 ίππους παράγεται στην Αυστρία.

Ο Καναδάς έχει σταματήσει την πώληση του συστήματος κάμερας Wescam στην Τουρκία λόγω της χρήσης του σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αλλά ο Καναδάς σιωπά σχετικά με τις εξαγωγές κινητήρων Rotax, αν και η αυστριακή εταιρεία ανήκει στην bombardier του Καναδά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν και άλλα μέρη του Bayraktar που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

Το Krasukha είναι ένας ευρυζωνικός πολυλειτουργικός σταθμός παρεμβολών που κατασκευάζεται από την kret («ραδιο ηλεκτρονικές τεχνολογίες ειδοποίησης»), μέρος του ομίλου Rostec. Από το 2014, η εταιρεία βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία και στην Κριμαία.

Η KRET αποτελείται από περισσότερες από 70 εταιρείες-μέλη στον τομέα της ηλεκτρονικής, κατανεμημένες σε όλη τη Ρωσία, ενώ η ίδια η KRET λειτουργεί ως κατασκευαστική εταιρεία χαρτοφυλακίου με περίπου 50.000 υπαλλήλους.

Το Krakushka σχεδιάστηκε κυρίως για να προστατεύει περιοχές μέσα και γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας, όπου ο ισχυρός πομπός του μπορεί να αδειάσει τα αερομεταφερόμενα ραντάρ. Οι Ρώσοι, ωστόσο, έχουν επίσης βρει το krakuska χρήσιμο για την εξουδετέρωση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Krakushka χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στην υπεράσπιση της Αεροπορικής Βάσης Hmeymim στη Συρία που δέχθηκε επίθεση από οπλισμένα drone swarms. Μια προηγούμενη επίθεση από τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές στη βάση, καταστρέφοντας ορισμένα αεροσκάφη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους Ρώσους σχετικά με την ασφάλεια της βάσης Hmeymim.

Σε τέτοιο βαθμό, στην πραγματικότητα, που το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έφερε πίσω μερικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που συνετρίβησαν και παραπονέθηκε πικρά για την εξάπλωση της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή.

Οι Ρώσοι μπορεί επίσης να παραπονέθηκαν για την Κίνα, η οποία προμήθευσε τις μηχανές, τις κάμερες και τους δέκτες GPS και τα ραδιόφωνα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν από το ISIS. Αλλά, φυσικά, δεν ήθελαν να προκαλέσουν προβλήματα με τον σύμμαχό τους στο Πεκίνο.

Ο ρωσικός Τύπος ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar καταρρίφθηκαν στις ή περίπου στις 19 Οκτωβρίου. Μερικές φωτογραφίες από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που συνετρίβησαν έχουν κυκλοφορήσει από την Αρμενία και έχουν εμφανιστεί στον ρωσικό Τύπο, κυρίως στο Avia.pro.

Η έκδοση του Krakushka που χρησιμοποιείται στην Αρμενία είναι το τελευταίο μοντέλο Krakushka-4. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε φορτηγό, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για την υπεράσπιση ρωσικών βάσεων. Όπως είναι γνωστό, δεν χρησιμοποιείται από τις αρμενικές δυνάμεις, ούτε αναπτύσσεται στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Φαίνεται ότι το drone Bayraktar δεν έχει δυνατότητα “επιστροφής στο σπίτι” εάν χάσει την επαφή με το σταθμό βάσης του και εάν τα σήματα GPS είναι μπλοκαρισμένα. Τα περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με την ικανότητα να επιστρέψουν στα οικιακά τους συστήματα βασίζονται στο GPS για να το πράξουν.

Οι Ρώσοι έχουν καταστήσει σαφές ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο γύρω από τη στρατιωτική βάση Gyumri, η οποία βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα και περίπου 487 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη μεγάλη βάση του Αζερμπαϊτζάν στη Γκάντζα.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: asiatimes

H Ρωσία συνεχίζει να καταρρίπτει τουρκικά drone πάνω από το Αρτσάχ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα