Σε ασφυκτικό κλοιό η Κύπρος: Κινήσεις επιβολής τετελεσμένων σε θάλασσα και ξηρά από Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το τουρκικό πλοίο “Πορθητής” στο λιμάνι του Μαρμαρά. Φωτογραφία υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας Σε ασφυκτικό κλοιό η Κύπρος: Κινήσεις επιβολής τετελεσμένων σε θάλασσα και ξηρά από Τουρκία

MAY 5, 2019 31

Η Τουρκία κινείται με γρήγορους ρυθμούς για την επιβολή τετελεσμένων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εδραίωσης της στο νησί και μέσω αυτού στην περιοχή.

Είναι προφανές πως το καθεστώς Ερντογάν υλοποιεί σχεδιασμούς πλήρους ελέγχου της Κύπρου και προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένα βήματα.

Πρώτο, η παρουσία του «Πορθητή» στην περιοχή για γεωτρήσεις αποτελεί μια κίνηση που είχε ενταχθεί σε έναν σχεδιασμό αποτροπής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Η Τουρκία έχει συνειδητοποιήσει πως η μη εμπλοκή της στα ενεργειακά της περιοχής θα αποτελέσει πλήγμα στις στρατηγικές της επιδιώξεις. Γι αυτό και κινείται με το γνωστό της τρόπο επιβολής πολιτικών.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μέτρα αντίδρασης, τα οποία θα προωθήσει βαθμηδόν. Ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν διαμορφωθεί, μεταξύ άλλων, έχει αποφασισθεί πως εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με την Τουρκία στις γεωτρήσεις, θα έχουν κόστος.

Έχει ζητηθεί η έναρξη ποινικών διαδικασιών εναντίον τους, στη βάση της κυπριακής νομοθεσίας. Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και κατά όσων εμπλέκονται στις σεισμικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός». Την ίδια ώρα, κι αυτό είναι σημαντικό έχει προετοιμαστεί το έδαφος για αποφάσεις μέσω της Ε.Ε., που θα προκαλέσουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία. Προπομπός οι ιδιαίτερα αυστηρές αναφορές στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο 2018.

Δεύτερο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια ισλαμοποίησης των κατεχομένων. Πρόκειται για βασικό συστατικό του λεγόμενου σχεδίου Β΄ της Τουρκίας, που υλοποιείται εδώ και πολύ καιρό, παράλληλα με τις κατά καιρούς διαδικασίες των διαπραγματεύσεων. Σε πρώτο πλάνο είναι η περαιτέρω αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων. Δεν είναι τυχαίο που ο ακριβής αριθμός εκείνων που διαμένουν στα κατεχόμενα δεν ανακοινώνεται και αξιωματούχοι του ψευδοκράτους αναφέρονται σε διάφορα νούμερα. Από 350.000- 800.000! Παράλληλα έχει διαμορφωθεί πολιτική με μέτρα, που αφορούν την παιδεία, τη θρησκεία, για επιβολή της ισλαμικής κουλτούρας στα κατεχόμενα. Σε όλα αυτά αντιστέκονται οι Τουρκοκύπριοι.

Πηγή: Σε ασφυκτικό κλοιό η Κύπρος: Κινήσεις επιβολής τετελεσμένων σε θάλασσα και ξηρά από Τουρκία https://hellasjournal.com/2019/05/se-asfyktiko-kloio-i-kypros-kiniseis-epivolis-tetelesmenon-se-thalassa-kai-xira-apo-toyrkia/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα