Δίκη Χρυσής Αυγής: 13 έτη κάθειρξη για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής η πρόταση της εισαγγελέως

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ανακοινώθηκε πριν από λίγο η πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου για τις ποινές των στελεχών του κόμματος της Χρυσής Αυγής, για τον Γιώργο Ρουπακιά και τους εμπλεκόμενους μαζί με αυτόν στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Προτείνεται:

Ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οκτώ χρόνια στους άμεσα συνεργούς.

13 χρόνια στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση «εγκληματικής οργάνωσης» και 7 χρόνια σε όσους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά για συμμετοχή στην «εγκληματική οργάνωση».

Έτσι λοιπόν, Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Ματθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Παππάς, Γερμενής και ο Λαγός, εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως θα οδηγηθούν στη φυλακή για να εκτίσουν 13 χρόνια. Το μέγιστο της προβλεπόμενης ποινής είναι τα 15 έτη.

Ποινή κάθειρξης 5 ετών εισηγήθηκε η εισαγγελέας για όσους καταδικασθέντες για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης που έλαβαν ελαφρυντικό. Ανάμεσά τους οι Μίχος, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος.

Το δικαστήριο χθες έκρινε πως δεν δικαιούται την αναγνώριση ελαφρυντικού η συντριπτική πλειοψηφία των ενόχων για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δείχνοντας το δρόμο για την επιβολή των βαρύτερων ποινών στον «σκληρό» ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Αναλυτικά οι ποινές που προτείνονται είναι:

13 χρόνια για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Ματθαιόπουλο, Παναγιώταρο, Παππά, Γερμενή και ο Λαγό.

5 χρόνια για τους 4 πρώην βουλευτές Μίχο, Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Αρβανίτη.

7 χρόνια στα απλά μέλη της Χρυσής Αυγής, στους δύο πυρηνάρχες και σε κάποιους πρώην βουλευτές

18 μήνες σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για οπλοφορία .

6-10 μήνες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ για όσους κρίθηκαν ένοχοι

7-10 μήνες για την υπόθεση με τον αιγύπτιους ψαράδες.

Ελαφρυντικά

Το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικό από την ομάδα των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών μόνο στους Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο ( καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) Μιχάλη- Αβράμη Αρβανίτη ( σύννομο βίο) και Νίκο Μίχο ( ειλικρινής μεταμέλεια). Έτσι το πλαίσιο ποινών για αυτούς κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.

Από την ομάδα των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα έλαβαν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη οι Γεώργιος Δήμος και Γεώργιος Σκάλκος. Επίσης χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).

Μετά την ολοκλήρωση του σταδίου για τις ποινές, στο δικαστήριο θα εξετάσει το μείζον ζήτημα των αναστολών ή μη των όποιων ποινών επιβάλλει. Κάτι, που το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει σε μια άλλη δικάσιμο και όχι στη σημερινή.

Και πάλι πρώτη θα τοποθετηθεί η εισαγγελέας για το ζήτημα των αναστολών, ακολούθως οι συνήγοροι υπεράσπισης και τελευταίο θα «μιλήσει» το δικαστήριο με απόφαση που θα εκδώσει.

Αν πάντως το δικαστήριο δεν δώσει αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα βρίσκονται μέσα στη δικαστική αίθουσα θα διαβιβάσει την απόφασή του στο τμήμα εκτέλεσης ποινών και ακολούθως αυτή θα σταλεί στην αρμόδια αστυνομική αρχή προς εκτέλεση.

Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν όσους κριθεί ότι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για να τους οδηγήσουν σε αυτές.

 

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/laikos-syndesmos/924254_diki-hrysis-aygis-anakoinothikan-oi-poines-ton-stelehon
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα