Γιατί οι ΗΠΑ απέρριψαν τον χάρτη της Σεβίλλης: Πρώτη τον ακύρωσε η ίδια η Αθήνα!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η πρώτη χώρα που απέρριψε τον χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος παρουσιάζει τις δυνητικές ΑΟΖ των χωρών της ΕΕ, είναι η ίδια η Ελλάδα, η οποία υπέγραψε τμηματική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.

Στην μη υιοθέτησή του από την Αθήνα στηρίχθηκαν και οι Αμερικανοί για να τον απορρίψουν. Η Ελλάδα ποτέ δεν έχει δηλώσει επίσημα αν τον αποδέχεται ή όχι, πράγμα που σημαίνει πως στην πράξη ακυρώνει την αξία του εγγράφου.

Ο Χάρτης της Σεβίλλης εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα της ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών, έχοντας ως βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Στον χάρτη παρουσιάζεται η σύνδεση της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ. Χαράσσονται με τον τρόπο αυτό, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού, ανεξάρτητα από το μέγεθός του και το πόσο κοντά βρίσκεται στις τουρκικές ακτές.

«Ο χάρτης παρουσιάζει τη δυνητική ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και ισχύει με βάση το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα με τη συμφωνία Μερικής Οριοθέτησης που υπέγραψε με την Αίγυπτο το καλοκαίρι, δείχνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν διεκδικεί το 100% της ΑΟΖ που καθορίζει εκείνος ο χάρτης. Άρα οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι ενδέχεται να το εκλαμβάνουν ως υποχώρηση των Ελλήνων» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως φαίνεται και ΗΠΑ και Τουρκία πατούν στο γεγονός ότι η ελληνική διπλωματία δεν έχει αποσαφηνίσει το αν αποδέχεται ή όχι το συγκεκριμένο κείμενο.

«Πρόκειται περί ανεπίσημου εγγράφου. Ούτε η Ελλάδα τον έχει υιοθετήσει. Απλά η Τουρκία προβάλλει το συγκεκριμένο χαρτί για λόγους επικοινωνιακής πολιτικής. Οι Τούρκοι προβάλλουν το ότι οι Αμερικανοί τον αμφισβητούν, ώστε να αποδείξουν ότι υποστηρίζονται τα τουρκικά επιχειρήματα και οι μαξιμαλιστικές διαθέσεις της Τουρκίας» επισημαίνει από την πλευρά του στο Sputnik ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πανηγυρίζουν στα τουρκικά ΜΜΕ για την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία, όπως δημοσιεύθηκε στο Twitter, με την οποία οι ΗΠΑ αμφισβητούν τον Χάρτη της Σεβίλλης, καλώντας ουσιαστικά την Ελλάδα να συρθεί σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για δικά της περιουσιακά στοιχεία.

TRT και Daily Sabah δημοσιεύουν εκτενή διθυραμβικά άρθρα για την διπλωματική κίνηση των ΗΠΑ.

Άποψη υπέρ της βαρύτητας του συγκεκριμένου εγγράφου εκφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας:

«Δεδομένου ότι εκπονήθηκε κατόπιν εντολής θεσμικού οργάνου, ο χάρτης έχει βαρύτητα. Δεν πρόκειται για κάτι αυθαίρετο. Αξίζει να λάβουμε υπόψιν το ότι η Ισπανία δεν είναι μια από τις πιο φιλικές χώρες προς την Ελλάδα, αλλά το γεγονός ότι ένα ισπανικό ινστιτούτο δημιούργησε ένα τέτοιο έγγραφο δείχνει ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της».

Την ίδια στιγμή εξηγεί ότι η αμερικανική κίνηση της στήριξης στην Τουρκία, δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο.

«Η συμπεριφορά των ΗΠΑ φαίνεται για μια ακόμα φορά ότι λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας στη διαμάχη με την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν διακαώς να λειτουργήσει η Τουρκία ως κομμάτι του φράγματος που φτιάχνουν απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία. Παρανοϊκές παραμένουν οι αντιλήψεις όσων θέλουν την Ελλάδα αγαπημένο παιδί των Αμερικανών ή όσων πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν τη χώρα μας απέναντι στην Τουρκία. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί καρφί στο φέρετρο αυτών των αντιλήψεων».

Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα όπως καθορίστηκαν το 1986

Σε δήλωσή της από τον λογαριασμό της στο Twitter, η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ ως ζήτημα αρχής δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις διαφορές άλλων κρατών επί των θεμάτων θαλάσσιας αρμοδιότητας», προσθέτοντας ότι «με σεβασμό στον Χάρτη της Σεβίλλης οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική υπόσταση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΕ δεν θεωρεί ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο».

​Σύμφωνα με την αμερικανική Πρεσβεία «οι θαλάσσιες αρμοδιότητες καθορίζονται με συμφωνίες στη βάση του διεθνούς δικαίου από τα αρμόδια κράτη. Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τον καλή τη πίστη διάλογο και διαπραγματεύσεις και ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επαναλάβουν τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις του συντομότερο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τουρκική πλευρά έχει εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό τις ενστάσεις της σχετικά με τον Χάρτη της Σεβίλλης, τόσο διαμέσου των εμπνευστών της Γαλάζιας Πατρίδας όσο και του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος μάλιστα είχε εκφράσει τους φόβους του πριν από μήνες ότι «η Ελλάδα θα προσπαθήσει να θέσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας τον χάρτη που αποκαλείται Συμφωνία της Σεβίλλης, που σημαίνει μία νέα συμφωνία των Σεβρών στη Μεσόγειο».

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/917609_giati-oi-ipa-aperripsan-ton-harti-tis-sevillis-proti-ton

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα