Λύση στο ουκρανικό: Τι συμφώνησαν Πούτιν-Τραμπ-Μέρκελ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Λύση στο ουκρανικό συμφώνησαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ με την οποία οι ρωσόφωνοι του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσνγκ θα μπορούν να έχουν καθεστώς αυτοδιοίκησης, ένα είδος αυτονομία, ενώ στα σύνορα με την Ρωσία θα επανέλθει ο ουκρανικός Στρατός. 

Η Μόσχα θα αναγνωρίσει τα ουκρανικά σύνορα όπως ήταν πριν τις συγκρούσεις του 2014 με αντάλλαγμα το ζήτημα της Κριμαίας ότι θα λυθεί σε ύστερο χρόνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε τηλεφωνική συνομιλία συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο πρόεδρος της Ρωσίας και η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμαναν την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ και άλλων συμφωνιών που προσβλέπουν στο να συμβάλουν στην διευθέτηση της διένεξης στην Ουκρανία, ενώ «υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα καθιέρωσης ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς στη νομοθεσία της Ουκρανίας».

Οι πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους, οι χώρες τους να συντονίσουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους στο «σχήμα της Νορμανδίας» και σε σχέση με την προετοιμασία μιας ενδεχόμενης συνόδου κορυφής σ’ αυτό το πλαίσιο.

Η λύση που έχουν σκεφτεί  είναι απόλυτα αποδεκτή και από τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ. Με την λύση αυτή, δεν θα υπάρχει πλέον λόγος κυρώσεων κατά της Ρωσίας και θα επιστρέψει και στους G-7 που θα μετασχηματισθούν στους παλιούς G-8.

Η αυτοδιοίκηση των ρωσόφωνων θα περιλαμβάνει διοικητική, φορολογική και αστυνομική αυτοτέλεια. Η αστυνόμευση θα είναι δική τους ευθύνη και θα χρησιμοποιούν τους οικονομικούς τους πόρους όπως αυτοί κρίνουν. Τα σύνορα όμως επιστρέφουν υπό ουκρανικό έλεγχο και η ρωσόφωνη περιοχή δεν θα μπορεί να έχει δική της εξωτερική πολιτική.

Το ζήτημα της Κριμαίας θα επιλυθεί πολύ αργότερα και προφανώς σε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο πληθυσμός στο σύνολό του είναι ρωσικός και δεν έχει καμία επιθυμία να αποχωρήσει από τον ρωσικό εθνικό «κορμό».

Δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος το οποίο αυτή την φορά η Δύση θα το αναγνωρίσει για να ξαναψηφίσουν οι Ρώσοι κάτοικοι εκ νέου την ένωσή τους με την Ρωσία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Λιβύη και τάχθηκαν υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών στη Λιβύη. Ο πρόεδρος Πούτιν εκτίμησε θετικά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας που αποσκοπούν στην επανάληψη του ενδολιβυκού διαλόγου και στην πιο ενεργή εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας ώστε να επιλυθεί ειρηνικά το πρόβλημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Εκτός από την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Λιβύη, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την κατάσταση στη Συρία, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση των ζητημάτων ανθρωπιστικής φύσεως, μεταξύ των οποίων του ζητήματος της επιστροφής των προσφύγων.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/820890_lysi-sto-oykraniko-ti-symfonisan-poytin-tramp-merkel

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η λύση για τους ρωσόφωνους του Ντομπάς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ανάλογα και στο Κυπριακό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα