Καρφί σε ΥΠΕΞ από ΥΦΕΘΑ Α.Στεφανή: «Η Τουρκία διάλεξε πλευρά στη Λιβύη και φαίνεται αυτή να κερδίζει»

7/6/20 | 0 | 0 | 876 εμφανίσεις

Αντίθετα με την Αθήνα που από την μια καλούσε τον Χ.Χάφταρ και από την άλλη αναγνώριζε το καθεστώς της Τρίπολης

Σε καρφί ουσιαστικά επί των ενεργειών της Αθήνας και ιδιαίτερα του ελληνικού ΥΠΕΞ προέβη ο ΥΦΕΘΑ Α.Στεφανής σε ότι αφορά για την κατάσταση της Λιβύης καθώς μέσα από έναν στρατιωτικό ρεαλισμό ο πρώην Α/ΓΕΣ δήλωσε ότι Τουρκία διάλεξε πλευρά και εκείνη η πλευρά φαίνεται ότι κερδίζει.

Αυτη η δήλωση έρχεται ουσιαστικά σε πλήρη αντιδιαστολή με τις ενέργειες της Αθήνας όταν καλούσε εδώ τον Χ.Χάφταρ θέλοντας να δείξει ότι θα τον στηρίξει αλλά ποτέ όμως δεν είχε απεμπολήσει την αναγνώριση του καθεστώτος της Τρίπολης και συμμάχου της Τουρκίας.

Ο στρατιωτικός πυλώνας είναι ο τελευταίος που εμπλέκεται σε μια κρίση ανέφερε ο υφυπουργός αλλά επίσης προέβη και σε μια δήλωση παραδοχής από την πλευρά του υπουργείου άμυνας καθώς στην ερώτηση για το ζήτημα της Λιβύης ανέφερε ότι η Τουρκία διάλεξε πλευρά και εκείνη η πλευρά φαίνεται ότι κερδίζει.

«Ο Ερντογάν μας υπολογίζει πάρα πολύ, ιδιαίτερα μετά την ευθύς εξ αρχής σκληρή μας στάση. Αυτό τον προβληματίζει πάρα πολύ» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, υπενθυμίζοντας ότι, στις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου, οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο σταμάτησαν την παράνομη είσοδο 9.500 μεταναστών .

Ο στρατιωτικός πυλώνας είναι ο τελευταίος που εμπλέκεται σε μια κρίση ανέφερε ο υφυπουργός αλλά επίσης προέβη και σε μια δήλωση παραδοχής από την πλευρά του υπουργείου άμυνας καθώς στην ερώτηση για το ζήτημα της Λιβύης ανέφερε ότι η Τουρκία διάλεξε πλευρά και εκείνη η πλευρά φαίνεται ότι κερδίζει.

«Στη Λιβύη το τοπίο είναι πολύ θολό ακόμα. Η Τουρκία διάλεξε πλευρά και φαίνεται αυτή να κερδίζει, αλλά υπάρχουν πολλά γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και ακόμα δεν είναι τίποτα σίγουρο» εκτίμησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Η κατάσταση από την απέναντι πλευρά είναι όπως κάθε μέρα, είναι ήρεμη, εξήγησε για τον Έβρο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα ο κ. Στεφανής, ξεκαθαρίζοντας ότι τίποτα δεν θυμίζει την εικόνα του περασμένου Φεβρουαρίου-Μαρτίου, με χιλιάδες μετανάστες να ωθούνται από την Τουρκία στις Καστανιές Έβρου και να προσπαθούν να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Για κάθε δράση τουρκική, για κάθε σενάριο, υπάρχουν δράσεις δικές μας, εξήγησε ακόμη ο κ. Στεφανής. «28 Φεβρουαρίου, όταν δεχτήκαμε την επίθεση στον Έβρο, η αντίδρασή μας ήταν τέτοια, που σταματήσαμε εκείνο το βράδυ την είσοδο 9.500 μεταναστών» υπενθύμισε ο υφυπουργός. «Αυτό δεν θα ήταν δυνατό να συμβεί, αν δεν υπήρχε ο κατάλληλος σχεδιασμός» υπογράμμισε.

«Λύσεις υπάρχουν» επέμεινε, τονίζοντας ότι «οι δράσεις φέρνουν αντιδράσεις και αντι-αντιδράσεις, στο πλαίσιο ενός πολιτικού παιγνίου». «Έχει πολλά ακροατήρια, τα οποία προσπαθεί να πείσει» σχολίασε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το πώς κινείται εντός και εκτός Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να απομονώνεται. «Ο Ερντογάν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο πατέρας των Τούρκων, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο» εκτίμησε.

«Ο Ερντογάν μας υπολογίζει πάρα πολύ, ιδιαίτερα μετά την ευθύς εξ αρχής σκληρή μας στάση. Αυτό τον προβληματίζει πάρα πολύ» επισήμανε ακόμη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, εκτιμώντας στο σημείο αυτό ότι η Τουρκία «δεν θέλει θερμό επεισόδιο, δεν την συμφέρει ένα θερμό επεισόδιο».

«Ο πυλώνας ισχύος της άμυνας είναι ο τελευταίος που εμπλέκεται σε μια κρίση» υπογράμμισε, τέλος, κληθείς να σχολιάσει το πόσο πιθανό είναι το σενάριο στρατιωτικής εμπλοκής.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ypetha/885310_astefanis-i-toyrkia-dialexe-pleyra-sti-livyi-kai-fainetai-ayti-na

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    18/9/20 | (0 σχόλια)
    Αθανάσιος Έλλις 17.09.2020 • 21:40 μμ  Αντιμέτωπη με την απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα οικοδομεί διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες οι οποίες δεν περιορίζονται στη διπλωματία, αλλά εκ των πραγμάτων αφορούν και στους εξοπλισμούς. Στο ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας