Είχαμε τα διαβήματα στην Άγκυρα…αρχίσαμε τα διαβήματα και στα Σκόπια – Δεν εφαρμόζουν ούτε τα βασικά της συμφωνίας

29/9/19 | 2 | 1 | 458 εμφανίσεις

Το πρόβλημα με τη συμφωνία των εκχώρησης της Μακεδονίας (το οποίο το pronews.gr ανέδειξε εξ αρχής), είναι πως αφού τα Σκόπια μπουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η εφαρμογή της βασίζεται καθαρά στην καλή θέληση και πίστη των Σκοπιανών ενώ η Ελλάδα μένει να κάνει..διαβήματα. 

Δυστυχώς η Ελλάδα πλέον μετά την Τουρκία για το Αιγαίο και την Αλβανία για τη Βόρεια Ήπειρο έφτασε τώρα να παρακαλάει με διαβήματα και τα Σκόπια για τη Μακεδονία μετά τις «επιτυχίες» Τσίπρα-Κοτζιά.

Την «έντονη αντίδραση» της Αθήνας προκαλεί η απροθυμία των Σκοπίων να εφαρμόσουν την – κατά τα άλλα επαίσχυντη – Συμφωνία των Πρεσπών, επιτρέποντας μεταξύ άλλων ακόμα και σήμερα τη χρήση συμβόλων, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας αλλά και του όρου «μακεδονικό» για σειρά σκοπιανών προϊόντων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του από την «απροθυμία» των Σκοπίων και αυτή εκφράστηκε με δύο επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όπως αποκαλύπτει κυριακάτικη εφημερίδα. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η άποψη ότι, τα Σκόπια χρονοτριβούν είναι διάχυτη.

Υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι, «αφ’ ης στιγμής η Συμφωνία έχει κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια, το πρόβλημα έγκειται όχι στην εφαρμογή της, αλλά ακριβώς ότι, δεν εφαρμόζεται.

Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση της Συμφωνίας, οι αρχές των Σκοπίων, όχι απλώς δεν έχουν προχωρήσει στην ταχεία εφαρμογή των όρων της, αλλά ακόμα δεν έχουν δώσει ολοκληρωμένη πληροφόρηση ως το προς το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα Σκόπια, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μη γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρέσβης Δημήτριος Γιαννακάκης, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov, γνωστοποιώντας την έντονη ανησυχία της Αθήνας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Στις 13/9/2019 ακολούθησε δεύτερη συνάντηση του κ. Γιαννακάκη με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Η ελληνική πλευρά εξέθεσε σειρά προβληματισμών, επισημαίνοντας με νόημα ότι, είναι αδήριτη ανάγκη για τα Σκόπια να έχουν σημειώσει αποφασιστική πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν θέματα διεύρυνσης.

Στις συναντήσεις αυτές η Αθήνα προειδοποίησε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση δράση βάσει των άρθρων 8.2 (ανάδειξη ελληνικότητας Αρχαίων Μακεδόνων) και 8.3 (αφαίρεση Ήλιου της Βεργίνας) της συμφωνίας και όχι απλώς για συμβολικές κινήσεις της τελευταίας στιγμή τον Οκτώβριο.

Οι δικαιολογίες των Σκοπίων

Παράλληλα τονίστηκε ότι, η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στην αφαίρεση αλυτρωτικού/αναθεωρητικού περιεχομένου από τα προγράμματα Ιστορίας αλλά και ότι αναμένει εντός Σεπτεμβρίου ενέργειες εφαρμογής της Συμφωνίας σε τομείς υψηλού συμβολισμού και η πρόοδος είναι μηδενική.

Οι δικαιολογίες, που προέβαλε η γειτονική χώρα δεν προκάλεσαν στο ελληνικό στρατόπεδο αισιοδοξία για επιτάχυνση.

Οι αξιωματούχοι των Σκοπίων δεν αμφισβήτησαν τις καθυστερήσεις αλλά τις απέδωσαν στην…αναβλητικότητα των Βαλκάνιων και στην αδικαιολόγητη πεποίθηση ορισμένων ότι, η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να αρχίσει μετά την παρέλευση του εξαμήνου.Με λίγα λόγια τους κορόιδευαν κατά πρόσωπο.

Και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε, γνωρίζουν πως η ένταξη τους δεν περνάει από το χέρι της Αθήνας αλλά του Βερολίνου, το οποίο έχει δώσει το πράσινο φως.

Οι εποχές Βουκουρεστίου έχουν παρέλθει προ πολλού και δεν έχουν καμία αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι της πουν».

Με λίγα λόγια η Ελλάδα αντί να αναβαθμιστεί υποβαθμίστηκε (κι άλλο) αφού πλέον την κοροϊδεύουν μέχρι και οι…Σκοπιανοί.

Παρεμβάσεις που ζητεί η Ελλάδα

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη επισημάνει συγκεκριμένα μνημεία στην πόλη των Σκοπίων αλλά και παραδείγματα τα οποία χρήζουν παρεμβάσεων. Μεταξύ άλλων:

– Τα αγάλματα των οκτώ Αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων στη Γέφυρα των Πολιτισμών στο κέντρο των Σκοπίων

– Το μνημείο της Λυδίας της Φιλιππησίας

– Το μνημείο για τα παιδιά – πρόσφυγες σε πλατεία απέναντι από τη Βουλή. Η ελληνική πλευρά υπενθύμισε ότι το 2016 τοποθετήθηκε εκεί πινακίδα με τον Ήλιο της Βεργίνας και με την απαράδεκτη αναφορά σε «γενοκτονία των Μακεδόνων» στην Ελλάδα

– Ο Ήλιος της Βεργίνας σε κεντρικό δρόμο των Σκοπίων. Η άλλη πλευρά ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο

-Τεράστια πινακίδα σε κτίριο με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο της Μακεδονίας».

Παράλληλα στο διάβημά της η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν κατά καιρούς προκληθεί προβλήματα σε Διεθνείς Εκθέσεις στις οποίες η γειτονική χώρα αναγραφόταν σε πινακίδες ή κείμενα ως «Μακεδονία» αλλά και το γεγονός πως σε αθλητικές διοργανώσεις οι αποστολές της Βόρειας Μακεδονίας χρησιμοποιούν στολές με τα διακριτικά «Μακεδονία».

Δυστυχώς εδώ φτάσαμε να παρακαλάμε τα Σκόπια να μην καπηλεύονται τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/808084_eihame-ta-diavimata-stin-agkyra-arhisame-ta-diavimata-sta

Category: Διπλωματία, Ειδησεις

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Ενδεχομένως, καταγγελία εκ μέρους τής Ελλάδος ότι τα Σκόπια δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα, να τής έδινε το δικαίωμα να προβάλει βέτο στην ένταξη τού μορφώματος στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Χρειαζόμαστε πολιτκούς να χειριστούν ένα τέτοιο ζήτημα. Δυστυχώς δεν τούς έχομε.

 2. 2
  Σ.Α.Ν says:

  Να μη συγκρατησουμετην φραση οτι ”οι εποχες του Βουκουρεστιου- του πρωην πρωθυπουργου Κωστα Καραμανλη εννοει-εχουν παρελθει προ πολλου και δεν εχουν καμια αμφιβολια οτι η Ελληνικη κυβερνηση θα κανει- ο,τι της πουν-”;;;.
  Φυσικα ο κ. αρθρογραφος παιρνει παραδειγμα απο την κυβερνηση ΣυριζΑνελ ”που υπακουσε στις εντολες των Αμερικανων και Γερμανων , καθως μας διαβεβαιωσε και ο πρωην Δημαρχος Θεσ/νικης Συριζοφρουρος κ. Μπουταρης.
  Φαινεται ομως οτι κατι κινειται με την νεα κυβερνηση -που κραταει μπλοκακι– για τις ασυνεπειες των Σκοπιανων -κατι που η κυβερνηση των προθυμων το αφηνε στις επιθυμιες του κ. Ζαεφ , που θα ηταν και κατα το ημισυ με τον κ. Τσιπρα νομπελιστας- και θα στριμωχτει ο πολυς κ. Δημητρ-ωφ στην Ευρωπαικη Ενωση και δεν αποκλειεται να αναβληθει η συζητηση του θεματος μεχρι να συμμορφωθουν οι Σκοπιανοι σαυτα που υπεγραψαν.
  Εχουμε το επανω χερι και ας περιμενουμε , με την επιβαλλομενη εθνικη υπερηφανεια για το ανεπαναληπτο Βουκουρεστι και τον πρωτεργατη του .

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  20/10/20 | (0 σχόλια)
  Η Τουρκία του όψιμου ερντογανικού μικρο-ιμπεριαλισμού δεν είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα. Είναι απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Αγκυρα, από τη Λιβύη μέχρι τον Καύκασο. Η αναχαίτιση αυτής της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας