20.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη του κορωνοϊού χωρίς μέτρα προφύλαξης

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Manlio Dinucci, 10 Μαρτίου 2020

Οι πρώτοι 200 Αμερικανοί στρατιώτες – «υπερασπιστές της Ευρώπης» – γίνονται επισήμως δεκτοί στο Μόναχο στις 6 Μαρτίου χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης κατά του κορωνοϊού!…

Οι υπουργοί Άμυνας των 27 χωρών της ΕΕ, 22 από τους οποίους είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συναντήθηκαν στις 4-5 Μαρτίου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Το κεντρικό θέμα της συνάντησης δεν ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού που εμποδίζει την αστική κινητικότητα, αλλά πώς να αναπτύξει τη “στρατιωτική κινητικότητα”. Το αποφασιστικό τεστ είναι η Ασκηση Defender Europe 20 (Υπερασπιστής της Ευρώπης 2020) τον Απρίλιο και το Μάιο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg, ο οποίος παρακολούθησε τη συνάντηση της ΕΕ, την χαρακτήρισε ως “τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου”.

Φτάνουν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη – αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Αμερικανικός  Στρατός (US Army Europe) – οι 20.000 στρατιώτες που, με 10.000 άλλους ήδη παρόντες και 7.000 στρατιώτες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, “θα εξαπλωθούν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή” . Οι αμερικανικές δυνάμεις φέρνουν μαζί τους 33.000 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού, από προσωπικά όπλα έως άρματα εφόδου Abrams. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητη η επαρκής υποδομή για τη μεταφορά τους. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο επισημάνθηκε σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Φεβρουάριος 2020): «Από την δεκαετία του 1990 η ευρωπαϊκή υποδομή αναπτύχθηκε αποκλειστικά για πολιτικούς σκοπούς. Η στρατιωτική κινητικότητα έχει γίνει και πάλι βασικό ζήτημα για το ΝΑΤΟ. Καθώς το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει εργαλεία για τη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας στην Ευρώπη, η ΕΕ, η οποία διαθέτει τα νομοθετικά και οικονομικά μέσα για να το κάνει, διαδραματίζει έναν απαραίτητο ρόλο. ”

Το Σχέδιο δράσης για τη στρατιωτική κινητικότητα, που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, προβλέπει να τροποποιήσει τις “υποδομές που δεν είναι προσαρμοσμένες στο βάρος ή τις διαστάσεις των στρατιωτικών οχημάτων”. Παράδειγμα, εάν μια γέφυρα δεν μπορεί να αντέξει το βάρος μιας μονάδας αρμάτων εφόδου, πρέπει να ενισχυθεί ή να ξαναχτιστεί. Με βάση αυτό το κριτήριο, η δοκιμή αντοχής της νέας γέφυρας, η οποία στη Γένοβα θα αντικαταστήσει την γκρεμισμένη  γέφυρα Morandi, θα πρέπει να γίνει με άρματα Abrams 70 τόνων. Αυτές οι τροποποιήσεις, άχρηστες για πολιτικές χρήσεις, συνεπάγονται υψηλές δαπάνες που βαρύνουν τα κράτη μέλη, με μια “πιθανή οικονομική συνεισφορά της EΕ”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει μια πρώτη επιχορήγηση 30 δις ευρώ για το σκοπό αυτό, δημόσιο χρήμα από τις τσέπες μας. Το Σχέδιο προβλέπει επίσης την “απλούστευση των τελωνειακών διατυπώσεων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων στρατιωτικού τύπου”. Ο US Army Europe ζήτησε τη δημιουργία μιας «Στρατιωτικής Ζώνης Σένγκεν», με τη διαφορά ότι αυτοί που θα κυκλοφορούν ελεύθερα δεν θα είναι άνθρωποι αλλά άρματα εφόδου.

Η άσκηση Defender Europe 20 – όπως ειπώθηκε κατά τη συνάντηση στο Ζάγκρεμπ – θα δώσει τη δυνατότητα “εντοπισμού κάθε εμποδίου στη στρατιωτική κινητικότητα, το οποίο η ΕΕ θα πρέπει να καταργήσει”.

Έτσι, το δίκτυο μεταφορών της ΕΕ θα δοκιμαστεί από 30.000 Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι “θα εξαπλωθούν σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια”, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό. Έχουμε την επιβεβαίωση, με βίντεο της l’US Army Europe κατά την άφιξη στη Βαυαρία, στις 6 Μαρτίου, των πρώτων 200 Αμερικανών στρατιωτών: ενώ στη Λομβαρδία, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ισχύουν τα πιο αυστηρά μέτρα, στη Βαυαρία – όπου παρατηρήθηκε το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα κορωνοϊού – οι Αμερικανοί στρατιώτες, κατά την αποβίβαση από το αεροπλάνο, σφίγγουν τα χέρια των γερμανικών αρχών και φιλούν τους συναδέλφους τους χωρίς μάσκα. Αυθόρμητο ερώτημα: είχαν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού; Αναρωτιέμαστε επίσης ποιος είναι ο στόχος «της μεγαλύτερης ανάπτυξης δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», επίσημα για την “προστασία της Ευρώπης από κάθε ενδεχόμενη απειλή” (με σαφή αναφορά στη “ρωσική απειλή”), τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού (ενδέχεται να πληγεί και η έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες). Και επειδή η l’US Army Europe ανακοινώνει ότι «οι κινητοποιήσεις στρατιωτών και εξοπλισμών θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούλιο», αναρωτιόμαστε αν οι 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα γυρίσουν στην πατρίδα τους ή ένα μέρος τους με τον εξοπλισμό τους θα παραμείνει εδώ. Ο Υπερασπιστής της Ευρώπης θα γίνει Εισβολέας;

Manlio Dinucci, 10 Μαρτίου 2020
Πηγή: https://ilmanifesto.it/coronavirus-macche-la-ue-apre-alle-manovre-usa/

 

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,641ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
17,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα